Άδεια ειδικού σκοπού: Πώς θα δοθεί, πότε θα πληρωθεί

Μέχρι την Κυριακή θα πρέπει να δηλωθεί η αναστολή εργασίας

Για τις κινήσεις, που πρέπει να γίνουν από σήμερα και μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ώστε να επωφεληθούν εργοδότες και εργαζόμενοι από τα μέτρα στήριξης, που προβλέπονται στα πλαίσια του νέου lockdown, μίλησε η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Άννα Στρατινάκη.

Αναφερόμενη στην άδεια ειδικού σκοπού, η κα Στρατινάκη είπε - μιλώντας στον ΑΝΤ1 - πως πρόκειται για επαναλειτουργία του μέτρου, «επομένως ισχύει ό,τι ίσχυε και την προηγούμενη φορά».

Η άδεια ειδικού σκοπού έχει διάρκεια κατ' ελάχιστον τριών ημερών, την οποία ακολουθεί στη συνέχεια η χορήγηση μίας ημέρας κανονικής άδειας, σχήμα το οποίο επαναλαμβάνεται κυκλικά, για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι τη λήξη του έκτακτου και προσωρινού μέτρου.

Η χρήση της άδειας ειδικού σκοπού μπορεί να γίνει είτε από τον έναν γονέα, εξ ολοκλήρου, είτε και από τους δύο, εφόσον μοιραστούν μεταξύ τους διαστήματα αυτής, ενώ δεν μπορεί να γίνει ταυτόχρονα χρήση της και από τους δύο.

Lockdown: Ποιοι εργαζόμενοι δε δικαιούνται πλέον βεβαίωση μετακίνησης

«Οι δηλώσεις θα γίνονται, όπως και πριν, από τους λογιστές μέσα από την Εργάνη», είπε.

Εφορία: Ποιες οφειλές παγώνουν και ποιες θα πληρωθούν έως τέλος Φεβρουαρίου

Αναφορικά με την καταβολή των χρημάτων, είπε πως οι πληρωμές γίνονται μετά από περίπου 20 μέρες, αποδίδοντας τη μικρή αυτήν καθυστέρηση στο ότι οι πληρωμές γίνονται κάθε 15 μέρες.

Lockdown: Χωρίς χρονικό περιορισμό η μετακίνηση για άσκηση

Σχετικά με την αναστολή εργασίας, σημείωσε ότι οι δηλώσεις πρέπει να γίνουν μέχρι την Κυριακή και πως η σχετική πλατφόρμα θα είναι ανοικτή και το ερχόμενο σαββατοκύριακο.

Νέα επιδόματα για εργαζόμενους σε τουρισμό, καλλιτέχνες και εστίαση

Σύμφωνα με την ίδια, «επειδή έχουν γίνει δηλώσεις και πολλές επιχειρήσεις έκαναν δήλωση για το σύνολο του μήνα, προαναγγελτικά, θα πρέπει να γίνουν τροποιητικές δηλώσεις». Το σύστημα θα είναι ανοιχτό και για αυτόν το λόγο το Σαββατοκύριακο.

Έτσι μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, θα μπορούν να γίνουν οι δηλώσεις για:

•     υπαγωγή στις πληττόμενες για το διάστημα μέχρι τις 10/2

•    υπαγωγή για τις κλειστές επιχειρήσεις από τις 11/2/202

•    ορθή επανάληψη αν έχει γίνει προαναγγελία πληττόμενης που τώρα είναι κλειστή

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως «για τον εργαζόμενο δεν πρέπει να γίνει κάτι, αφού αν έχει δηλωθεί μία φορά, τότε υπάρχει καταχωρημένος στο σύστημα». Συνεχίζοντας, είπε πως οι εργαζόμενοι πληρώνονται το πρώτο 5ημερο του επόμενου μήνα.

Πώς γίνονται οι πληρωμές για τις άδειες ειδικού σκοπού

Για τους εργαζομένους - δικαιούχους της άδειας ειδικού σκοπού, οι επιχειρήσεις-εργοδότες καταχωρίζουν στις Α.Π.Δ (αναλυτική περιοδική δήλωση) της οικείας μισθολογικής περιόδου, το σύνολο των ημερών αδείας ειδικού σκοπού με κωδικό ειδικού τύπου αποδοχών, ο οποίος θα καθοριστεί από τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ.

Οι επιχειρήσεις - εργοδότες καταβάλλουν στους εργαζομένους το σύνολο των ημερομισθίων δηλαδή τόσο αυτών που καλύπτονται από τον ίδιο τον εργοδότη όσο και αυτών που καλύπτονται από τον τακτικό προϋπολογισμό και αποδίδουν τις οφειλόμενες για τα ανωτέρω ημερομίσθια, ασφαλιστικές εισφορές και κρατήσεις στους οικείους φορείς.

Για την πληρωμή προς τους εργοδότες του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους των αδειών ειδικού σκοπού που βαρύνεται ο τακτικός προϋπολογισμός, οι εργοδότες δηλώνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία στο προσωρινό έντυπο ειδικού σκοπού «Έντυπο 11.1» στο Πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δηλαδή τα στοιχεία της επιχείρησης, τα στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ), τα στοιχεία των εργαζομένων τους που έκαναν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, τις ημέρες της άδειας ειδικού σκοπού, τόσο αυτές που καλύπτονται από τον εργοδότη όσο και αυτές που καλύπτονται από τον τακτικό προϋπολογισμό, τις μικτές αποδοχές του κάθε εργαζόμενου για τις αντίστοιχες ημέρες αδείας, το σύνολο της δαπάνης για κάθε εργαζόμενο και για το σύνολο των εργαζομένων του κάθε εργοδότη που έκαναν χρήση της παραπάνω άδειας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top