Γλυκά Νερά: Ψυχίατρος περιγράφει το ψυχολογικό προφίλ των δραστών

«Αδίστακτοι, με στρατηγική», λέει ο Δημήτρης Παπαδημητριάδης στο star.gr

Όλα όσα είπε ο Δημήτρης Παπαδημητριάδης ψυχίατρος- ψυχοθεραπευτής

Συγκλονισμένη παρακολουθεί η ελληνική κοινωνία, όσα έρχονται στο φως για το άγριο έγκλημα στα Γλυκά Νερά, ζητώντας να αποδοθεί γρήγορα δικαιοσύνη. Το star.gr επικοινώνησε με τον γνωστό Ψυχίατρο-  Ψυχοθεραπευτή, Δημήτρη Παπαδημητριάδη, προκειμένου να σκιαγραφήσει το προφίλ των δραστών του ειδεχθούς εγκλήματος.

«Υποθέτω αυτό που συγκλονίζει τον κόσμο, είναι ακριβώς η αγριότητα με την οποία εκτελέστηκε το έγκλημα, υπό την έννοια της απευθείας επαφής των δραστών με το θύμα και της θανάτωσης της άτυχης κοπέλας με τα χέρια, χωρίς τη χρήση των όπλων που είχαν μαζί τους», σημείωσε.

Ο Δημήτρης Παπαδημητριάδης, Ψυχίατρος- Ψυχοθεραπευτής

Σύμφωνα με τον ίδιο, την αγριότητα του εγκλήματος υπογραμμίζει και η θανάτωση του σκύλου, αλλά πολύ περισσότερο η τέλεση του φόνου, παρά την προθυμία του συζύγου του θύματος να οδηγήσει τους δράστες στη λεία τους, προκειμένου να τελειώσει το μαρτύριο της οικογένειας.

Γλυκά Νερά: Η ελπίδα που διαψεύστηκε - Η Καρολάιν δεν είχε λιποθυμήσει

Το προφίλ των ληστών- δολοφόνων

Ο κ. Παπαδημητριάδης σκιαγράφησε για το star.gr, το προφίλ των ληστών, οι οποίοι προκειμένου να πιέσουν το ζευγάρι να αποκαλύψει πού φυλούσαν τα χρήματα και τα κοσμήματα, απείλησαν με όπλο τη ζωή του βρέφους τους και σκότωσαν την 20χρονη σύζυγο του πιλότου και το σκύλο τους.

«Δεν είχαν δισταγμό απέναντι στην άσκηση της βίας. Πήγαν αποφασισμένοι, με τα όπλα τους και έτοιμοι για την πιθανότητα να σκοτώσουν. Σκότωσαν πρώτα το σκύλο και μετά πήγαν στο σύζυγο… Φαίνεται ότι υπάρχει μία στρατηγική… Και ασφαλώς μας συγκλονίζει η απειλή του βρέφους με το όπλο.

Σε τέτοιες εγκληματικές ενέργειες θα συναντήσουμε συνήθως ανθρώπους που έχουν παραβατικό ιστορικό. Σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό υπάρχει δηλαδή στο παρελθόν τους βία», είπε. 

Το σπίτι όπου δολοφονήθηκε άγρια η 20χρονη στα Γλυκά Νερά. (φωτογραφία eurokinissi)

Όπως πρόσθεσε, οι δράστες φαίνεται να έχουν αντικοινωνικό προφίλ.

«Δηλαδή αυτή την έλλειψη του φόβου απέναντι τους θεσμούς, την αστυνομία και το κράτος, καθώς και της επιείκειας και της ενσυναίσθησης απέναντι στο θύμα.

Δρουν με ένα δικό τους αξιακό σύστημα το οποίο βρίσκεται απέναντι στην κοινωνία, απέναντι στους υπόλοιπους και το κράτος και εξυπηρετεί μόνο τον εαυτό τους», συμπλήρωσε.

Γλυκά Νερά: «Το παιδί μου δε γυρίζει πίσω» - Ράκος η μητέρα της 20χρονης

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το αντικοινωνικό προφίλ συναντάται πάντα σε εγκλήματα με έντονη βία, έλλειψη κατανόησης και αισθήματος αλτρουισμού

«Ακόμη και σε ληστείες του παρελθόντος βλέπαμε κάποιες φορές ότι οι ληστές θα έπαιρναν τα κλοπιμαία τους, αλλά θα σέβονταν τη ζωή. Δε θα οδηγούσαν στο θάνατο κανέναν ή αν αυτό συνέβαινε, θα μπορούσε να προκύψει επειδή αντιστάθηκε το θύμα και κάπως τα πράγματα πήραν μία άσχημη τροπή. Εδώ δεν υπάρχει καμία τέτοια κατανόηση ή επιείκεια προς τα θύματα», σημείωσε.

Γλυκά Νερά: «Τους παρακαλέσαμε να μη μας κάνουν κακό» - Οι πρώτες δηλώσεις

Πού οφείλεται η έκρηξη της βίας το τελευταίο διάστημα;

Το στυγερό έγκλημα στα Γλυκά Νερά, αποτελεί πράξη ωμής βίας, η οποία έρχεται να προστεθεί σαν συμβάν, σε αυτά των τελευταίων ημερών, όπως η μαφιόζικου τύπου εκτέλεση του επιχειρηματία στο κέντρο της Ζακύνθου και η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ μέρα- μεσημέρι, έξω από το σπίτι του. 

«Η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, στην αντίληψη περί ασφάλειας που έχουν πολίτες. Αυτό είναι ένα τρομακτικό γεγονός. Σημαίνει ότι η αντιλαμβανόμενη από τους ίδιους τους πολίτες εγκληματικότητα γύρω τους και το αίσθημα περί ασφάλειάς τους, είναι σε πάρα πολύ χαμηλό επίπεδο», σημείωσε ο κ Παπαδημητριάδης, σε μία προσπάθεια να εξηγήσει την έκρηξη της βίας. 

Τα πιο ανατριχιαστικά οικογενειακά εγκλήματα στην Ελλάδα

Συμπλήρωσε δε, ότι η έλλειψη ασφάλειας των πολιτών αποτελεί μία μόνο συνιστώσα, η οποία μαζί με άλλες, όπως είναι η γενική αβεβαιότητα που επικρατεί λόγω της πανδημίας και της προηγούμενης δεκαετούς οικονομικής ύφεσης, έρχονται να προσθέσουν ένα ιδιαίτερο βάρος στην ψυχική υγεία συνολικά των πολιτών, οδηγώντας την κοινωνία σε μία περαιτέρω ασφυξία.

«Η αύξηση της βίας συνδέεται και με την απουσία της εμπιστοσύνης που έχουν γενικά οι πολίτες στο μέλλον τους, την απώλεια δηλαδή της αισιοδοξίας ότι μπορούν να έρθουν καλύτερες ημέρες μετά τα τόσα απανωτά χτυπήματα που έχει δεχτεί η χώρα, καθώς και με την έλλειψη της εμπιστοσύνης στους θεσμούς ότι θα τους προστατεύσουν και θα τους οδηγήσουν σε ένα καλύτερο μέλλον», πρόσθεσε. 

Γλυκά Νερά : Πού αναζητούν τους δολοφόνους της 20χρονης Καρολάιν

Όπως εξήγησε, η τελευταία εντείνει το αίσθημα της ανασφάλειας, τροφοδοτώντας παράλληλα και την τυφλή βία.

«Ορισμένοι πολίτες, με ένα συγκεκριμένο ψυχολογικό προφίλ, γίνονται ενδεχομένως περισσότερο άγριοι ή μπορούν πιο εύκολα να προβούν σε βίαιες πράξεις, χωρίς μεγάλη ενσυναίσθηση, χωρίς δηλαδή τη διάθεση να μπουν στο συναίσθημα του άλλου και να αντιληφθούν τον πόνο του, ως δικό τους.

Οι παραβατικοί πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν κανένα φόβο απέναντι στους θεσμούς, παίρνουν λοιπόν, με ένα δικό τους νόμο τα όπλα τους και διαπράττουν εγκλήματα, τα οποία ίσως οδηγήσουν εκείνους σε μία καλύτερη ημέρα, μεθαύριο, τροφοδοτώντας όμως αυτήν τη βία που δείχνει να μην φοβάται κανέναν... Ούτε τους θεσμούς, ούτε την αστυνομία, ούτε τους πολίτες οι οποίοι είναι μάρτυρες και μπορεί να παρέμβουν ή να επέμβουν», τόνισε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top