Lockdown: Συνεδριάζει η Επιτροπή για αλλαγές στο μείγμα μέτρων

Στόχος είναι να μειωθεί ο συνωστισμός σε πάρκα και πλατείες

Τα επιδημιολογικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες 30/3

Δύσκολο έργο έχουν σήμερα τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα συνεδριάσουν για να αξιολογήσουν τα επιδημιολογικά στοιχεία και να κάνουν τις εισηγήσεις τους σχετικά με το μερικό άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων.

Κι αυτό γιατί η ανακοίνωση των 4.340 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού  χθες προκάλεσαν τρόμο σε όλους και κατ’ επέκταση δεύτερες σκέψεις για το κατά πόσον είναι ασφαλές να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες υπό αυτές τις συνθήκες. 

Από αυτά τα 2.097 εντοπίστηκαν στην Αττική και 535 στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, οι θάνατοι από κορωνοϊό ξεπέρασαν τους 8.000 ενώ τα νοσοκομεία βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση με τους διασωληνωμένους να φτάνουν τους 741.

Κορωνοϊός: Τι έδειξαν οι μετρήσεις στα λύματα 11 μεγάλων πολέων

Παρά τα αρνητικά όμως επιδημιολογικά δεδομένα λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως το lockdown δεν αποδίδει πλέον, κυρίως λόγω της κόπωσης των πολιτών. Πηγή του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρει πως «απαιτείται αλλαγή του μείγματος των μέτρων», καθώς τα ψυχικά αποθέματα των πολιτών έχουν εξαντληθεί. 

Αυτό που εκτιμά η κυβέρνηση, αλλά και αρκετά μέλη της επιτροπής είναι ότι οι πολίτες θα πρέπει να «απλωθούν» σε μεγάλους εξωτερικούς χώρους και σε οργανωμένες δραστηριότητες που δε συμβάλλουν ιδιαίτερα στη μετάδοση του ιού. Στόχος είναι να μη συνωστίζονται στις πλατείες και στα σπίτια, όπως γίνεται έως τώρα, καθώς ο κίνδυνος της διασποράς είναι μεγάλος. 

Κρούσματα σήμερα: «Έκρηξη» μολύνσεων σε Αττική, Κοζάνη, Λάρισα και Ηράκλειο

Την άποψη αυτή υποστήριξε η Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», και μέλος της επιτροπής, Μ. Γκάγκα, η οποία τόνισε στον ΑΝΤ1 πως πρέπει να υιοθετηθούν μέτρα που θα μειώσουν τον συνωστισμό στις πλατείες. 

Όπως είπε είναι προτιμότερο να ανοίξουν τα καταστήματα με αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ώστε να νιώθουν οι πολίτες ότι έχουν μία δραστηριότητα από το να γεμίζουν τις πλατείες και τα σπίτια χωρίς μάσκες και αποστάσεις. 

Νέα μέτρα: Τι μπορεί να ανοίξει άμεσα

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο είναι τα μέτρα για τα οποία μπορεί οι επιστήμονες να δώσουν το «πράσινο φως» για άνοιγμα. 

Συγκεκριμένα από το Σάββατο 3 Απριλίου αναμένεται να επιτραπεί η ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών από δήμο σε δήμο και με το αυτοκίνητο.

Κικίλιας: Στις 891 οι κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό σε όλη τη χώρα

Επίσης, οι λοιμωξιολόγοι ενδέχεται να επιτρέψουν το άνοιγμα του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου, αλλά μόνο των μικρών καταστημάτων και όχι των εμπορικών κέντρων. 

Απ΄ότι φαίνεται ο μέθοδοι click away και click inside δε θα υιοθετηθούν και η αγορά θα ανοίξει με αυστηρά περιοριστικά μέτρα, δηλαδή περιορισμό στον αριθμό πελατών ανάλογα με τα τετραγωνικά, και αποστολή SMS στο 13032 από τους καταναλωτές. 

Κορωνοϊός: Χειρότερος μήνας ο Μάρτιος από την αρχή της πανδημίας

Ποια είναι τα νέα μέτρα στα σχολεία

Όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων, αυτό θα εξαρτηθεί από το πότε και πόσα self tests θα έρθουν στην Ελλάδα, τα οποία θα είναι υποχρεωτικά για εκπαιδευτικούς και μαθητές. 

Lockdown: Στόχος οι βόλτες σε βουνό και θάλασσα από το Σάββατο

Πληροφορίες αναφέρουν πως αν την ερχόμενη εβδομάδα υπάρξει επαρκής αριθμός self tests στα φαρμακεία, τότε πιθανόν να ξεκινήσει και πάλι η δια ζώσης διδασκαλία στα Γυμνάσια και στα Λύκεια την Πέμπτη 8 Απριλίου. 

Αν όμως αυτό δε συμβεί, τότε στα θρανία θα επιστρέψουν μόνο οι μαθητές του Λυκείου το αργότερο ως τη Δευτέρα 12 Απριλίου. 

Το self test θα γίνεται μία φορά την εβδομάδα, και συγκεκριμένα κάθε Δευτέρα, πριν μπουν στην τάξη οι μαθητές και μετά από άδεια που θα έχουν δώσει οι γονείς.

Self test: Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Yπουργείου Υγείας 

Μέσα στον Απρίλιο αναμένονται επιπλέον 1,5 εκατομμύρια self tests, που αποτελούν για την κυβέρνηση βασικό εργαλείο για την επιστροφή στην κανονικότητα και το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς. 

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως και ο Απρίλιος θα είναι δύσκολος, αλλά μετά τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα και θα επιτρέψουν το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου. 

Οι ανακοινώσεις από την κυβέρνηση, κατόπιν της εισήγησης των Επιστημόνων, θα γίνουν σήμερα το απόγευμα ή το αργότερο αύριο το πρωί.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top