Πασχαλινό τραπέζι: Τι πρέπει να προσέξουμε κατά την αγορά κρέατος και αυγών

Ο πρόεδρος της ΕΕΚΕ έδωσε οδηγίες στους καταναλωτές μέσω του star.gr

Όλα όσα είπε ο Απόστολος Ραυτόπουλος, πρόεδρος της ΕΕΚΕ

Οδηγίες στους καταναλωτές για την ασφάλεια των τροφίμων του πασχαλινού τραπεζιού, έδωσε μιλώντας στο star.gr ο Απόστολος Ραυτόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος (ΕΕΚΕ). 

«Στόχος είναι να μη πέσουν θύματα επιτήδειων, καθώς κάθε χρόνο γινόμαστε δέκτες καταγγελιών την περίοδο του Πάσχα», εξήγησε.

Ο Απόστολος Ραυτόπουλος, πρόεδρος της ΕΕΚΕ

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σημαντικό οι αγορές να πραγματοποιούνται σε επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς, καθώς αυτές οι επιχειρήσεις διαθέτουν νόμιμες άδειες.

Πρόσθεσε δε, ότι σε κάθε περίπτωση οι καταναλωτές θα πρέπει να δίνουν προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου από όπου προμηθεύονται τρόφιμα και να εξετάζουν προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων και τις ενδεικτικές πινακίδες πώλησης.

Τιμή αρνιού: «Πέταξε» στα 11 ευρώ ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας

Πώς ξεχωρίζουμε αν είναι φρέσκο το κρέας- Τι πρέπει να κοιτάμε για να μη μας ξεγελάσουν

Σύμφωνα με τον κ. Ραυτόπουλο, οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέξουν το κρέας που θα αγοράσουν να είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή σε ψυχόμενες προθήκες που τηρούν ορθά τις θερμοκρασίες ψύξης. 

Το αρνί ή το κατσίκι ούτε να είναι εκτός ψυγείου, ούτε να κρέμεται από το τσιγκέλι στο δρόμο, εκτεθειμένο σε σκόνη, έντομα, μικρόβια και περιβαλλοντικούς ρύπους.

Όπως πρόσθεσε, οι περισσότερες καταγγελίες που φτάνουν κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα στην ΕΕΚΕ, αφορούν σε ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων.

Αμνοερίφια στη Βαρβάκειο Αγορά (φωτογραφία eurokinissi)

«Υπό αυτό το πλαίσιο, οι καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να εξετάζουν τη σφραγίδα καταλληλότητας κατά την προμήθεια αμνοεριφίων, σπλάχνων και κρέατος», είπε ο κ. Ραυτόπουλος. 

Συγκεκριμένα θα πρέπει να έχουν υπόψιν τους ότι:

  • Σε όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα τυρκουάζ (λαμπρό κυανούν) και ωοειδές σχήμα.
  • Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες φέρουν την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας σε χρώμα καστανό.
  • Κάθε σφάγιο πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.
  • Τα σπλάχνα δεν πρέπει να φέρουν οζίδια και κύστες, ούτε να παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού. Επίσης, θα πρέπει να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον.
  • Στα κατεψυγμένα κρέατα, πρέπει να εξετάζεται η ημερομηνία κατάψυξης και λήξης του προϊόντος.

Τι προσέχουμε κατά την προμήθεια και βαφή των πασχαλινών αυγών; 

Αναφερόμενος στην προμήθεια των αυγών και τη βαφή τους ενόψει της Μ. Πέμπτης, ο κ. Ραυτόπουλος σημείωσε ότι οι καταναλωτές πρέπει: 

  • Να προσέξουν τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως η ημερομηνία ωοτοκίας, η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης και η ημερομηνία λήξης. 
  • Για την καλή συντήρησή τους, να διατηρήσουν τα αυγά σε δροσερό χώρο.
  • Οι χρησιμοποιούμενες διακοσμητικές βαφές αυγών να είναι οι επιτρεπόμενες.
  • Να βάφονται μόνο τα αυγά που έχουν παραμείνει ακέραια κατά το βρασμό.
  • Να ακολουθούνται οι οδηγίες χρώσης που αναγράφονται στις συσκευασίες

Τι προσέχουμε κατά την προμήθεια παιδικών σοκολατένιων αυγών; 

Αναφερόμενος στην προμήθεια σοκολατένιων παιδικών αυγών την περίοδο του Πάσχα, ο κ. Ραυτόπουλος συνέστησε στους γονείς: 

  • Να μην τα αγοράζουν από πλανόδιους, αλλά από πιστοποιημένα καταστήματα που τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα της συντήρησης, έκθεσης και διάθεσής τους.
  • Να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στο περιεχόμενό τους.

Καθώς συνηθίζεται τα σοκολατένια αυγά να περιέχουν μικροαντικείμενα, όπως παιχνίδια μικρών διαστάσεων, τα οποία έχουν προκαλέσει στο παρελθόν πνιγμούς, θα πρέπει αυτά να αφαιρούνται.

  • Να προσέχουν την υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (σοκολάτα γάλακτος, υγείας) και την ημερομηνία ανάλωσης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top