Με κάμερες οι αστυνομικοί στο νέο σχέδιο για τις διαδηλώσεις

Θα υπάρχει μεσολαβητής ανάμεσα στην ΕΛ.ΑΣ και τους διαδηλωτές

«Η αστυνομία δηλώνει, για πρώτη φορά, δημόσια το πώς θα εφαρμόσει τον νόμο περί συναθροίσεων», είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παρουσιάζοντας το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

«Μέχρι τώρα δίναμε βάρος στις επιχειρήσεις του πεδίου και λιγότερο στην πρόληψη. Ακόμη λιγότερο στην επικοινωνία. Η αστυνομία πρέπει να προσαρμοστεί», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος  χαρακτήρισε το Σχέδιο ως το πρώτο δημόσιο βήμα των αλλαγών, που θα γίνουν και θα οδηγήσουν την Αστυνομία στον 21ο αιώνα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να αυξηθεί επιχειρησιακά η ευελιξία των δυνάμεων και να μειωθεί η έκταση στη χρήση των μέσων. «Αυτό θα επιτρέπει ηπιότερη διαχείριση, άρα μείωση της έντασης», υπογράμμισε.

Χρυσοχοΐδης: Με γκλομπ και χειροπέδες αλλά χωρίς όπλα οι αστυνομικοί σε ΑΕΙ

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην καθιέρωση ενός νέου modus operandi, το οποίο προβλέπει την αξιολόγηση σε διαβαθμισμένη κλίμακα της επικινδυνότητας μιας συνάθροισης, που αποτελεί και την καρδιά του συστήματος, καθώς «στη βάση της αξιολόγησης καταρτίζονται τα επιχειρησιακά σχέδια».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε - μεταξύ άλλων - στην επικοινωνία της αστυνομίας με τους οργανωτές των διαδηλώσεων, αλλά και στο ότι οι αστυνομικοί θα φέρουν κάμερες.

«Σε κάθε συνάθροιση τα τέσσερα σκαλιά μας είναι προετοιμασία, επικοινωνία, δράση και λογοδοσία. Θα εξαντλούνται τα όρια επιείκειας και τα περιθώρια συνεννόησης, γιατί το δικαίωμα της έκφρασης είναι αδιαπραγμάτευτο. Αυτό ισχύει χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Εξίσου αδιαπραγμάτευτο είναι και το δικαίωμα της πόλης να λειτουργεί. Η διαμαρτυρία και η κανονικότητα δεν είναι αντινομικές. Διαδηλωτές και μη διαδηλωτές δεν είναι εχθροί. Εμείς θα κάνουμε το παν για να εξασφαλίσουμε τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, το δικαίωμα της επιλογής του πολίτη», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, τονίζοντας πως αποτελεί δέσμευση η αναλογική και κατά το δυνατόν περιορισμένη χρήση των δακρυγόνων και του νερού.

Οι έξι παράμετροι του νέου σχεδίου για τις συναθροίσεις

1ο: Στόχοι

· Σύμφωνα και με τον νόμο περί συναθροίσεων, ο στόχος είναι να συνδυάσεις τρεις παραμέτρους, τρία ύψιστα αγαθά.

· Κάθε συνάθροιση είναι μια στάθμιση αυτών των τριών δικαιωμάτων.

· Το κέντρο βάρους αυτού του τριγώνου, είναι η στάθμιση, ο συνδυασμός που για κάθε συνάθροιση είναι διαφορετικός

· Η αστυνομία πρέπει να προσαρμοσθεί σε αυτή τη λογική

· Μέχρι πρόσφατα το βάρος δινόταν στις επιχειρήσεις του πεδίου, λιγότερο στην πρόληψη και ακόμη λιγότερο στην επικοινωνία , στην συνεργασία, στην λογοδοσία.

2o: Modus operandi

· Αυτονόητα προκύπτει η ανάγκη για μια νέα επιχειρησιακή φιλοσοφία, ένα νέο modus operandi.

· Η αναλογικότητα στη χρήση των μέσων καταστολής και η επιείκεια είναι οι αρχές που πρέπει αυστηρά να υπηρετηθούν

· Άρα επιχειρησιακά πρέπει να αυξηθεί η ευελιξία των δυνάμεων στο πεδίο και να μειωθεί η ένταση στη χρήση μέσων.

· Η ευελιξία, σημαίνει ετοιμότητα και πολλαπλότητα δυνάμεων. Αυτό επιτρέπει την ηπιότερη διαχείριση άρα μειώνει την ένταση.

3ο : Αξιολόγηση επικινδυνότητας

· Σαν φυσική συνέπεια το βάρος πέφτει στην προετοιμασία για τη διαχείριση της συνάθροισης.

· Η πιο βασική διαδικασία που θα γίνεται συστηματικά και ενδελεχώς είναι η εκτίμηση της επικινδυνότητας κάθε συνάθροισης.

· Οι δύο βασικοί παράγοντες που οδηγούν συνδυαστικά στην αξιολόγηση της επικινδυνότητας είναι : Τρωτότητα (δηλαδή δυνατότητα
παρεισφρήσεων και δημιουργίας επεισοδίων) και ειδικοί κίνδυνοι (σοβαρή διατάραξη δημόσιας τάξης ή ασφάλειας κλπ).

· Τελικά κάθε φορά, μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως θα δείτε στο κείμενο, η συνάθροιση αξιολογείται ως προς τον κίνδυνο και η αξιολόγηση αυτή τεκμηριώνεται.

· Η αξιολόγηση είναι η καρδιά του συστήματος. Στη βάση της αξιολόγησης καταρτίζονται τα επιχειρησιακά σχέδια.

4ο : Κύκλος διαχείρισης συνάθροισης

· Θέλουμε όλοι να γνωρίζουν ποιος είναι ο κύκλος σκέψης και δράσης της αστυνομίας, το γιατί το κάνει, ότι κάνει, σε μία συνάθροιση.

· Ο κύκλος διαχείρισης έχει 6 βήματα, που προκύπτουν από τη συμμόρφωση με τις επιταγές του νέου νόμου για τις συναθροίσεις.

· Σε κάθε συνάθροιση ακολουθούνται ευλαβικά και συστηματικά.

5ο: Κλιμακούμενη χρήση μέσων

· Γίνεται ξεκάθαρη όχι απλά η πρόθεση αλλά η απόφαση της αστυνομίας για τη διαχείριση των μέσων καταστολής, εάν και εφόσον χρειασθεί.

· Φαίνεται ανάγλυφα στο σχήμα. Η χρήση νερού ή δακρυγόνων είναι η τελευταία καταφυγή, κυρίως σε ότι αφορά στα δακρυγόνα.

· Εδώ πρέπει να διευκρινισθεί ότι η χρήση δακρυγόνων με μέτρο μπορεί να είναι το πιο πρόσφορο μέτρο για αποφυγή τραυματισμών πολιτών και αστυνομικών, όταν υπάρχουν βίαιες συγκρούσεις.

· Εκείνο που σαφώς αποτελεί δέσμευση πλέον της αστυνομίας είναι η αναλογική και κατά το δυνατόν περιορισμένη χρήση.

· Το είδαμε ήδη με την ΟΔΟΣ. Πλην εξαιρέσεων αυτή είναι η βασική ομάδα πρώτης γραμμής στη διαχείριση συνηθισμένων συναθροίσεων.

6ο : Συνάθροιση

· Σε κάθε συνάθροιση τα τέσσερα σκαλιά μας είναι προετοιμασία, επικοινωνία, δράση και λογοδοσία.

· Επικοινωνία πριν, με τους διοργανωτές.

· Επικοινωνία στην διάρκεια είτε μέσω διαμεσολαβητή, είτε για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, είτε για επαναληπτικές προειδοποιήσεις, αν υπάρξει περίπτωση χρήσης βίας.

· Επικοινωνία γιατί οι ομάδες επιχειρήσεων φέρουν κάμερες. Η Αστυνομία δεν κρύβει και δεν κρύβεται.

· Επικοινωνία απολογισμού, λογοδοσία. Με τη δημοσίευση δελτίου συνάθροισης , το οποίο περιέχει πληροφοριακά στοιχεία για τη συνάθροιση, όπως μαζικότητα, διαδρομή, συμμόρφωση προς τον νόμο κλπ.

Δείτε εδώ αναλυτικά το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων

Τέλος, ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε και στο θέμα της αστυνομίας στα πανεπιστήμια, χαρακτηρίζοντας απολύτως ψευδείς τις πληροφορίες για «αποθήκες οπλισμού» στα ΑΕΙ, ενώ για το θέμα του Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος κάνει απεργία πείνας, σχολίασε πως εκβιάζει την Πολιτεία για να έχει προνομιακή μεταχείριση, στέλνοντας μήνυμα ότι «η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται».    

Κείμενο υπέρ του Κουφοντίνα από 15 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top