Κορωνοϊός: Ανησυχία στον Πειραιά για την εμφάνιση νέας μετάλλαξης

Υποπτεύονται ότι είναι ακόμα πιο θανατηφόρα

Η ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας στις 11/3. Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Έντονοι φόβοι υπάρχουν μεταξύ των επιστημόνων της δεύτερης υγειονομικής περιφέρειας για την εμφάνιση νέου στελέχους του κορωνοϊού στον Πειραιά, ενδεχομένως επειδή είναι λιμάνι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», η υποψία αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι στο Τζάνειο και το Γενικό Κρατικό Νίκαιας νοσηλεύονται περιστατικά covid-19 που εμφανίζουν αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα, σε σχέση με την κλινική εικόνα των περιστατικών της αρχής του τρίτου κύματος. 

Κορωνοϊός: Αγωνία για την επικράτηση της βρετανικής μετάλλαξης

Για να επιβεβαιωθεί αν πρόκειται για νέο στέλεχος του ιού, έχουν σταλεί δείγματα στο Ινστιτούτο Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών για να γίνει γονιδιακή ανάλυση και να διαπιστωθεί για ποιο στέλεχος πρόκειται. 

Η επιδημιολογική εικόνα του Πειραιά είναι εξαιρετικά επιβαρυμένη τον τελευταίο μήνα, αν και τις τελευταίες μέρες έχει αρχίσει να διαφαίνεται μια πολύ μικρή βελτίωση. 

Κρούσματα σήμερα: Πόσα εντοπίστηκαν σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα

Τα νοσοκομεία της περιοχής συνεχίζουν, ωστόσο, να δέχονται ασφυκτική πίεση. Το Θριάσιο νοσοκομείο και το νοσοκομείο Νίκαιας βρίσκονται στα όριά τους, ενώ αντίστοιχα και στο Τζάνειο νέες κλινικές για περιστατικά Covid δημιουργούνται συνεχώς με τη σύμπτυξη διαφόρων κλινικών άλλων ειδικοτήτων.

Κορωνοϊός: Προβλήματα στην παροχή οξυγόνου

Παράλληλα τα νοσοκομεία αυτά έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην παροχή ιατρικού οξυγόνου, είτε γιατί δεν επαρκεί η ποσότητα, είτε γιατί δεν επαρκούν τα συστήματα της κεντρικής παροχής να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών, τόσο στους απλούς θαλάμους, όσο και στις ΜΕΘ. 

Κορωνοϊός: 2.570 νέα κρούσματα - Αύξηση σε νεκρούς και διασωληνωμένους

Έτσι σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει το μισό οξυγόνο από αυτό που είναι αναγκαίο για την σωστή οξυγόνωση των ασθενών.

Την επάρκεια του οξυγόνου από πλευράς ποσότητας επιβεβαίωσε στην εφημερίδα και το κέντρο επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, αλλά και παράγοντες της αγοράς ιατρικών αερίων.

ΕΜΑ: Δύο μονοκλωνικά αντισώματα μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της Covid

Ήδη τα νοσοκομεία λειτουργούν κατά 35-40% πάνω από τις δυνατότητές τους, με αποτέλεσμα η ζήτηση σε οξυγόνο να καλύπτεται μεν, αλλά με προγραμματισμό. Στην περίπτωση που η δυναμική της πανδημίας απαιτήσει από τα νοσοκομεία να λειτουργούν κατά 70% πάνω από τις δυνατότητές τους, τότε και παρά την παραγωγή στη χώρα, θα δημιουργηθούν προβλήματα επάρκειας υλικών.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top