Lockdown: Δύσκολο το άνοιγμα του λιανεμπορίου την επόμενη εβδομάδα

Καμία περαιτέρω χαλάρωση λένε οι ειδικοί

Με τα νοσοκομεία να έχουν να αντιμετωπίσουν συνθήκες πολέμου λόγω της εκρηκτικής αύξησης των νοσηλειών και των διασωληνώσεων και τα κρούσματα του κορωνοϊού να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, το άνοιγμα της αγοράς φαίνεται να καθυστερεί. 

Λιανεμπόριο: Αμφίβολο το άνοιγμα στις 29 Μαρτίου, «πάει» για τις 5 Απριλίου

Ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης ήταν τα εμπορικά καταστήματα να ανοίξουν από την επόμενη Δευτέρα 29 Μαρτίου με τη μέθοδο του click away ή του click in shop. Ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν πως τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν καμία περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων. 

Βατόπουλος: «Δύσκολο το άνοιγμα του λιανεμπορίου την επόμενη εβδομάδα»

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Α. Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ εκτίμησε πως με 2.000 κρούσματα ημερησίως θα είναι δύσκολο να ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα την επόμενη Δευτέρα. 

Ο ίδιος υποστήριξε ότι θα μπορούσαν να προηγηθούν τα σχολεία, καθώς, όπως είπε είναι προτεραιότητα για την επιτροπή.

Κορωνοϊός: Εφημερίες πολέμου στα νοσοκομεία – Ασφυξία στον «Ευαγγελισμό»

«Οποιοδήποτε άνοιγμα έχει τους κινδύνους του. Για το πρώτο δειλό άνοιγμα, αυτό των κομμωτηρίων, νομίζω ότι σωστά γίνεται, καθώς θα πρέπει να υπάρχει μια βοήθεια στον κόσμο, να πάρει μια ανάσα, καθώς ανεβάζει το ηθικό. Είναι μια αποσυμπίεση κι ένα δειλό άνοιγμα της οικονομίας», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος.

Εκτίμησε επίσης ότι για μία ακόμα εβδομάδα θα συνεχίσει να ασκείται πίεση στο σύστημα υγείας, ενώ αναφερόμενος στην επιστράτευση των ιδιωτών ιατρών είπε:

«Είμαστε σε πόλεμο και πρέπει να βοηθήσουν όλοι».

Self test: Σε ειδική πλατφόρμα θα δηλώνονται όσοι βγουν θετικοί

Τέλος αναφερόμενος στα self test που η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα δίνονται στους πολίτες δωρεάν, τόνισε πως είναι ένα μέτρο που θα λειτουργήσει, αν και θα πρέπει να γίνει μια πολύ καλή ενημέρωση του κόσμου για το πώς θα τα χρησιμοποιούν και τι πρέπει να κάνουν αν βγουν θετικά. 

Γκίκας: «Η επιδημιολογική κατάσταση δεν επιτρέπει χαλάρωση άλλων μέτρων»

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος της επιτροπής, Α. Γκίκας. 

Lockdown: Ανοίγουν σήμερα κομμωτήρια, πάρκα, αρχαιολογικοί χώροι

«Τα δεδομένα αυτών των ημερών και η επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα δεν επιτρέπει επιπλέον μέτρα χαλάρωσης, φαίνεται να βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας, ελπίζουμε τις επόμενες ημέρες να επιπεδώνεται αυτή η κατάσταση και να έρθει μετά και η υποχώρηση», είπε στον ΑΝΤ1.

Πρόσθεσε ακόμα πως όταν όταν το σύστημα υγείας «αγκομαχάει» κι επιστρατεύονται ιατροί για να διασφαλιστεί η υγεία των πολίτων, είναι πρόωρο να μιλάμε για περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς. 

Χάρτης κορωνοϊού: Πώς κατανέμονται τα κρούσματα σήμερα

«Ο καθένας μας έχει έναν προσωπικό χάρτη επιθυμιών κι εγώ θέλω να ανοίξει η αγορά και να λειτουργήσουν ξανά τα σχολεία, αλλά αυτά πρέπει να γίνουν με βάση και την επιδημιολογική εικόνα στην χώρα», είπε.

Ο κ. Γκίκας υποστήριξε τέλος ότι τα μέτρα και το lockdown δούλεψαν και τόνισε ότι τώρα θα έχουμε και μια αλλαγή ποιότητας, μια αναβάθμιση στην αντιμετώπιση της πανδημίας, με τα δωρεάν self test που θα δοθούν σε κάθε πολίτη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top