Lockdown στην Αττική: Στις 12:00 οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα

Σκέψεις να εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα

Ο κύβος ερρίφθη και το lockdown στην Αττική από αύριο Πέμπτη είναι γεγονός. Τα επιδημιολογικά στοιχεία των τελευταίων ημερών τρόμαξαν τους λοιμωξιολόγους κι οδήγησαν τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, να εισηγηθεί τον σκληρό περιορισμό στο λεκανοπέδιο. Σήμερα μάλιστα στις 12:00 θα γίνουν οι ανακοινώσεις για την εξειδίκευση των νέων μέτρων.

«Πάγωσε» η αγορά από το νέο lockdown - Μόνο ηλεκτρονικές αγορές

Lockdown: Τα νέα περιοριστικά μέτρα

Σύμφωνα με όσα είπε χθες ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του, τα μέτρα που θα ανακοινωθούν το μεσημέρι φαίνεται ότι θα προσανατολιστούν σε εκείνα που εφαρμόστηκαν τον Μάρτιο του 2020. 

Το παρασκήνιο της απόφασης της κυβέρνησης για το ολικό lockdown  

Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες από την Πέμπτη και έως τις 28 Φερβουαρίου:

  • Κλείνει το λιανεμπόριο
  • Κλείνουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων, τα οποία πλέον θα λειτουργούν με τηλεκπαίδευση. Εξαιρείται η ειδική αγωγή που θα συνεχιστεί με φυσική παρουσία, ενώ θα τεθεί εκ νέου σε λειτουργία η εκπαιδευτική τηλεόραση στην ΕΡΤ για τους μαθητές του Δημοτικού
  • Κλείνουν κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και προσωπικής υγιεινής, βιβλιοπωλεία, πρακτορεία ΟΠΑΠ και ΚΤΕΟ
  • Συστήνεται τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα στο 50% και με αυστηρούς ελέγχους για την εφαρμογή του μέτρου, ενώ στον δημόσιο τομέα η τηλεργασία αναμένεται να είναι στο 70%
  • Τίθεται ξανά σε ισχύ η άδεια ειδικού σκοπού
  • Οι εκκλησίες αναμένεται να λειτουργούν με παρουσία αυστηρά ως 9 άτομα.

Ανοιχτά θα είναι μόνο:

  • Τα σούπερ μάρκετ 
  • Τα καταστήματα τροφίμων
  • Τα φαρμακεία
  • Τα πρατήρια καυσίμων 
  • Τα συνεργεία αυτοκινήτων
  • Τα περίπτερα
  • Οι λαϊκές αγορές, με αυστηρά μέτρα λειτουργίας.
  • Θα συνεχίσουν να ισχύουν οι υπηρεσίες take away και delivery

Κορωνοϊός: Αυτοί είναι οι βασικοί στόχοι του lockdown

Αύριο στο τραπέζι της σύσκεψης των Λοιμωξιολόγων μπαίνουν και η Θεσσαλονίκη και η Αχαΐα, με τη σκέψη για την εφαρμογή καθολικού lockdown σε όλη τη χώρα να είναι πάντα στο τραπέζι.

Τα στοιχεία που οδήγησαν στην απόφαση για lockdown

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.526 νέα κρούσματα κορωνοϊού, με τον αριθμό τους στην Αττική να έχει σημάνει συναγερμό, αφού άγγιξαν τα 750, την ώρα που τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας δέχονται μεγάλη πίεση. 

Ολόκληρο το διάγγελμα Μητσοτάκη για το νέο lockdown στην Αττική

Ενδεικτικό είναι ότι χθες έγιναν 214 νέες εισαγωγές ασθενών με covid – 19 σε όλη την Ελλάδα και μόνο τα νοσοκομεία της Αττικής δέχθηκαν 108 νέους ασθενείς. 

Συνολικά, χθες το βράδυ νοσηλεύονταν 1.883 ασθενείς λόγω κορωνοϊού σε όλη τη χώρα, με τους μισούς εξ αυτών στα νοσοκομεία της Αττικής. Οι 1.368 ασθενείς νοσηλεύονταν σε απλές κλινικές και οι 515 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Covid.

Lockdown σχολεία: Αυξήθηκε δραματικά η διασπορά κορωνοϊού στα παιδιά

Στα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονταν 929 ασθενείς. Στις ΜΕΘ βρίσκονταν 170 ασθενείς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, έως χθες η πληρότητα των Εντατικών για κορωνοϊό στην Αττική ήταν στο 72%, έναντι 62% την προηγούμενη εβδομάδα.

Η αύξηση των κρουσμάτων των μεταλλάξεων του ιού, ειδικά της βρετανικής, ήταν ένα ακόμα στοιχείο που ανησύχησε τους ειδικούς. 

Lockdown τύπου Μαρτίου στην Αττική εισηγήθηκε η Επιτροπή λοιμωξιολόγων

Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 412 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage, γνωστό ως βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού και 6 δείγματα για το μεταλλαγμένο στέλεχος Lineage B.1.351/South Africa, γνωστό ως νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top