Μέτρα για την Αττική: Πώς θα είναι η ζωή μας τις επόμενες 17 ημέρες

Καταστήματα, μετακινήσεις, άθληση - Όσα θα ισχύουν έως τις 28 Φεβρουαρίου

Τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από 11 έως 28 Φεβρουαρίου στο ρεπορτάζ του μεσημεριανού δελτίου ειδήσεων του Star

Αυτό που οι κάτοικοι της Αθήνας απεύχονταν, τελικά καλούνται να το επωμιστούν. Ένα πιο σκληρό lockdown τίθεται σε ισχύ σε όλη την περιφέρεια Αττικής από αύριο Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου έως τις 28 Φεβρουαρίου, σε μια προσπάθεια να ανακοπεί το τρίτο κύμα της πανδημίας.

Lockdown Αττική: Έρχονται πιο αυστηροί έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων

Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού, η αυξητική τάση των κρουσμάτων στην πρωτεύουσα αλλά και η αύξηση που παρατηρήθηκε στις νοσηλείες σε απλές κλίνες για Covid έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου σε ειδικούς και κυβέρνηση που αποφάσισαν για τις επόμενες 17 μέρες να περιορίσουν τις δραστηριότητες στην Αττική, για να διασφαλίσουν τη δημόσια υγεία. 

Τι αλλάζει και τι θα ισχύει στην Αττική για τις επόμενες 17 ημέρες

Καταρχάς τα σχολεία όλων των βαθμίδων σταματούν τη δια ζώσης λειτουργία τους κι επιστρέφουν στην τηλεκπαίδευση (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια). Νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί αναστέλλουν τη λειτουργία τους. Λειτουργούν μόνο δια ζώσης τα σχολεία ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων.

Lockdown: Το ωράριο τηλεκπαίδευσης σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια

Ακόμη, τα καταστήματα παύουν τις μεθόδους click in shop και click away κι πλέον επιτρέπονται μόνο οι ηλεκτρονικές αγορές. Η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους καταστημάτων παραμένει υποχρεωτική. 

Μετακινήσεις εντός κι εκτός νομού- Ποιες ώρες επιτρέπονται στην Αττική

Οι μετακινήσεις για τους 6 συγκεκριμένους λόγους που ισχύουν μέχρι τώρα επιτρέπονται εντός νομού τις καθημερινές από τις 05:00 έως τις 21:00 και τα Σαββατοκύριακα από τις 05:00 έως τις 18:00. Πάντα με SMS στο 13033 ή βεβαίωση μετακίνησης. 

Lockdown: Οι 7 εξαιρέσεις για μετακινήσεις από νομό σε νομό

Οι μετακινήσεις εκτός νομού επιτρέπονται για: λόγους εργασίας, υγείας, μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας, μετάβασης σε τελετή (π.χ. κηδεία), μετάβασης διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση και για λόγους συγκομιδής αγροτικών προϊόντων.

Μετακινήσεις φοιτητών 

Όσον αφορά στις μετακινήσεις φοιτητών επιτρέπονται οι εξής:

  • εφάπαξ μετάβαση φοιτητή από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα / η Σχολή Επιστημών Υγείας Α.Ε.Ι., η Σχολή Αξιωματικών ή η Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας ή η Σχολή Αξιωματικών ή Πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Σώματος ή η Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων ή η Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής για λόγους σπουδών
  • εφάπαξ μετάβαση μαθητή/μαθήτριας, εξεταζόμενου / εξεταζόμενης από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα που εδρεύει ο φορέας/εξεταστικό κέντρο για λόγους διεξαγωγής εξετάσεων
  • μια μετακίνηση με επιστροφή φοιτητή/φοιτήτριας, με τη συνοδεία ενός ακόμη προσώπου, από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή όπου ο/η φοιτητής/τρια φοιτά και μισθώνει το ακίνητο προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής μετά από λύση της σύμβασης μίσθωσης της φοιτητικής οικίας, εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών από την έναρξη μετακίνησης προς τον εν λόγω σκοπό.

Ατομική άθληση και αθλητισμός

Οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν τον κωδικό 6 για την ατομική τους άσκηση, με τη σύσταση να γίνεται κοντά στον τόπο κατοικίας. Ωστόσο, όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, επειδή δεν έχουν όλες οι περιοχές της Αττικής χώρους πρασίνου, μπορούν να μετακινούνται στις κοντινότερες για να αθληθούν. 

Η λειτουργία και η χρήση οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων αναστέλλονται εκτός από τις παρακάτω περιπτώσεις που επιτρέπονται:

  • λειτουργία ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων αποκλειστικά και μόνο από ομάδες έως τριών ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του προπονητή και χωρίς την παρουσία θεατών, προς τον σκοπό άθλησης μέσω ατομικών αθλημάτων
  • λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες χωρίς την παρουσία θεατών: α) των ομάδων που μετέχουν στα πρωταθλήματα Superleague I, και ΙΙ, Basket league και Volleyleague ανδρών και γυναικών, καθώς και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, καθώς και β) των εθνικών ομάδων, ανδρών ή γυναικών, που έχουν αγωνιστικές υποχρεώσεις στο συγκεκριμένο διάστημα.
  • λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις χωρίς την παρουσία θεατών των ομάδων που μετέχουν στα πρωταθλήματα της Α’ κατηγορίας καλαθοσφαίρισης γυναικών, υδατοσφαίρισης ανδρών και γυναικών και χειροσφαίρισης ανδρών και γυναικών.

Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή των παραπάνω εξαιρέσεων είναι δυνατή μόνο εφόσον ακολουθείται υγειονομικό πρωτόκολλο που περιλαμβάνει υποχρεωτικό εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο των αθλητών για COVID-19 με τεστ αντιγόνου από διαπιστευμένα εργαστήρια.

  • χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από όσους αναφέρονται σε ονομαστικές καταστάσεις που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού κατόπιν εισήγησης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Ο.Ε.) και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Π.Ε.) για την κάλυψη των αναγκών προετοιμασίας τους για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του έτους 2021.
  • λειτουργία και χρήση των κολυμβητηρίων για θεραπευτική άσκηση από άτομα με αναπηρίες, καθώς και από τους συνοδούς τους, εφόσον α) έχει συνταγογραφηθεί η κολύμβηση ως μέθοδος θεραπείας και β) προσκομίζεται πρόσφατη ιατρική βεβαίωση που επιτρέπει τη συγκεκριμένη θεραπευτική μέθοδο κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο.

Καταστήματα εν λειτουργία και χρονική διάρκεια παραμονής 

Η χρήση μάσκας στα καταστήματα, ο κωδικός 2 με SMS στο 13033 και ο περιορισμός ατόμων ανά τ.μ. είναι υποχρεωτικά. Στα εν λειτουργία καταστήματα, η χρονική διάρκεια παραμονής δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δύο ώρες.

Το ωράριο λειτουργίας για τα καταστήματα που θα είναι ανοικτά, θα είναι:

  • από τις 7 το πρωί έως τις 20.30 τις καθημερινές
  • από τις 7 το πρωί έως τις 17.30 τα σαββατοκύριακα.

Τις Κυριακές επιτρέπεται η λειτουργία των ζαχαροπλαστείων, φούρνων και των παντοπωλείων

Τα εν λειτουργία καταστήματα 

  • Καταστήματα τροφίμων
  •  Φαρμακεία
  • Pet Shops
  • Επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών, αποκλειστικά για την επισκευή συσκευών, την εξόφληση λογαριασμών και την ανανέωση υπολοίπου
  • Καταστήματα οπτικών/ακουστικών βαρηκοΐας, κατόπιν ραντεβού
  • Καταστήματα πώλησης περουκών και ποστίς, κατόπιν ραντεβού
  • Κάθε επιχείρηση λιανικής πώλησης με τη μέθοδο e-shop
  • Καθαριστήρια
  • Πρατήρια Υγρών Καυσίμων
  • ΚΤΕΟ
  • Συνεργεία οχημάτων

Προσοχή: Στα ΚΤΕΟ, τα συνεργεία αυτοκινήτων, οι πελάτες θα προσέρχονται μόνον κατόπιν ραντεβού. Για τα καταστήματα οπτικών, πώλησης περουκών και τα ανθοπωλεία (για τις 13/14/2) είναι υποχρεωτικός ο εξ αποστάσεως καθορισμός ραντεβού, είτε ηλεκτρονικά, είτε τηλεφωνικά είτε μέσω της ψηφιακής εφαρμογής e-Καταναλωτή

Κατ' εξαίρεση τα ανθοπωλεία θα λειτουργήσουν το σαββατοκύριακο 13 - 14 Φεβρουαρίου, ενόψει του Αγίου Βαλεντίνου, με click away αλλά και click inside

Λαϊκές αγορές, περίπτερα και delivery

Οι λαϊκές αγορές θα μείνουν ανοιχτές και θα λειτουργήσουν με 50% συμμετοχή πωλητών, υπό τον όρο να υπάρχει 3 μέτρα απόσταση μεταξύ των σημείων πώλησης.

Τα περίπτερα θα λειτουργούν επί 24ώρου βάσεως.

Lockdown: Παραδίδουν τα κλειδιά της Εστίασης στην κυβέρνηση

Τέλος, οι επιχειρήσεις εστίασης θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τις μεθόδους take away, drive-through και delivery.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top