Κορωνοϊός: Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα ινδικής μετάλλαξης στη χώρα μας

Εντοπίστηκε στην Πάτρα και δεν συνδέεται με ταξίδι στο εξωτερικό

Πρώτο κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης στη χώρα. Ρεπορτάζ της Κατερίνας Παπακωστοπούλου στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του star.

Συναγερμός σήμανε στις υγειονομικές αρχές της χώρας μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος της ινδικής μετάλλαξης B.1.617, με τον ΕΟΔΥ να επιβεβαιώνει την ταυτοποίησή του το απόγευμα της Παρασκευής.

Μεταλλάξεις κορωνοϊού: 95% στη Στερεά Ελλάδα, 88% στην Κρήτη

Όπως μετέδωσε η Κατερίνα Παπακωστοπούλου στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star, το κρούσμα εντοπίστηκε στην Πάτρα, προσομοίαζε αρκετά με την ινδική μετάλλαξη και καταγράφηκε ως το πρώτο κρούσμα αυτής της παραλλαγής του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, πρόκειται για άνδρα που ζει στην πόλη της Πάτρας, ο οποίος βρέθηκε θετικός σε έλεγχο PCR στις 22/3. Τα συμπτώματα εμφανίστηκαν στον ασθενή από τις 16/3, ενώ η επιδημιολογική διερεύνηση δεν έδειξε ιστορικό ταξιδιού, ούτε επαφή με κάποιο γνωστό επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Το κρούσμα εμφάνισε συμπτώματα χαρακτηριστικά της νόσου χωρίς ανάγκη νοσηλείας. Τα κλινικά συμπτώματα έχουν αποδράμει πλήρως, έχει ολοκληρωθεί η απομόνωσή του και ο ΕΟΔΥ έχει ξεκινήσει την ιχνηλάτηση και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία μαζί του.

Ινδική μετάλλαξη: Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα

Το στέλεχος Β.1.617 χαρακτηρίζεται από μια σειρά μεταλλάξεων στο γονίδιο της ακίδας (Spike) του ιού, μεταξύ των οποίων το συνδυασμό E484Q και L452R. Ωστόσο, το στέλεχος που ανιχνεύθηκε στη χώρα μας δεν φέρει τη μετάλλαξη Ε484Q, η οποία χαρακτηρίζεται ως μετάλλαξη διαφυγής του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τη φυλογενετική ανάλυση, υποδηλώνουν ότι το στέλεχος Β.1.617 που ανιχνεύθηκε χωρίς τη μετάλλαξη Ε484Q έχει προέλευση από τις Η.Π.Α. και συγκεκριμένα την πολιτεία της Καλιφόρνια.

Στη Μεγάλη Βρετανία έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα 132 κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης, ενώ και στο Βέλγιο εντοπίστηκαν 20 κρούσματα σε Ινδούς φοιτητές που είχαν επιστρέψει στη χώρα από την Ινδία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σιγκαπούρη έχουν απαγορεύσει τις πτήσεις από την Ινδία.

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.


 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top