Κορωνοϊός: Οι τρεις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη μείωση των κρουσμάτων

O Nίκος Θωμαΐδης εξηγεί στο star.gr πώς μπορεί να αναχαιτιστεί η πανδημία

Όλα όσα είπε ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ

Έκρηξη κατά 171% σημείωσε το ιικό φορτίο στην Αττική την περασμένη εβδομάδα, όπως προέκυψε από την ανάλυση των δειγμάτων των αστικών λυμάτων.

«Το ιικό φορτίο παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα στην Αττική. Η εκτίμησή μου για την εβδομάδα που διανύουμε είναι ότι θα παραμείνει στα ίδια υψηλά επίπεδα», είπε στο star.gr o Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ.

Ο Νίκος Θωμαΐδης στο εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ

Όπως πρόσθεσε η αύξηση δεν ήταν αναμενόμενη και οφείλεται στη χαλάρωση των πολιτών το τελευταίο διάστημα.

Είχαμε αρχίσει να βλέπουμε μία ύφεση την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου και τις πρώτες εβδομάδες του Απριλίου, μόλις όμως χαλάρωσε ο κόσμος και έγινε αυτή η διασπορά, αποτυπώθηκε στα λύματα.

Στην Αττική, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο κέντρο της Αθήνας, όπως προκύπτει από τον αριθμό των τεστ που βγαίνουν θετικά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου καταγράφηκε επίσης στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο (+120%) και τον Άγιο Νικόλαο (+360%), ενώ όλες οι υπόλοιπες περιοχές στην επικράτεια εμφανίζουν σταθεροποιητικές τάσεις.

Νέα μέτρα Πάσχα: Μέχρι εννέα άτομα στο πασχαλινό τραπέζι

Πού οφείλεται η αύξηση του ιικού φορτίου

Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, η αύξηση του ιικού φορτίου στην Αττική οφείλεται στη διάδοση που έγινε από τον ισχυρό συγχρωτισμό που παρατηρήθηκε το Σαββατοκύριακο στις 10 και 11 του μήνα.

«Είδαμε όλοι εικόνες συγχρωτισμού στην παραλιακή, το κέντρο και τα βράδια στις πλατείες. Γενικότερα η διάδοση συντελείται πάντοτε σε περιπτώσεις ισχυρού συγχρωτισμού, όταν δε λαμβάνονται τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα», είπε.

Όπως εκτίμησε ωστόσο, το άνοιγμα του λιανεμπορίου δε φαίνεται να συνέβαλε σημαντικά στη διασπορά του κορωνοϊού.

«Αυτό είχε διαπιστωθεί και τον Δεκέμβριο, όταν άνοιξαν προσεκτικά τα καταστήματα πριν από τα Χριστούγεννα και τότε είχαμε το χαμηλότερο ιικό φορτίο μέχρι τα Χριστούγεννα», σημείωσε.

Κορωνοϊός: Πόσο διαρκεί η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια;

Πώς θα υπάρξει αναχαίτιση του τρίτου κύματος

Ερωτώμενος σχετικά, ο κ. Θωμαΐδης τόνισε ότι τρεις είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη μείωση των κρουσμάτων και την αναχαίτιση του τρίτου κύματος της πανδημίας.

«Θα πρέπει να ενταθούν οι εμβολιασμοί και σε χαμηλότερες ηλικίες, καθώς αυτή τη στιγμή εμβολιάζεται μία ηλικιακή ομάδα, η οποία τηρεί τα μέτρα και προσέχει. Επίσης, να αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες, να αυξηθεί δηλαδή η θερμοκρασία και να μειωθεί η υγρασία. Τέλος, σημαντικό μέτρο είναι η αύξηση του αριθμού των self test. Όσα περισσότερα γίνονται, τόσο καλύτερα, γιατί γίνεται ιχνηλάτηση και περιορισμός των θετικών κρουσμάτων», είπε.

Άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου εισηγείται η Επιτροπή

Δεδομένων όλων των παραπάνω, ο ίδιος εκτίμησε ότι δεν είναι εύκολο να προβλέψει κάποιος πότε θα υπάρξει ύφεση του τρίτου κύματος, ενώ ξεκαθάρισε ότι αυτή απομακρύνεται, όσο δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας.

Όσο υπάρχουν ασυμπτωματικοί θα υπάρχει διάδοση, γιατί δεν τηρούν τα μέτρα. Αυτοί είναι η μεγάλη πλειοψηφία, πάνω από 67% πια και πρόκειται ιδιαίτερα για άτομα νεαρής ηλικίας.

«Εύθραυστη η ισορροπία ανάμεσα σε δημόσια υγεία, ψυχική υγεία και οικονομία»

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη η κατάσταση είναι κρίσιμη και η ισορροπία ανάμεσα στη δημόσια υγεία, την ψυχική υγεία και την οικονομική δραστηριότητα, εύθραυστη.

«Είναι παρακινδυνευμένο να διαταραχθεί η ισορροπία αυτή. Έχουν ήδη εμφανιστεί σε όλο τον κόσμο αυξημένα περιστατικά ψυχικών διαταραχών και έχουν καταγραφεί οι αρνητικές επιδράσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία. Ταυτόχρονα, είναι δεδομένο ότι υπάρχει και σοβαρό οικονομικό πρόβλημα», είπε.

Θωμαΐδης: «Έκρηξη ιικού φορτίου στα λύματα, γίνονται βήματα πίσω»

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως εκτίμησε, θα πρέπει να προστατευτεί η δημόσια υγεία, καθώς ο ιός αφήνει κατάλοιπα στους ανθρώπους και το Σύστημα Υγείας πιέζεται, ενώ την ίδια στιγμή θα πρέπει να ληφθούν μέτρα και για την ψυχική υγεία και για την οικονομική δραστηριότητα.

«Αυτό είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα να λυθεί παγκοσμίως και μόνο η εντατικοποίηση των εμβολιασμών θα μπορέσει να δώσει κάποια λύση», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top