Ανησυχία για τη νέα μετάλλαξη στο κέντρο της Αθήνας- Τα μέχρι τώρα στοιχεία

Εντοπίστηκε σε κρούσματα σε ένα μικρό ποσοστό

Τι είπε για τη νέα μετάλλαξη η Ματίνα Παγώνη. Video: Open

Συναγερμός έχει σημάνει στην επιστημονική κοινότητα μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων στο κέντρο της Αθήνας που αφορούν ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού B.1.1.318 (Variant E484K).

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τη νέα  μετάλλαξη που εντοπίζεται στο κέντρο

Για αυτό το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του ιού τοποθετήθηκε και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας τη Δευτέρα. Όπως είπε, υπάρχει μία εύλογη ανησυχία, καθώς πρόκειται για μια νέα μετάλλαξη, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα ότι είναι περιορισμένη και δεν έχει μεταδοθεί σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη εμφανίστηκε καθησυχαστική. Μιλώντας στο Open επεσήμανε ότι δεν είναι μία μετάλλαξη που πρέπει να ανησυχεί καθώς όπως είπε εμφανίστηκε στο 10% των διαγνωστικών τεστ συγκεκριμένης ομάδας στο κέντρο της Αθήνας και όχι στον συνολικό πληθυσμό της χώρας, όπως είχε ακουστεί.

Αναλύοντας τα χαρακτηριστικά της ανέφερε ότι πρόκειται για μία μίξη αφρικανικής και βραζιλιάνικης μετάλλαξης. «Τα δεδομένα θα τα έχουμε σε λίγες ημέρες. Τα συμπτώματα είναι ακριβώς τα ίδια. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι η μεταδοτικότητα», επεσήμανε.

«Οι μέχρι τώρα μεταλλάξεις καλύπτονται από τα εμβόλια. Είναι το ίδιο ή λίγο περισσότερο μεταδοτική», κατέληξε.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφερόμενος στο νέο αυτό στέλεχος την περασμένη Παρασκευή 7 Μαΐου ανέφερε ότι πρόκειται για μια παραλλαγή της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης. Η παλιά απομόνωσή του στελέχους 318 βρίσκεται στη Νιγηρία. «Πρόκειται για ένα στέλεχος που έχει τη μετάλλαξη 484Κ, η οποία σχετίζεται με ανοσολογική διαφυγή» είχε προσθέσει. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top