Λιανεμπόριο: Αμφίβολο το άνοιγμα στις 29 Μαρτίου, «πάει» για τις 5 Απριλίου

Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την εστίαση και τα σχολεία

Τι είπε για το άνοιγμα των καταστημάτων ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μιλώντας στο Mega 

Απομακρύνεται το σενάριο για άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι τα επιθυμητά.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, είπε πως χρειάζονται μέρες για να μετρηθεί το επιδημιολογικό αποτύπωμα κομμωτηρίων, κέντρων αισθητικής, πάρκων και αρχαιολογικών χώρων, που ανοίγουν σήμερα. 

«Το πρώτο βήμα έγινε. Θα το μετρήσουμε. Είναι δύσκολη εβδομάδα αυτή, πρέπει να δούμε πώς περιορίζεται ή εξελίσσεται η πανδημία. Χρειάζεται χρόνος για να μετρήσουμε το πρώτο βήμα» είπε στο Mega. 

Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση για την εξέλιξη της πανδημίας, με τις επόμενες ημέρες να θεωρούνται κρίσιμες, καθώς οι αποφάσεις για το λιανεμπόριο θα λειτουργήσουν ως προπομπός για περαιτέρω βήματα χαλάρωσης, όπως το άνοιγμα των σχολείων και της εστίασης.

Lockdown: Ανοίγουν σήμερα κομμωτήρια, πάρκα, αρχαιολογικοί χώροι

Σενάριο για άνοιγμα καταστημάτων στις 5 Απριλίου 

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο στις 29 Μαρτίου ή αν θα μετατεθεί στις 5 Απριλίου, ο κ. Σταμπουλίδης εξήγησε ότι τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβουν οι ειδικοί, σημειώνοντας, όμως, με νόημα πως «χρειαζόμαστε χρόνο».

Δωρεάν rapid test κάθε εβδομάδα για όλους – Πώς θα γίνονται στο σπίτι

«Αυτό που απαιτείται είναι να βρούμε μια σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, χωρίς να κλονίζουμε ή να πιέζουμε το σύστημα Υγείας», υπογράμμισε.

Φυσικά, όλα εξαρτώνται από την πορεία των κρουσμάτων, με τους ειδικούς να εμφανίζονται διχασμένοι.

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως θέλει να λειτουργήσει η αγορά και πάλι όσο το δυνατόν συντομότερα, ωστόσο όσο τα κρούσματα δεν πέφτουν κάτω από 2.000, η εξίσωση μοιάζει δύσκολη. Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά και περιμένουν τις εισηγήσεις των ειδικών. 

Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και η εστίαση 

Οι επόμενες δέκα ημέρες εκτιμάται πως θα είναι οι πλέον καθοριστικές. Όσο αργεί το λιανεμπόριο να σηκώσει ρολά, τόσο πάνε πίσω τα σχέδια για τα σχολεία και την εστίαση. Βέβαια, στην επιτροπή υπάρχουν «φωνές» που λένε να δοθεί πρώτα το «πράσινο φως« για την εκπαίδευση και να ακολουθήσει η επαναλειτουργία της αγοράς. Οι ειδικοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι αν δεν έχουν στα χέρια τους δεδομένα για τα αποτελέσματα που φέρνει το άνοιγμα μίας δραστηριότητας, δεν μπορούν να προχωρήσουν με ασφάλεια σε επόμενα βήματα. 

Το άνοιγμα της εστίασης εξετάζεται μόνο για τους εξωτερικούς χώρους και με αυστηρά μέτρα προστασίας. Κυβερνητικά στελέχη έχουν δηλώσει ότι θέλουν τα εστιατόρια να έχουν στρώσει τα τραπέζια τους λίγες ημέρες πριν το Πάσχα, ωστόσο όλα είναι ακόμη στον αέρα. 

Προτεραιότητα είναι το άνοιγμα των σχολείων, χωρίς όμως να υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία. Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι τα παιδιά θα επιστρέψουν στα θρανία στις 29 Μαρτίου, σενάριο που εγκαταλείφθηκε μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Η πρόθεση είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις αρχές Απριλίου, ωστόσο όλα εξαρτώνται από την πορεία της επιδημίας και τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων.

Παράταση σχολικού έτους και τον Ιούνιο – Κανονικά οι διακοπές του Πάσχα

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, υπογράμμισε - μιλώντας το Σάββατο στο Mega - πως προέχει η επαναλειτουργία δια ζώσης των Γυμνασίων και των Λυκείων, δεδομένου ότι οι Πανελλαδικές εξετάσεις πλησιάζουν. 

Οι εκτιμήσεις των ειδικών για το lockdown

Από δύσκολο έως απίθανο είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο τη Δευτέρα 29 Μαρτίου, σύμφωνα με την εκτίμηση του καθηγητή Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδη Βατόπουλου.

«Με 2.000 κρούσματα, είναι δύσκολο να ανοίξει το λιανεμπόριο, εκτός και αν γίνει με τέτοιο τρόπο που δε θα αυξήσει την κινητικότητα», ανέφερε στον ΣΚΑΪ

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσε να προηγηθεί το άνοιγμα των σχολείων, καθώς αποτελούν προτεραιότητα τόσο για την επιτροπή όσο και για την κυβέρνηση.

Κατά των επιπλέον μέτρων χαλάρωσης τάχθηκε, εξάλλου, ο Αχιλλέας Γκίκας, μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό και Καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

«Και εγώ θέλω να ανοίξει η αγορά και να λειτουργήσουν ξανά τα σχολεία, αλλά αυτά πρέπει να γίνουν με βάση και την επιδημιολογική εικόνα στην χώρα», δήλωσε στον ΑΝΤ1.

Τι ισχύει για τη μετακίνηση σε κομμωτήριο και κέντρο αισθητικής 

Από σήμερα επιτρέπεται η διαδημοτική μετακίνηση για ραντεβού σε κομμωτήρια και κέντρα περιποίησης νυχιών. Οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν sms ή email με την επιβεβαίωση του ραντεβού, το οποίο θα επιδεικνύουν σε ενδεχόμενο έλεγχο, μαζί με την αποστολή μηνύματος «6» στο 13033.

Επίταξη γιατρών: Φύλλα πορείας σε 206 ιδιώτες ιατρούς της Αττικής

Το πρώτο βήμα άρσης των μέτρων του lockdown έγινε σήμερα. Μαζί με τα κομμωτήρια ανοίγουν πάρκα, παιδικές χαρές και αρχαιολογικοί χώροι, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει πλέον από 21.00 έως 05.00 για όλη την εβδομάδα. 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top