Lockdown: Παραδίδουν τα κλειδιά της Εστίασης στην κυβέρνηση

Γιώργος Καββαθάς στο star.gr: Απειλούνται με λουκέτο 4 στις 10 επιχειρήσεις

Όλα όσα είπε ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.)

Σε μία συμβολική κίνηση, τα κλειδιά των καταστημάτων τους συγκεντρώνουν από το πρωί επιχειρηματίες του κλάδου της Εστίασης, σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να τα παραδώσουν στην κυβέρνηση. Η πανδημία του κορωνοϊού και τα παρατεταμένα lockdown έχουν επιφέρει όπως λένε ασφυξία στον κλάδο και τις οικογένειές τους και για το λόγο αυτό διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης από την πολιτεία. 

«Από τις σχεδόν 300 ημέρες της πανδημίας, τα καταστήματα της εστίασης είναι κλειστά τις 170. Τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν στερεύσει», είπε στο star.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ Γιώργος Καββαθάς, προειδοποιώντας για τσουνάμι λουκέτων μετά το πέρας της πανδημίας.

Ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Π.Ο.Ε.Σ.Ε. (φωτογραφία αρχείου eurokinissi)

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, 4 στις 10 επιχειρήσεις έχουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα, άλλες τόσες έχουν διαθέσιμα για ένα μήνα, ενώ μόλις το 16% των επιχειρήσεων διαθέτει ταμειακό απόθεμα για δύο μήνες.

Παρατείνονται για άλλους δύο μήνες τα επιδόματα ανεργίας

Υπό αυτές τις συνθήκες πρόσθεσε, ότι 4 στις 10 επιχειρήσεις κινδυνεύουν να μην καταφέρουν να ανοίξουν ποτέ μετά το άνοιγμα της εστίασης, ενώ κυλιόμενη έρευνα ανεβάζει το ποσοστό αυτό στο 60%. 

Εστιατόρια, καφέ κέντρα διασκέδασης, επιχειρήσεις catering, ουζερί, μεζεδοπωλεία, πιτσαρίες, ψησταριές, ψητοπωλεία, στο σύνολό τους είναι 81.000 επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν 350 χιλιάδες εργαζόμενους.

Τι διεκδικούν οι επιχειρηματίες της εστίασης

«Ανοίξτε το οξυγόνο... Πνιγόμαστε», είναι το κεντρικό σύνθημα της σημερινής κινητοποίησης των καταστηματαρχών, οι οποίοι προσέρχονται στις ειδικές κάλπες που έχουν στηθεί στο Σύνταγμα στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Ένας, ένας υπογράφουν μία υπεύθυνη δήλωση «πρώην επαγγελματία της Εστίασης», σύμφωνα με την οποία παραδίδουν με «πόνο» τον έλεγχο των επιχειρήσεών τους στην κυβέρνηση και έπειτα την εσωκλείουν σε ένα φάκελο μαζί με τα ίδια τα κλειδιά των καταστημάτων τους.

Δημόσια συγγνώμη Γεωργιάδη για τα κλειδιά της εστίασης που ζήτησε!

«Η πόρτα είναι κλειδωμένη 2 φορές. Τα λουλούδια θέλουν πότισμα, έχουν μαραθεί και το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κομμένο, χρειάζεται επανασύνδεση. Αν χτυπήσει το τηλέφωνο καλύτερα μην το σηκώσεις. Οι λογαριασμοί βρίσκονται στο πρώτο τραπέζι δεξιά πίσω από την πόρτα», αναγράφεται μάλιστα στο υστερόγραφο της υπεύθυνης δήλωσης, με την οποία εύχονται στην κυβέρνηση «καλή επιτυχία και καλές δουλειές». 

Στην πλατεία Συντάγματος επιχειρηματίες του κλάδου συγκεντρώνουν τα κλειδιά των καταστημάτων τους

«Τα κλειδιά από όλη την Ελλάδα, θα τα μαζέψουμε στην Ομοσπονδία και στη συνέχεια θα τα στείλουμε στο Μαξίμου», σημείωσε ο κ. Καββαθάς.

Προκειμένου να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν οι επιχειρήσεις του κλάδου από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία, απαραίτητη είναι, όπως τόνισε, η κρατική στήριξη τόσο κατά τη διάρκεια του lockdown, όσο και μετά το πέρας του.

«Με υποσχέσεις δεν αντιμετωπίζεται ο όλεθρος», αναφέρουν οι καταστηματάρχες της Εστίασης στη δήλωση που υπογράφουν

«Διεκδικούμε ουσιαστικά μέτρα στήριξης σε επίπεδο χρηματοδότησης ασφαλιστικών εισφορών και επιδότησης ενοικίου για ένα χρονικό διάστημα μετά την επανεκκίνηση, απαγόρευση των εξώσεων, παράταση της προστασίας της επαγγελματικής στέγης και βέβαια το βασικότερο που είναι το κούρεμα των χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία. Για το υπόλοιπο ποσό ζητούμε, να γίνει μία ρύθμιση ρεαλιστική και μακροχρόνια», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top