Self test: Όσοι βγουν θετικοί θα το δηλώσουν σε ειδική πλατφόρμα

Ένα self test την εβδομάδα σε κάθε πολίτη με βάση τον ΑΜΚΑ

Σε ειδική πλατφόρμα, η οποία είναι ήδη υπό δημιουργία, θα δηλώνονται τα θετικά κρούσματα κορωνοϊού, που θα προκύπτουν από τα self test, τα οποία θα δίνονται δωρεάν σε όλους τους πολίτες από τα φαρμακεία.

Όπως είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, η δήλωση θα γίνεται από τους πολίτες, εφόσον το επιθυμούν.

Παράλληλα, τόνισε πως θα γίνεται καταγραφή και των πολιτών, που έχουν κάνει το τεστ, «για να έχει μία εικόνα ο ΕΟΔΥ».

Λιανεμπόριο: Αμφίβολο το άνοιγμα στις 29 Μαρτίου, «πάει» για τις 5 Απριλίου

Υπενθυμίζεται ότι, με απόφαση της κυβέρνησης, θα χορηγείται ένα self test την εβδομάδα σε κάθε πολίτη, με βάση τον ΑΜΚΑ. Το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές Απριλίου.

Τα self test θα είναι εύκολα στη χρήση τους, καθώς θα προορίζονται για χρήση κατ’ οίκον. Θα γίνονται είτε ρινικά, είτε με σάλιο.

Self test κορωνοϊού: Ξεκινούν από Απρίλιο και θα γίνονται στο σπίτι

Στο θέμα των δωρεάν τεστ αναφέρθηκε και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ξεκαθαρίζοντας ότι δε θα υπάρχει αμοιβή για τη χορήγησή τους. «Είναι αστείο να το ζητάνε», είπε, απαντώντας στο αίτημα των φαρμακοποιών για αμοιβή έως 50 λεπτών ανά τεστ.

Self test: «Οι φαρμακοποιοί ζητούν μία αμοιβή 30 - 50 λεπτών ανά τεστ»

«Θα υπάρξει προκαθορισμένο αντίτιμο, εάν χρειαστεί η βοήθεια του φαρμακοποιού», ξεκαθάρισε, ωστόσο, μιλώντας στον Σκάι.

Παράλληλα, σημείωσε και ο ίδιος πως δε θα είναι υποχρεωτική η καταγραφή στο σύστημα όσων βρεθούν θετικοί στον κορωνοϊό από τη χρήση self test. Ωστόσο, αυτό θα πρέπει αναγκαστικά να γίνει σε περίπτωση που κάποιος θέλει να επιβεβαιώσει το εάν όντως νοσεί, κάνοντας στη συνέχεια μοριακό τεστ.

«Εφικτός ο στόχος για εμβολιασμό όλων των πολιτών άνω των 60 έως τέλη Απριλίου»

Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε και στον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό, σημειώνοντας πως είναι εφικτός ο στόχος για εμβολιασμό όλων των πολιτών άνω των 60 ετών, μαζί με τα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου.

Lockdown: Ανοίγουν σήμερα κομμωτήρια, πάρκα, αρχαιολογικοί χώροι

«Έχουμε ήδη πάνω από1,4 εκατ. δόσεις του εμβολίου που έχουν ήδη γίνει και κάθε εβδομάδα προσθέτουμε 200.000 ραντεβού», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.   

Ψώνια με sms στο 13032 όταν ανοίξει το λιανεμπόριο

Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο πενταψήφιος αριθμός 13032, στον οποίο θα στέλνουμε μήνυμα για ψώνια, όταν ανοίξει το λιανεμπόριο, είναι έτοιμος.

Πιερρακάκης για λιανεμπόριο: Έτοιμο το εργαλείο για sms στο 13032

Θα επιτρέπεται να στέλνουμε ένα μήνυμα την ημέρα, ωστόσο ο μέγιστος χρόνος, που θα έχουμε στη διάθεσή μας, δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top