Nέες βεβαιώσεις μετακίνησης για τους εργαζόμενους από τη Δευτέρα

Τι πρέπει να κάνουν ελεύθεροι επαγγελματίες και δημόσιοι υπάλληλοι

Το νέο lockdown έφερε αλλαγές και στις μετακινήσεις, αφού από τη Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου, αλλάζει το έντυπο βεβαίωσης μετακίνησης εργαζομένου στο σύστημα «Εργάνη».

Η αλλαγή αυτή κρίθηκε αναγκαία, ώστε να μπορέσει να μπει «φρένο» στην μετακίνηση όσων είναι σε τηλεργασία ή σε αναστολή και να περιοριστεί η αυξημένη κινητικότητα στους δρόμους. Στόχος είναι να σταματήσουν οι μετακινήσεις με ψευδείς βεβαιώσεις εργασίας.

Αναστολή συμβάσεων Φεβρουαρίου: Ποιες επιχειρήσεις αφορά

Νέα έντυπα μετακίνησης για ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς

Από Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, λοιπόν, όλοι οι μισθωτοί που κυκλοφορούν με τη βεβαίωση του συστήματος «Εργάνη» θα πρέπει να επανεκδώσουν τη βεβαίωσή τους, ακόμα κι αν το έντυπο που έχουν στα χέρια τους λήγει αργότερα. 

Για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, θα είναι απαραίτητη η βεβαίωση από την «Εργάνη», καθώς και μία δεύτερη βεβαίωση από το Taxisnet, στην οποία αναφέρεται η επαγγελματική ιδιότητα του κατόχου.

Lockdown: Σκέψεις για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 τις καθημερινές

Τα ίδια μέτρα θα ισχύουν και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, οι οποίοι χρειάζονται τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, όπως τις αγροτικές εργασίες, ισχύουν τα μέτρα που ίσχυαν μέχρι τώρα.

Ημι-lockdown και… ημι-καραντίνα: 2,4 εκατ. πολίτες πηγαίνουν στη δουλειά!  

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα βεβαίωση θα έχει προσυμπληρωμένο το πραγματικό ωράριο εργασίας και τις δηλωμένες υπερωρίες, ενώ μέχρι σήμερα το πεδίο αυτό μπορούσε να το συμπληρώσει ο εργοδότης. Διατηρείται η 14ήμερη ισχύς της βεβαίωσης.

Στη σχετική ΚΥΑ αναφέρεται πως βεβαιώσεις που έχουν δοθεί σε τηλεργαζόμενους και μισθωτούς σε αναστολή παύουν να ισχύουν από την ερχόμενη Δευτέρα 15/2. 

Lockdown: Πότε επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός Αττικής

Ταυτόχρονα, γίνονται προσπάθειες, ώστε να επιτευχθεί η διαλειτουργικότητα των συστημάτων και να υπάρχει πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο στους ελεγκτές στα στοιχεία τηλεργασίας και αναστολών.

Μέχρι την Κυριακή 14/2 θα πρέπει να έχουν προαναγγελθεί οι αναστολές των εργαζομένων στις κλειστές επιχειρήσεις.

Άδεια ειδικού σκοπού: Πώς θα δοθεί, πότε θα πληρωθεί

Προαναγγελία ισχύει και για την τηλεργασία του 50% των μισθωτών που μπορούν να δουλέψουν από απόσταση με απειλή προστίμου 3.000€. 

Lockdown: Χωρίς χρονικό περιορισμό η μετακίνηση για άσκηση

Υπενθυμίζεται πως η βεβαίωση κίνησης παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, από τον εργοδότη ή, σε περίπτωση νομικού προσώπου, από τον νόμιμο εκπρόσωπό του ή, σε περίπτωση αυτοαπασχολούμενου, ελεύθερου επαγγελματία ή επιτηδευματία από τον ίδιο, περιέχει δε το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του, λαμβανομένης υπόψη και τυχόν αναγκαίας υπερωριακής απασχόλησης.
 

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top