Με κάμερες πάνω τους οι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ και της ΔΡΑΣΗ από σήμερα

Εφαρμόζεται πιλοτικά - Σε ποιες περιοχές και για πόσο χρονικό διάστημα

Στις αρχές Δεκεμβρίου του 2020, αστυνομικοί των ΜΑΤ χρησιμοποιήσαν πρώτη φορά , εν ώρα υπηρεσίας, φορητές κάμερες που μετέδιδαν σε απευθείας σύνδεση όσα συνέβαιναν στο κέντρο επιχειρήσεων της Ασφάλειας- ρεπορτάζ κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star

Κάμερες θα φέρουν πάνω τους αστυνομικοί της ΟΠΚΕ και της ΔΡΑΣΗ, αφού αποφασίστηκε η εγκατάσταση και λειτουργία φορητού συστήματος επιτήρησης, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, πιλοτικά από σήμερα. Οι κάμερες θα δίνουν τη δυνατότητα live εικόνας στο Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του αρχηγείου της ελληνικής αστυνομίας.

Με κάμερες οι αστυνομικοί στο νέο σχέδιο για τις διαδηλώσεις

Συγκεκριμένα, body cameras θα έχουν πιλοτικά αστυνομικοί από τις 12:00 σήμερα έως τις 06:00 της 25ης Μαρτίου, εντός της εδαφικής αρμοδιότητας των Τμημάτων Ασφαλείας Εξαρχείων, Ομονοίας και Ακροπόλεως. Για την εφαρμογή τους απαιτείται να κοινοποιηθεί η σχετική διαταγή, η οποία αναμένεται. Πιθανόν, η επιλογή των τμημάτων σχετίζεται με τα σημεία όπου παρατηρείται μεγαλύτερη εγκληματικότητα.

Για πρώτη φορά με φορητές κάμερες οι αστυνομικοί

Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, οι κάμερες θα καλύπτουν:

  • Στην περιφέρεια του Τμήματος Ασφαλείας Εξαρχείων, που περικλείεται από τις οδούς Πατησίων, Λεωφ. Αλεξάδρας, Κονιάρη, Αθηναίων Εφήβων, περιμετρικά του Λόφου Λυκαβηττού μέχρι την Ευελπίδος, Ρογκάκου Ηλία, Οίτης, Σίνα, Λεωφ. Βενιζέλου Ελευθερίου (Πανεπιστημίου) Πατησίων και Λεωφ. Αλεξάνδρας,
  • Στην περιφέρεια του Τμήματος Ασφαλείας Ομονοίας που περικλείεται από τις οδούς Ιερά Οδός, Κωνσταντινουπόλεως, Σεπολίων, Ιουλιανού, Πατησίων, Αιόλου, Λυκούργου, Πειραιώς, Παναγή Τσαλδάρη, Πέτρου Ράλλη, Σαλαμίνος, Αγίας Άννης,),
  • Στην περιφέρεια του Τμήματος Ασφαλείας Ακροπόλεως που περικλείεται από τις οδούς Αιόλου, Πανεπιστημίου, Εδουάρδου Λω, Σταδίου, Φιλελλήνων, Σιμωνίδου, Λεωφ.Βας. Αμαλίας, Συγγρού, Αμβρ. Φρατζή, Κασομούλη, Λεωφ. Βουλιαγμένης Φιλομήλας, Ζεύξιδος Ελευθερίας, Γράμμου, Μπακνανά, Βιέννα, Ακροπτηρίου, Πρασινίκα, Κράτητος, Συγγρού, Λαγουμιτζή, Καλλιρόης, Χαμοστέρνας, Πειραιώς, Ερμού, Αθηνάς, Λυκούργου.

Στόχος είναι να μακροπρόθεσμα να φορούν όλοι οι αστυνομικοί κάμερες. Οι πληροφορίες λένε πως τα θέματα που είχαν προκύψει με τα προσωπικά δεδομένα, διευθετήθηκαν και πως περίπου 20 άτομα έχουν ήδη εκπαιδευτεί σε τεχνικά και νομικά θέματα. 

Κάμερες, ψυχογραφικά τεστ - Οι προτάσεις Μητσοτάκη για την αστυνομία

Υπενθυμίζεται ότι οι ατομικές κάμερες καταγραφής εικόνας και ήχου σε όλες οι δυνάμεις ΔΙ.ΑΣ, ΔΡΑΣΗ, ΔΕΛΤΑ, ΜΑΤ ήταν ανάμεσα στις προτάσεις Μητσοτάκη για τον περιορισμό φαινομένων αστυνομικής βίας.

Τέλος, υπό εξέταση είναι και το θέμα του διακριτικού αριθμού στην εξάρτηση των αστυνομικών.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top