Πάσχα: «Σεμνή» η φετινή τελετή άφιξης του Αγίου Φωτός λόγω πανδημίας

Ποιος θα το παραλάβει- Πώς θα διαμοιραστεί στις υπόλοιπες πόλεις της χώρας

Πώς θα γίνει φέτος η άφιξη του Αγίου Φωτός. Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Η πανδημία έχει επηρεάσει όλες τις εορτές των χριστιανών ορθόδοξων εδώ και έναν χρόνο, αφού δε έχουν καταφέρει να τηρήσουν τα εθιμοτυπικά και να επισκεφτούν την εκκλησία.  

Στο περσινό Πάσχα, το οποίο «έπεσε» κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, οι εκκλησίες δεν ήταν ανοιχτές για τους πιστούς, ενώ για πρώτη φορά δεν διαμοιράστηκε το άγιο φως στις εκκλησίες και τις μητροπόλεις της χώρας.  

Μεγάλη Εβδομάδα: Τα νέα μέτρα για εκκλησίες και μετακινήσεις

Φέτος, η υποδοχή του άγιου φωτός στην Ελλάδα θα γίνει, χωρίς, ωστόσο, τις τυμπανοκρουσίες του παρελθόντος αλλά με την σεμνότητα που επιβάλλεται λόγω της πανδημίας.  

Κατά την άφιξη του κυβερνητικού αεροσκάφους στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, δε θα βρίσκονται εκεί ούτε μπάντες των Ενόπλων Δυνάμεων, ούτε πολιτικοί αρχηγοί ούτε άλλα στοιχεία που υπήρχαν στην εθιμοτυπική άφιξη του αγίου Φωτός πριν την πανδημία. Μάλιστα, έχει προετοιμαστεί και η μεταφορά του σε μητροπόλεις της χώρας με ειδικές πτήσεις. 

Ανάσταση: Πώς και πότε θα φτάσει το Άγιο Φως στην Ελλάδα

Ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής που θα μεταβεί στην Τελ Αβίβ και, στη συνέχεια, στα Ιεροσόλυμα για να παραλάβει το Άγιο Φως θα είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης. 

Εικόνα από την τελετή άφιξης του Αγίου Φωτός στην Αθήνα το 2019/ eurokinissi

Ο Κώστας Βλάσης, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Mega είπε: «Θα πάω να παραλάβω το Άγιο Φως. Οι ισραηλινές Αρχές μάς έλεγαν αρχικά ότι δεν θα μπορούσαμε και φέτος να πάμε και ότι θα στέλναμε μόνο ένα αεροσκάφος για να παραλάβει το Άγιο Φως. Φέτος, με την επιθυμία του πρωθυπουργού μας και με τις πιέσεις τις δικές μας, οι αντιστάσεις τους κάμφθηκαν. Ετσι, λόγω του θερμικού μου ρόλου θα πάω εκεί».

Κυριακή των Βαΐων: Με self tests και αυστηρά μέτρα άνοιξαν οι εκκλησίες

Η άφιξη του VIP αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας που θα μεταφέρει το Άγιο Φως στην Ελλάδα είναι προγραμματισμένη για τις 6 το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου. Η Ελλάδα αναμένεται να είναι η πρώτη από τις υπόλοιπες των ορθοδόξων χωρών που θα παραλάβει το Άγιο Φως. 

Στις 21:00 η φετινή Ανάσταση 

Με κρότους στα στασίδια και χτυπώντας τα Σήμαντρα το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης ταξιδεύει το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, από τον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου στην Ομόνοια. Φέτος, ωστόσο, όλα θα είναι διαφορετικά.  

«Θα γίνει το "δεύτε λάβετε φως" αλλά δε θα γίνουν αυτά τα παραδοσιακά που γινόντουσαν. Μέσα στο Ιερό, από πίσω που είναι τα καντήλια, παίρνεις από εκεί φως. Το ίδιο είναι γιατί δεν ξέρω αν θα προλάβουμε» εξήγησε ο επίτροπος του Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου στο Κεντρικό Δελτίο ειδήσεων του Star στις 23/4/21.  

Οι πιστοί θα μπορούν να προσέλθουν στον εξωτερικό χώρο των εκκλησιών με μάσκες και αποστάσεις, ενώ το «Χριστός Ανέστη» θα ακουστεί γύρω στις 21:00 το βράδυ, αφού τα κυβερνητικά μέτρα επιβάλλουν την απαγόρευση κυκλοφορίας στις 22:00.  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top