Lockdown: Τι αλλάζει από Παρασκευή σε SMS, μετακινήσεις και τουρισμό

Πώς θα ταξιδεύουμε σε άλλους νομούς

Αλλάζουν όλα στις 14 Μαΐου. Οι αλλαγές στις μετακινήσεις, την απαγόρευση κυκλοφορίας και τη λειτουργία των καταστημάτων. Βίντεο: Κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star (10/5)

Αντίστροφα μετράμε πλέον για την περαιτέρω άρση των μέτρων του lockdown, καθώς μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένονται οι ανακοινώσεις που θα σηματοδοτήσουν την επιστροφή στην κανονικότητα. 

Αύριο συνεδριάζουν εκ νέου τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για να αποφασίσουν τι μέλει γενέσθαι με τις μετακινήσεις εκτός νομού, τα SMS και την απαγόρευση της κυκλοφορίας. 

Το απόγευμα της Τετάρτης θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για την εξειδίκευση των μέτρων. 

Την Πέμπτη, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης θα παρουσιάσει το σχέδιο για την ασφαλή λειτουργία του τουρισμού που θα ξεκινήσει στις 15 Μαΐου. 

Μετακινήσεις εκτός νομού: Πώς θα ταξιδεύουμε

Οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό και αύριο θα εξετάσουν πώς μπορεί να γίνει αυτό με ασφάλεια, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος της διασποράς του κορωνοϊού. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να επικρατήσουν διαφορετικές προϋποθέσεις για τις μετακινήσεις στην ενδοχώρα από τις μετακινήσεις στα νησιά. 

Μετακινήσεις: Πώς θα ταξιδεύουμε στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα από 14/5

Συγκεκριμένα, το πιθανότερο είναι οι μετακινήσεις από νομό σε νομό στην ενδοχώρα θα επιτραπούν από την Παρασκευή 14 Μαΐου με σύσταση για αρνητικό self test για όσους θέλουν να ταξιδέψουν, χωρίς αυτό να είναι υποχρεωτικό. 

Αντίθετα εξετάζεται το self test να είναι υποχρεωτικό για όσους θέλουν να ταξιδέψουν στα νησιά, διαφορετικά θα πρέπει να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού. 

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Επεκτείνεται το ωράριο

Όσον αφορά στην απαγόρευση κυκλοφορίας το επικρατέστερο σενάριο είναι να ξεκινά αντί για τις 23:00, που ισχύει τώρα, στις 00:30.

Τελευταία εβδομάδα lockdown: Τι θα γίνει με SMS και απαγόρευση κυκλοφορίας

Σε αυτή την περίπτωση θα επεκταθεί και το ωράριο λειτουργίας της εστίασης, με τα εστιατόρια και τα καφέ να κλείνουν πιθανόν έως κι ένα τέταρτο πριν την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας. 

Πολύ πιθανό είναι, επίσης, να επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων εστίασης με μουσική. 

Τι θα γίνει με τα SMS και τις αγορές στα καταστήματα

Αναφορικά με τη λειτουργία των καταστημάτων, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει εισηγηθεί στους ειδικούς να καταργηθούν οι αγορές με click inside και click away, εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά στοιχεία και η πορεία των εμβολιασμών. 

Νέα μέτρα: Μήνας ανοίγματος ο Μάιος - Πότε τελειώνουν τα SMS

Το ενδεχόμενο αυτό θα εξεταστεί αύριο από τους ειδικούς, οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα θα το επιτρέψουν, ενώ πιθανή είναι η κατάργηση των SMS στο 13032 για ψώνια, αλλά και στο 13033 για τις υπόλοιπες μετακινήσεις. 

Τουρισμός: Πώς θα κάνουμε διακοπές

Την Πέμπτη ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης θα ανακοινώσει το ακριβές πλαίσιο για τη λειτουργία του τουρισμού. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τουρίστες θα έρχονται στη χώρα μας από όλες τις πύλες εισόδου είτε με αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών, είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Θα πρέπει να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και να έχουν περάσει 14 μέρες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Εξετάζεται, επίσης, το αρνητικό τεστ ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού να αναρτάται σε ψηφιακή πλατφόρμα, ώστε οι αρχές να ελέγχουν ποιοι θα πρέπει να υποβληθούν σε rapid test.

Όσον αφορά στις λεπτομέρειες για τη λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων και των λοιπών τουριστικών επιχειρήσεων θα ανακοινωθούν από τον υπουργό Τουρισμού. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top