Self test: «Οι φαρμακοποιοί ζητούν μία αμοιβή 30 - 50 λεπτών ανά τεστ»

Τι υποστήριξε ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής

Τι είπε στον ΑΝΤ1 ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κώστας Λουράντος

Τα self test κορωνοϊού έρχονται από τον Απρίλιο, ένα την εβδομάδα για κάθε πολίτη (τέσσερα τον μήνα), που θα χορηγούνται δωρεάν από το κράτος. Θα είναι εύκολα για χρήση κατ’οίκον και θα παραλαμβάνονται από τα φαρμακεία της γειτονιάς, μόνο με τον αριθμό ΑΜΚΑ του κάθε ασφαλισμένου.

Self test κορωνοϊού: Ξεκινούν από Απρίλιο και θα γίνονται στο σπίτι

Ωστόσο, το ζήτημα είναι κατά πόσο θα μπορεί να γίνει σωστά η διαδικασία από τους πολίτες στο σπίτι. Εάν είναι τα τεστ που απαιτούν λίγο σάλιο, τότε η διαδικασία θα προχωρήσει εύκολα. Αν όμως, το τεστ γίνεται με τη μπατονέτα στη μύτη, ενδεχομένως να χρειάζεται και η συνδρομή των φαρμακοποιών. 

Δωρεάν rapid test κάθε εβδομάδα για όλους – Πώς θα γίνονται στο σπίτι

Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κώστας Λουράντος, εξήγησε πάντως ότι η αρχική γραμμή του υπουργείου ήταν να γίνονται τα τεστ με το επίχρισμα. Ανέφερε μάλιστα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, πως οι φαρμακοποιοί απάντησαν στο υπουργείο ότι «αυτό το τεστ δεν μπορεί να γίνει στο φαρμακείο. Χρειάζονται ειδικοί χώροι και “στολή αστροναύτη” για να γίνει αυτή η διαδικασία. Επίσης χρειάζεται χρόνος». Πρόσθεσε δε, ότι εκτίμησαν το κόστος γι’αυτό το τεστ στα 15 ευρώ. «Την επόμενη μέρα ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα χορηγούνται δωρεάν, αλλά πρόκειται για άλλο τεστ» σημείωσε. 

Σκέρτσος: Δωρεάν τεστ για όλους τους πολίτες από το φαρμακείο  

Για τη δωρεάν διανομή των self test μέσω των 11.000 φαρμακείων είπε ότι «θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση του Κράτους με τις φαρμακαποθήκες για να υπάρξει αυτό το κανάλι διανομής των δωρεάν τεστ στα φαρμακεία. Ακόμη, λένε να γίνονται δωρεάν όλες οι διαδικασίες από το φαρμακείο, ενώ ήδη εμείς παρέχουμε προσωπικό και χώρο και έχουμε κάνει πολλές υποχωρήσεις στο όνομα του κορωνοϊού». Εξήγησε ότι οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να δεχθούν τον πολίτη, να ψάξουν στο σύστημα με το ΑΚΜΑ του, να καταχωρίσουν αυτούς που πήραν τεστ και να κάνουν όλη τη διαδικασία.

Γι’ αυτήν την διαδικασία εμείς ζητούμε μια νόμιμη αμοιβή, της τάξης των 30 - 50 λεπτών ανά τεστ. Το τζάμπα δεν το εκτιμάει κανείς.Το Κράτος θα πρέπει να δίνει αυτήν την αποζημίωση

Ο κ. Λουράντος υποστήριξε ότι τα φαρμακεία έχουν υποστεί μεγάλη ζημία τον τελευταίο χρόνο και πως «ότι είμαστε ανοικτοί και δουλεύουμε, δε σημαίνει ότι κερδίζουμε».

Τέλος, απάντησε στις αιτιάσεις της ΝΔ ότι τα φαρμακεία είχαν γίνει προεκλογικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι αυτό που είχε δηλώσει και ξαναδηλώνει, είναι πως όποιος βάλλει κατά των συμφερόντων των φαρμακοποιών, θα μας βρει όλους απέναντι του.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top