Μεγάλο Σάββατο: Η πρώτη Ανάσταση -  Τι Γιορτάζουμε 

H κάθοδος του Ιησού στον Άδη και η προσδοκία της Ανάστασης

Η πρώτη Ανάσταση στον ΄Αγιο Ανδρέα της Πάτρας  (videο Open)

Το Μεγάλο Σάββατο είναι η τελευταία μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας και της Μεγάλης Σαρακοστής και η παραμονή της ημέρας της Κυριακής του Πάσχα. Η ημέρα είναι αφιερωμένη στην Ταφή και την Κάθοδο του Χριστού στον Άδη. 

Κάθοδος Ιησού στον Άδη

Η Κάθοδος του Ιησού στον Άδη (Μουσείο Ερμιτάζ)  

Μεγάλη Εβδομάδα: Τι γιορτάζουμε- Γιατί ονομάζεται έτσι

Αν και ο Ιησούς δεν έχει ακόμα αναστηθεί και τηρείται ακόμη η νηστεία, το Μεγάλο Σάββατο κυριαρχεί  η προσδοκία της Ανάστασης. Είναι το μόνο Σάββατο του χρόνου κατά το οποίο νηστεύεται και το λάδι, γι’  αυτό και ονομάζεται και «αλάδωτο Σάββατο».
    
Το πρωί εορτάζεται στην εκκλησία η πρώτη Ανάσταση,ο Εσπερινός δηλαδή της Κυριακής του Πάσχα, κατά την οποία ψάλλεται το "ἀνάστα, ὁ Θεός, κρίνων τὴν γῆν, ὅτι σὺ κατακληρονομήσεις ἐν πᾶσι τοῖς ἔθνεσι".

Πάσχα: Ανάσταση στις 21:00 αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος

Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 

Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου προς Κυριακή του Πάσχα εορτάζεται κατά το ορθόδοξο τυπικό η Ανάσταση του Χριστού, όπου ψάλλεται το Χριστός Ανέστη ,και στη συνέχεια τελείται ο Όρθρος και η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα. 

Πάσχα 2021: Όλα τα μέτρα για εκκλησίες, εορταστικά τραπέζια, μετακινήσεις

Ειδικά το φετινό Πάσχα, λόγω πανδημίας,  η Ανάσταση θα γίνει με απόφαση της Ιεράς Συνόδου στις 9 μ.μ. του Μεγάλου Σαββάτου και με προστατευτικά μέτρα  για τον κορωνοϊό. 

Διαδημοτικές μετακινήσεις: Επιτρέπονται όλες τις μέρες από τη Μεγάλη Πέμπτη

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top