Έγινε η πρώτη Ανάσταση στη Μητρόπολη της Αθήνας 

Δείτε το video με τους πιστούς να χτυπούν τα καθίσματα στο «Ανάστα ο Θεός»

Έγινε στη Μητρόπολη της Αθήνας το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου η πρώτη  Ανάσταση, παρουσία πιστών και με την τήρηση των προβλεπόμενων προστατευτικών μέτρων για τον κορωνοϊό. 

Μεγάλο Σάββατο: Η πρώτη Ανάσταση -  Τι Γιορτάζουμε 

Το πρωί τελέσθηκε  ο εσπερινός του Μεγάλου Σαββάτου και η λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, με την ακολουθία να έχει αναστάσιμο και πανηγυρικό χαρακτήρα. Μετά την ανάγνωση της προφητείας του Ιωνά, για την ταφή και την ανάσταση του Κυρίου, εψάλη ο στίχος: «Ανάστα, ο Θεός, κρίνον την γην ότι συ κληρονομήσειςεν πάσι τους έθνεσι»  με τους ιερείς να πετούν στους πιστούς φύλλα δάφνης, που είναι νικητήριο σύμβολο από την αρχαιότητα.  

Μεγάλη Εβδομάδα: Τι γιορτάζουμε- Γιατί ονομάζεται έτσι

Στη συνέχεια  αναγνώσθηκε το Ευαγγέλιο, που έχει επίσης αναστάσιμο περιεχόμενο (Κατά Ματθαίον κη’ 1-20). Η μετάφραση του ευαγγελικού αποσπάσματος στη δημοτική

«Σεισμός εγένετο μέγας, καθώς οι Μυροφόρες, πλησιάζουν τον Τάφο του Ιησού. Άγγελος Κυρίου αποσφραγίζει τον τάφο. Όταν οι δύο γυναίκες καταφθάνουν τον βλέπουν κενό και τον Άγγελο να τους αναγγέλλει ότι Κύριος Ανέστη».

Στο ευαγγελικό κείμενο ο Άγγελος Κυρίου τους προτρέπει: «Πορευθέντες μαθητεύσαντες πάντα τα έθνη, βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.

Η ακολουθία της Κυριακής του Πάσχα, ο όρθρος και η Λειτουργία του Ιωάννου του Χρυσοστόμου τελούνται  κανονικά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, αλλά φέτος θα γίνουν το βράδυ το Μεγάλου Σαββάτου. 

Πάσχα: Ανάσταση στις 21:00 αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top