Κορωνοϊός: Προβληματισμός για τη νέα μετάλλαξη που εντοπίζεται στο κέντρο

Tο στέλεχος B.1.1.318 έχει αυξημένη μεταδοτικότητα

Το ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας στις 7/5 και η αναφορά στο στέλεχος που εντοπίζεται στο κέντρο της Αθήνας 

Οι εμβολιασμοί προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς, ο καιρός γίνεται σύμμαχος στον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ακόμη η μάχη δεν έχει τελειώσει. Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί τελευταία μια μετάλλαξη, το στέλεχος B.1.1.318 (Variant E484K), η οποία έχει αυξημένη μεταδοτικότητα κυρίως στο κέντρο της Αθήνας.

Nοτιοαφρικανική μετάλλαξη: Ανησυχία για νέο στέλεχος στo κέντρο της Αθήνας

Πρόκειται για μια παραλλαγή της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης. Η παλιά απομόνωσή του στελέχους 318 βρίσκεται στη Νιγηρία, είχε σημειώσει ο Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, στις 7 Μαΐου. «Πρόκειται για ένα στέλεχος που έχει τη μετάλλαξη 484Κ, η οποία σχετίζεται με ανοσολογική διαφυγή» είχε προσθέσει. 

Κορωνοϊός: Οι τρεις πιο συχνές μεταλλάξεις που εντοπίζονται στην Ελλάδα

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων είχε αναφέρει ότι οποιαδήποτε περίεργη μετάλλαξη  περιχαρακώνεται με επαρκή ιχνηλάτηση και επιδημιολογική επιτήρηση και πως μέχρι τότε, δεν ήταν γνωστό πόσο επιθετική μπορεί να ήταν. 

Κατά την ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις στις 13/5,  έγινε γνωστό ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι δεύτερη συχνότερη στη χώρα μας. Από το σύνολο των μεταλλάξεων που έχουν εντοπισθεί, από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης μεταλλάξεων SARS-CoV-2 , οι τρεις πιο συχνές μεταλλάξεις που έχουν απομονωθεί είναι:

  • η Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC 202012/01), με ποσοστό 66,91%
  • η B.1.1.318 (Variant E484K) με ποσοστό 7,02%
  • η B.1.351/501Y.V2/South Africa (Variant VOC 202012/02) με ποσοστό 0,63%

Τον στοχευμένο εμβολιασμό συγκεκριμένων κοινωνικο-οικονομικών ομάδων στην περιοχή όπου καταγράφονται τα κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης, πρότεινε ως λύση περιορισμού της διασποράς της, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον Real Fm 107,1. έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων αλλά και 

Αναφορά στην αθηναϊκή μετάλλαξη έκανε και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, ο οποίος μιλώντας στα ΣΚΑΙ, τόνισε ότι υπάρχουν μεταλλάξεις που δημιουργούνται στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα ένα στέλεχος που φαίνεται ότι αυξάνει τη μετάδοση του. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top