Ξεκινά η επίταξη γιατρών στην Αττική - Η ανακοίνωση Κικίλια

Παθολόγοι, Πνευμονολόγοι και Γενικοί Ιατροί θα ενισχύσουν το ΕΣΥ

Οι μέχρι τώρα προσπάθειες να συνδράμουν οι ιδιώτες γιατροί εθελοντικά στο Σύστημα Υγείας, ναυάγησαν. Ο Βασίλης Κικίλιας τους απήυθυνε, χθες, μια τελευταία δραματική έκκληση- κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star 21/3/21

Στην επίταξη γιατρών προχωρά το υπουργείο Υγείας, εφόσον η πρόταση- πρόσκληση για εθελοντική τους συνδρομή στο ΕΣΥ δεν είχε  μεγάλη ανταπόκριση. Μόλις 63 γιατροί έχουν απαντήσει θετικά. 

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Προσβλητική η συμπεριφορά Κικίλια

«Το Υπουργείο Υγείας απηύθυνε επί εβδομάδες πρόσκληση - έκκληση προς τους ιδιώτες ιατρούς, για την ενίσχυση των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. στο τρίτο σφοδρό κύμα της πανδημίας Covid-19. Δυστυχώς, πολύ μικρός αριθμός ιδιωτών ιατρών προσήλθε. Τους ευχαριστούμε. Λαμβάνοντας υπόψιν τις έκτακτες συνθήκες και την επιτακτική ανάγκη περίθαλψης των συνανθρώπων μας, το Υπουργείο Υγείας προβαίνει σε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών των ειδικοτήτων Παθολόγων, Πνευμονολόγων και Γενικών Ιατρών στην Αττική» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Κικίλιας: «Δεν μπορώ να φανταστώ γιατρό να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει»

«Δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν συνάδελφό μου γιατρό που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, να μη θέλει να έρθει να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους σε αυτή τη μάχη» δήλωσε χθες ο Βασίλης Κικίλιας, μετά την έκτακτη χθεσινή βραδινή επίσκεψη του στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» αλλά και τις άκαρπες συζητήσεις που είχε με τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων όλης της χώρας.

Λίγο πριν την επίταξη: 61 γιατροί ανταποκρίθηκαν- Έκτακτη σύσκεψη ΙΣΑ

Yπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας την περασμένη εβδομάδα με δηλώσεις του είχε κάνει ξεκάθαρο πως αν δεν ανταποκριθούν οι ιδιώτες γιατροί στην έκκληση για βοήθεια, θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την επίταξη των υπηρεσιών των γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων. Η  Πολιτεία έχει ζητήσει τη συνδρομή γιατρών με ειδικότητες παθολογίας, πνευμονολογίας, γενικής ιατρικής και αναισθησιολογίας. Μέχρι χθες, μόλις 63 ιδιώτες γιατροί είχαν δηλώσει προθυμία.

Τα κίνητρα προς τους ιδιώτες γιατρούς

Το υπουργείο Υγείας επιχειρούσε έως τώρα να «δελεάσει» τους ιδιώτες γιατρούς με θελκτικά κίνητρα, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star. Με μισθούς και προνόμια, μεγαλύτερα από αυτά των γιατρών του ΕΣΥ που δίνουν αγόγγυστα έναν χρόνο τη μάχη. 

 • απαλλαγή από κάθε αστική ευθύνη
 • μηνιαίες αμοιβές 2.000 ευρώ αφορολόγητα και 1.000 ευρώ για τις εφημερίες
 • συμβάσεις για 6 μήνες και προοπτική ανανέωσης για άλλους 6
 • δυνατότητα για πλήρη ή μερική απασχόληση
 • ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος τους προσέφερε απαλλαγή συνδρομής για 5 χρόνια

Πώς θα γίνει η επίταξη των γιατρών 

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, κατά την επίταξη αστυνομικοί θα παραδώσουν 206 φύλλα πορείας στους γιατρούς με το νοσοκομείο στο οποίο θα παρουσιαστούν.

Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος, ενώ δε θα δικαιούνται αμοιβή.

Η ανακοίνωση με τις προτάσεις του ΠΙΣ και η διευκρίνιση του ΙΣΑ

Στο μεταξύ χθες, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) με ανακοίνωσή του, διευκρίνισε ότι το τελευταίο δελτίο τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ)  «είναι απόφαση του ΔΣ του ΠΙΣ, δεν έχει έγκριση της Ολομέλειας των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων και κατά συνέπεια του ΙΣΑ».

Ο ΠΙΣ σε χθεσινή του ανακοίνωση, χαρακτήριζε προσβλητική τη συμπεριφορά Κικίλια, σημειώνοντας πως «τα τελεσίγραφα και ο λαϊκισμός δυσχεραίνουν την κατάσταση» και παράλληλα καλούσε την ύστατη ώρα «να αξιοποιηθούν οι προτάσεις μας επ’ ωφελεία των ασθενών και των πολιτών».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΙΣ

«Η στάση του υπουργείου Υγείας οδήγησε σε αδιέξοδο την συνάντηση  που είχε το ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας με τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου.

Παρά τις προτάσεις που έκανε εδώ και καιρό ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και θα έδιναν λύσεις στο πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΣΥ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας οδηγείται στο πρωτοφανές για σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης.

Παρόλα αυτά ο Πρόεδρος του ΠΙΣ και τα μέλη του ΔΣ, οι Πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας αντιπαρερχόμαστε την προσβλητική συμπεριφορά του υπουργού και τιθέμεθα στη διάθεση του ΕΣΥ, καλώντας τους συναδέλφους όλης της χώρας να μας ακολουθήσουν, μέχρι το υπουργείο Υγείας να αποδείξει ότι μπορεί να αξιοποιήσει την προσφορά μας για την αντιμετώπιση του τεραστίου προβλήματος.

Έχοντας καταθέσει σε κάθε φάση της επιδημίας εφαρμόσιμες προτάσεις μέχρι στιγμής αναξιοποίητες, λυπούμαστε για το αδιέξοδο που προέκυψε.

Τώρα που η προσπάθεια προσέλκυσης γιατρών στο ΕΣΥ συνεχίζεται από τους Ιατρικούς Συλλόγους Αθήνας και Πειραιά, επισημαίνουμε ότι τα τελεσίγραφα και ο λαϊκισμός δυσχεραίνει την κατάσταση και καλούμε την ύστατη ώρα να αξιοποιηθούν οι προτάσεις μας επ’ ωφελεία των ασθενών και των πολιτών. Για μας η προσπάθεια συνεχίζεται.

Άλλωστε οι ιδιώτες γιατροί από την πρώτη στιγμή συνδράμουν με κάθε τρόπο στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού τόσο στα ιατρεία τους, περιθάλποντας χιλιάδες ασθενείς, όσο και στις ιδιωτικές κλινικές, ενώ έχουν δηλώσει ότι και χωρίς κανένα οικονομικό όφελος είναι έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ εθελοντικά.

Εντούτοις. ο υπουργός Υγείας εξακολουθεί να δηλώνει με μια απόλυτη επικοινωνιακή ασάφεια ότι αναζητά 200 ιατρούς για το ΕΣΥ, χωρίς σχέδιο, χωρίς να αποσαφηνίζει πόσοι γιατροί χρειάζονται από κάθε ειδικότητα, που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, σε τι ωράριο και υπό ποιες συνθήκες και χωρίς κάλυψη αστικής ευθύνης.

Όλα αυτά βέβαια, την ώρα που εδώ και μήνες δεν έχουν γίνει μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Κατόπιν αυτού και προκειμένου να αποφευχθεί επιδείνωση της σοβαρής υγειονομικής κρίσης, το ΔΣ του ΠΙΣ ζητά άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας προκειμένου να συζητηθούν βιώσιμες λύσεις στο πρόβλημα, του οποίου η διαχείριση από τον υπουργό Υγείας μέχρι στιγμής είναι ανεπαρκής».

Οι προτάσεις του ΠΙΣ

 1. Άμεση πρόσληψη όλων των ειδικευμένων ιατρών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχουν υποβάλλει δικαιολογητικά για ένταξη στο Ε.Σ.Υ. σε όλες τις προκηρύξεις που εκκρεμούν από παλιά αλλά και σε αυτές που είναι σε εξέλιξη, με τριετή σύμβαση ως επικουρικοί οι οποίοι θα κριθούν μέσα στην τριετία για τη θέση που έχουν υποβάλλει υποψηφιότητα, και όσοι δεν πάρουν θέση θα παραμένουν στο σύστημα σε προσωποπαγείς θέσεις μόνιμα. Οι πιστώσεις υπάρχουν μιας και έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις.
 2. Άμεση πρόσληψη όλων των ιατρών που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για έναρξη ή συνέχιση της ειδικότητας μέχρι να την ολοκληρώσουν.
 3. Άμεση πρόσληψη όλων των ιατρών που έχουν ολοκληρώσει την άσκησή τους στην ειδικότητα και δεν έχουν δώσει εξετάσεις για να λάβουν τον τίτλο της ειδικότητας λόγω μη εκπλήρωσης της υπηρεσίας υπαίθρου. Να τοποθετηθούν στα Νοσοκομεία για ένα χρόνο και θα δώσουν εξετάσεις για την απόκτηση του τίτλου.
 4. Ειδικευμένοι ιατροί που έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική τους άσκηση στις Μ.Ε.Θ. των Νοσοκομείων για εξειδίκευση στην Εντατικολογία και αναμένουν να δώσουν εξετάσεις για τη λήψη του τίτλου εξειδίκευσης να τους αποδοθεί ο τίτλος και να ενταχθούν στις ΜΕΘ των Νοσοκομείων, με την υποχρέωση να υπηρετήσουν ένα χρόνο και αν θέλουν να παραμείνουν ως μόνιμοι.
 5. Πλήρης κάλυψη της αστικής ευθύνης των ιατρών του Ε.Σ.Υ., όχι μόνο για τον COVID-19 αλλά για όλα. Απόσυρση της διάταξης Χουλιαράκη – Πολάκη από τις διαδικασίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δηλαδή τα εντάλματα αποζημιώσεων να καταβάλλονται από τα Νοσοκομεία και να μην μετακυλίωνται στους ιατρούς. Το ίδιο θα ισχύει και για τους ιδιώτες ιατρούς που θα προσφέρουν υπηρεσίες στο Ε.Σ.Υ.
 6. Άμεση επαναπρόσληψη των ιατρών του πρώην ΙΚΑ για μα καλύψουν την Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τα κενά στο ΕΣΥ.
 7. Ενεργοποίηση σύμβασης εθελοντικής εργασίας ΟΛΩΝ των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών της χώρας στο ΕΣΥ ΧΩΡΙΣ αμοιβή.
 8. Άμεση σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας με τον ΠΙΣ για πρόσληψη 1000 ιατρών στον ΕΟΠΥΥ.
 9. Δέσμευση του Υπουργού Υγείας ότι αμέσως μετά την πάροδο της οξείας φάσης της πανδημίας, θα ξεκινήσει διάλογος με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ατζέντα με τον Π.Ι.Σ. και τους Ιατρικούς Συλλόγους για όλα τα μεγάλα και χρονίζοντα προβλήματα του χώρου της Υγείας.

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά: Οι προτάσεις για να αποφευχθεί έστω και την τελευταία στιγμή η επιστράτευση

Με ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Πλατανησιώτης Νικόλαος, επισημαίνει ότι το δελτίο τύπου του ΠΙΣ, εκφράζει τις απόψεις μελών του ΔΣ και όχι της ολομέλειας των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και σίγουρα το ύφος του δεν εκφράζει τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά» και επανυποβάλει τις προτάσεις, βάσει των οποίων μπορεί να αποφευχθεί έστω και την τελευταία στιγμή η επιστράτευση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Κατά πρώτον, θέλουμε να ενημερώσουμε ότι το Δελτίο Τύπου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου της 21ης -3-2021 εκφράζει τις απόψεις μελών του ΔΣ και όχι της ολομέλειας των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και σίγουρα το ύφος του δεν εκφράζει τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά.

Όσον αφορά την επιστράτευση που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Υγείας επανυποβάλουμε τις προτάσεις μας, που έχουμε συζητήσει με το Υπουργό, αρκετές από τις οποίες έχει αποδεχθεί και κάποιες καινούργιες άμεσα υλοποιήσιμες, βάσει των οποίων θεωρούμε ότι μπορεί να αποφευχθεί έστω και την τελευταία στιγμή η επιστράτευση.

 1. Άμεση πρόσληψη όλων των συναδέλφων των οποίων έχει ολοκληρωθεί η κρίση τους για ένταξη στο ΕΣΥ και δεν έχει ολοκληρωθεί ο διορισμός τους για γραφειοκρατικούς λόγους
 2.  Άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων του πρώην ΙΚΑ, αυτών που έχουν δικαστικές αποφάσεις, αλλά και αυτών που αναμένουν δικαστικές αποφάσεις, συναδέλφων ετοιμοπόλεμων με μεγάλη εμπειρία που μπορούν να προσφέρουν τα μέγιστα τόσο στην Πρωτοβάθμια, όσο και στην Δευτεροβάθμια περίθαλψη
 3. Ένταξη σε εθελοντική βάση Ιδιωτών ιατρών στα εμβολιαστικά κέντρα, όλων των ειδικοτήτων, προκειμένου να απελευθερωθούν ιατροί και να προσφέρουν στην Δευτεροβάθμια περίθαλψη. Στη συγκεκριμένη ενέργεια τα μέλη του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά προσφέρονται να βοηθήσουν εθελοντικά και χωρίς αμοιβή, τόσο στα εμβολιαστικά κέντρα, όσο και με εφημερίες στα Νοσοκομεία της περιοχής μας
 4. Ένταξη των ιατρών σε αναμονή αγροτικού σε μονάδες cov-19 με το προνόμιο να προσμετρήσει ο χρόνος αυτός στο αγροτικό τους
 5. Άμεση πρόσληψη των συναδέλφων που είναι σε αναμονή ειδικότητας

Αν υλοποιηθούν άμεσα οι παραπάνω προτάσεις, θεωρούμε ότι δεν θα υπάρξει θέμα επιστράτευσης, διότι θα καλυφθούν όλες οι ανάγκες του ΕΣΥ.

Αναγνωρίζουμε ότι η κατάσταση στο ΕΣΥ είναι πραγματικά πολεμική. Θέλουμε να επισημάνουμε ότι ικανός αριθμός συναδέλφων μας προσφέρει ήδη τις υπηρεσίες του στα ιδιωτικά κέντρα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΥ, τόσο στο ΛΗΤΩ, όσο και στην ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗ του Πειραιά.

Τέλος θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι από τα σχεδόν 3500 καθημερινά κρούσματα, ένας μεγάλος αριθμός αντιμετωπίζεται με μεγάλη επιτυχία από τους ιατρούς στο σπίτι και λειτουργεί ως ανάχωμα για την προσέλευσή τους στα Δημόσια Νοσοκομεία και την αντίστοιχη επιβάρυνσή τους.

Η συνεργασία και η ανταλλαγή απόψεων με τον Υπουργό Υγείας είναι τις τελευταίες ημέρες καθημερινή και συνεχής και θεωρούμε ότι στο τέλος θα βρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις»

Όλοι οι Υγειονομικοί μαζί θα κερδίσουμε στο τέλος αυτόν τον πόλεμο!

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top