Lockdown τύπου Μαρτίου στην Αττική εισηγήθηκε η Επιτροπή λοιμωξιολόγων

Το απόγευμα διάγγελμα Μητσοτάκη

Φαίνεται πως το κακό σενάριο ενός σκληρού lockdown στην Αττική βγαίνει αληθινό, με την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων να εισηγείται την εφαρμογή του άμεσα, κατά τη σημερινή σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας. Τα νέα μέτρα, για τα οποία την τελική απόφαση λαμβάνει η κυβέρνηση, θα ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, καθώς στις 19:30 θα προχωρήσει σε διάγγελμα, όπως έγινε γνωστό νωρίτερα το απόγευμα.

Ένα βήμα πριν το καθολικό lockdown η Αττική – Περιμένουν έκρηξη κρουσμάτων

Ένα lockdown στην Αττική, πρακτικά σημαίνει ότι κλείνουν:

  •  όλα τα σχολεία
  • το λιανεμπόριο
  • τα κομμωτήρια

Ακόμη, γίνεται υποχρεωτική η τηλεργασία στο δημόσιο και εφαρμόζονται αυστηρότεροι έλεγχοι.

Το πιθανότερο σενάριο είναι σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και τα καταστήματα τροφίμων να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, όπως και το take away και το delivery.

Τα σενάρια για την έναρξη και τη διάρκεια του νέου lockdown

Η διάρκειά του, όπως έχουν πει αρκετοί επιστήμονες που τάσσονται υπέρ του μέτρου, θα είναι από δύο έως τέσσερις εβδομάδες, ώστε να ανακοπεί το τρίτο κύμα της πανδημίας που πλησιάζει απειλητικά και αναμένεται σαρωτικό.

Πληροφορίες λένε πως η Επιτροπή εισηγήθηκε την εφαρμογή του από αύριο κιόλας. Ωστόσο, πιθανό είναι να ξεκινήσει από την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου και πιθανόν μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου.

Ένα βήμα πριν το καθολικό lockdown η Αττική – Περιμένουν έκρηξη κρουσμάτων

Νωρίτερα το πρωί, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας δήλωσε μιλώντας στο ΟΡΕΝ, ότι το καθολικό lockdown στην Αττική είναι πιο κοντά από ποτέ, με τις πληροφορίες να μιλούν για έκρηξη κρουσμάτων σήμερα. 

Όσον αφορά στη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων, οι περισσότεροι τάχθηκαν υπέρ του σκληρού lockdown, πλην έξι ειδικών που ψήφισαν «λευκό», υποστηρίζοντας ότι δεν έχει προλάβει να φανεί αν απέδωσαν τα μέτρα που ελήφθησαν πριν από λίγες μέρες, άρα δεν υπάρχει ακόμα σωστή αξιολόγηση.

Οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν στην εισήγηση για καθολικό lockdown στην Αττική

Δεν είναι μόνο η αύξηση των κρουσμάτων σε μια περιοχή που προκαλεί ανησυχία. Άλλωστε, οι λοιμωξιολόγοι λένε πως το άνοιγμα κάθε δραστηριότητας, φέρνει και αύξηση στα κρούσματα. Το σημαντικό είναι η αύξηση αυτή να είναι διαχειρίσιμη.

Αυτό που προβλημάτισε και ανησύχησε τους ειδικούς είναι η πίεση που δημιουργήθηκε στο ΕΣΥ, από την αύξηση των εισαγωγών για νοσηλείες περιστατικών με κορωνοϊό αλλά και η αύξηση των ασθενών στις ΜΕΘ.

Ειδικότερα, τις τελευταίες τρεις μέρες παρατηρήθηκε αύξηση στις ΜΕΘ κατά 15 άτομα, εκ των οποίων τα 10 στην Αττική. Ακόμη, παρατηρήθηκε αύξηση 11% στα κρούσματα στις ηλικίες από 0 έως 9 ετών. Τέλος, οι ΜΕΘ Covid στην Αττική είναι στο 71% πλήρεις, ενώ την περασμένη εβδομάδα ήταν μόλις στο 62% η πληρότητα.

Σε δύσκολη κατάσταση και η Θεσσαλονίκη

Εκτός της Αττικής σε δύσκολη κατάσταση φαίνεται πως είναι και η Θεσσαλονίκη, για την οποία συνεχίστηκε η συζήτηση σήμερα κατά τη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως αύριο στις 13:00 θα γίνει εκ νέου συζήτηση για τη Θεσσαλονίκη, έτσι ώστε να ληφθούν αποφάσεις και για τη συμπρωτεύουσα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top