Θωμαϊδης: «3.000 κρούσματα ημερησίως αν δε ληφθούν μέτρα»

Αυξητικές τάσεις έως και +337% δείχνουν τα λύματα

Συναγερμός έχει σημάνει μεταξύ λοιμωξιολόγων μετά από την έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού των τελευταίων ημερών, κυρίως όμως της ασφυκτικής πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία και της εκτεταμένης διασποράς. 

Η εικόνα δεν είναι καλύτερη και στα αστικά λύματα, που δείχνουν μια σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου.

Κορωνοϊός: Οι «κόκκινες» περιοχές φέρνουν πιο σκληρό lockdown

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Ν. Θωμαΐδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 προειδοποίησε πως αν δεν ληφθούν μέτρα για την ανάσχεση της διάδοσης του κορωνοϊού, τότε τα κρούσματα θα αγγίξουν τα 3.000 ημερησίως. 

«Είδαμε πολύ νωρίς την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής κι ενημερώσαμε τους ειδικούς. Τα στοιχεία που εξετάζουμε μας δείχνουν την επιδημιολογική εικόνα 7 – 10 μέρες νωρίτερα», είπε ο κ. Θωμαΐδης. 

Σκληρότερο lockdown έως την Καθαρά Δευτέρα – Οι αλλαγές στον κωδικό 6

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην μη εφαρμογή της τηλεργασίας στον επιθυμητό βαθμό, αλλά και στο άνοιγμα οικονομικών δραστηριοτήτων.

Κορωνοϊός: Σε εγρήγορση η αστυνομία για παράνομα πάρτι

Όπως είπε, η ισορροπία μεταξύ της υγειονομικής προφύλαξης, της οικονομίας και της ψυχολογικής επιβάρυνσης του πληθυσμού από το lockdown είναι αρκετά δύσκολη, αλλά η πανδημία είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί ολόκληρο τον πλανήτη. 

Κορωνοϊός: Αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα έως και +337%

Ο ΕΟΔΥ έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του κορωνοϊού σε αστικά λύματα. Τα αποτελέσματα αφορούν την περίοδο 22 – 28 Φεβρουαρίου.

Μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων μέσα σε 7 ημέρες- Τα ποσοστά ανά περιοχή

Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου και της Πάτρας. Λαμβάνονται από τις εισόδους των εκάστοτε Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.

Όπως φαίνεται και στον παραπάνω πίνακα την εβδομάδα 22-28 Φεβρουαρίου 2021 παρατηρούνται αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 15-21 Φεβρουαρίου 2021 στο ιϊκό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των περισσοτέρων περιοχών.

Οι αυξητικές αυτές τάσεις κυμαίνονται από +66% στη Λάρισα έως και +337% στο Ρέθυμνο Κρήτης. Η συγκέντρωση του ιϊκού φορτίου στα λύματα του Αγίου Νικολάου Κρήτης (+2%) παραμένει ουσιαστικά σταθερή.

Νέα μέτρα για κορωνοϊό: Στο τραπέζι του Μαξίμου το καθολικό lockdown!  

Οριακές κρίνονται, επίσης, οι αυξήσεις που παρατηρούνται στη Θεσσαλονίκη (+10%) και στην Πάτρα (+15%), οι οποίες εμπίπτουν μέσα στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας.

Η Περιφέρεια Αττικής τέλος παρουσιάζει σταθεροποίηση της συγκέντρωσης του ιικού φορτίου στα λύματα (-3%) για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, που όμως παραμένει σταθερά υψηλό. 

Μητσοτάκης στη ΜΕΘ του «Σωτηρία»: Από τις μεταλλάξεις η αύξηση κρουσμάτων

Οι παραπάνω τάσεις έχουν υπολογιστεί με βάση τις τιμές του ιϊκού φορτίου, κανονικοποιημένες ως προς τον ισοδύναμο πληθυσμό των περιοχών. 

O ισοδύναμος πληθυσμός υπολογίζεται με βάση το ρυπαντικό φορτίο που καταλήγει στην εκάστοτε εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων σε διάρκεια  24 ωρών και τυπικών τιμών παραγωγής ρυπαντικού φορτίου ανά άτομο ανά ημέρα.

Μεταβολές της τάξης +/- 30% είναι κοντά στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top