Κορωνοϊός: Έως 90.000 ενεργά κρούσματα δείχνουν τα λύματα της Αττικής

Θωμαΐδης: Αύξηση των κρουσμάτων και των εισαγωγών τις επόμενες μέρες

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής τις τελευταίες ημέρες, με τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού να υπολογίζονται μεταξύ 80.000 – 90.000, σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκο Θωμαΐδη.  

Νέα στοιχεία για τη νοσηλεύτρια που παρέλυσε: Θα χρειαστεί αποκατάσταση

Ο αριθμός αυτός ενέχει αρκετές αβεβαιότητες και υπολογίζει όλους τους φορείς, συμπτωματικούς και ασυμπτωματικούς, όπως εξήγησε ο κ. Θωμαΐδης μιλώντας στο Σκάι. Τόνισε, δε, ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένεται αύξηση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στην περιφέρεια ενώ προέβλεψε και αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Κορωνοϊός: Οι γειτονιές όπου «καλπάζει» ο ιός

Η πολυπόθητη πτώση των δεικτών αναμένεται να είναι σημαντική στην αρχή, σε συνδυασμό και με τα νέα περιοριστικά μέτρα και το lockdown. 
Τέλος, αναφορικά με τη διάρκεια του lockdown στην Αττική επεσήμανε ότι ίσως χρειαστούν πέντε εβδομάδες αυστηρών περιορισμών μέχρι τα επιθυμητά αποτελέσματα, βάσει του προηγούμενου lockdown.

Πάμε για παράταση lockdown; «Δε φτάνουν οι 2,5 εβδομάδες», λένε οι ειδικοί

Αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι εισαγωγές των ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της χώρας.

Συνολικά έχουν γίνει 238 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία τις τελευταίες ώρες, ενώ τα εξιτήρια είναι μόνο 183. Οι νοσηλευόμενοι στις απλές κλίνες έχουν φτάσει τους 313.

Στην Αττική οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ Covid-19 είναι 56 και στη Θεσσαλονίκη 78.

ΕΟΔΥ: Δημιουργείται δίκτυο για τις μετρήσεις των λυμάτων σε μεγάλες πόλεις

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε τη δημιουργία Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την ανίχνευση και ποσοτικοποίηση του κορωνοϊού στα αστικά λύματα πόλεων στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Πελοποννήσου και Κρήτης.

Στο Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων το οποίο θα συντονίζει ο ΕΟΔΥ συμμετέχουν το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Τμήματος Χημείας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Εργαστήριο Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), τα Περιφερειακά Εργαστήρια Δημόσια Υγείας του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλία και την Κρήτη καθώς και το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) του ΕΟΔΥ.

Η επιδημιολογία των λυμάτων, σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα, αποτελεί πολύτιμο εργαλείο έγκαιρης διάγνωσης και παρακολούθησης της διασποράς του ιού και του μεγέθους του ιικού φορτίου στην κοινότητα και συμπληρώνει αποτελεσματικά την κλασική ιατρική επιδημιολογική επιτήρηση και κλινική διάγνωση, παρέχοντας πληροφορία για το σύνολο του πληθυσμού. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top