Γώγος: «Ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέας παράτασης»

Πότε θα μειωθούν τα κρούσματα αν τηρηθούν τα μέτρα για τον κορωνοϊό

Πιθανόν η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μας να μη βελτιωθεί ούτε και μέχρι τις 16 Μαρτίου, οπότε και λήγει θεωρητικά η ισχύς των νέων αυστηρών μέτρων, που ανακοινώθηκαν χθες. 

Lockdown: Τι ισχύει τελικά για το όριο των 2 χλμ. στις μετακινήσεις

Όπως εξήγησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος στο Mega τα μέτρα αυτά είναι μια ύστατη προσπάθεια καταπολέμησης των άσκοπων μετακινήσεων των πολιτών. Στόχος είναι να ξεπεραστεί το πρόβλημα της κινητικότητας και να ελαττωθεί η μεταφορά του πληθυσμού από την μια περιοχή στην άλλη. 

Lockdown: Το ΦΕΚ με τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα

Δεν απέκλεισε, μάλιστα, το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση των μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ και πέρα από την Καθαρά Δευτέρα, καθώς όπως είπε «είναι δύσκολο να έχει λήξει η κατάσταση αυτή μέχρι τις 15 Μαρτίου». 

Μετακίνηση από νομό σε νομό: Επιτρέπεται σε 10 περιπτώσεις

Ο κ. Γώγος αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία, τονίζοντας ότι καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί η πανδημία με τον καλύτερο τρόπο. Τόνισε πως η αλληλεγγύη αυτή την εποχή είναι αναγκαία. 

Τσικνοπέμπτη με lockdown: Τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα

«Η μείωση της διασποράς είναι υψίστης σημασίας αυτή τη στιγμή, καθώς τα νοσοκομεία βρίσκονται στα όριά τους», ανέφερε 

Όσον αφορά στο εμβόλιο της AstraZeneca σημείωσε πως υπάρχει εκτεταμένη ανάγκη εμβολιασμού του πληθυσμού και γι’ αυτό το συγκεκριμένο εμβόλιο θα χορηγηθεί σε περισσότερες ηλικιακές ομάδες. 

Σαρηγιάννης: Πότε θα δούμε αποκλιμάκωση της κατάστασης

Στο ίδιο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννης, ο οποίος εκτίμησε πως πιθανόν να αρχίσουμε να βλέπουμε μια αποκλιμάκωση μετά τις 12 Μαρτίου. Ειδικά στην Αττική, όπως είπε, αυτό μπορεί να γίνει και λίγο νωρίτερα. 

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Σε ποιες περιοχές ισχύει από 19:00 έως 05:00

«Θεωρώ ότι μετά από τέσσερις μέρες θα αρχίσουμε να βλέπουμε σιγά- σιγά να έχουμε φτάσει στην κορύφωση και να αρχίσουμε σταδιακά να βλέπουμε στοιχεία αποκλιμάκωσης. Εμείς βλέπουμε μια ακόμη περαιτέρω αύξηση στην Αττική με την έννοια του κυλιόμενου μέσου όρου, το οποίο περιμένουμε να συμβαίνει ακόμη για μερικές μέρες και ουσιαστικά ισοδυναμεί με συνέχιση των υψηλών τιμών των κρουσμάτων», είπε στον ΣΚΑΪ.

Lockdown: Οι περιοχές που μπαίνουν από αύριο σε «βαθύ κόκκινο»

Αυτό βέβαια, όπως εξήγησε, δε σημαίνει αύξηση των κρουσμάτων στα επίπεδα των 3.000 κάθε μέρα, παρ’ όλ’ αυτά θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. 

Πάντως, φάνηκε αισιόδοξος ότι τα νέα μέτρα θα βοηθήσουν στην αποκλιμάκωση της κατάστασης, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα τηρηθούν. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top