Το νέο και ολικό lockdown ήταν μονόδρομος για την κυβέρνηση τόνισε η Κάτια Μακρή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα, αποκαλύπτοντας τα στοιχεία που οδήγησαν στην απόφαση.
Ολικό lockdown στην Αττική από την Πέμπτη έως τις 28 Φεβρουαρίου
Η ραγδαία επιδείνωση σε όλους τους δείκτες σε σύγκριση μόλις με την Παρασκευή που πέρασε (με 7 εισαγωγές σήμερα στα νοσοκομεία για κάθε έναν που έπαιρνε εξιτήριο όταν στις 5/2 για κάθε εξιτήριο υπήρχαν 3 εισαγωγές), ήταν το «καμπανάκι» για τη δρομολόγηση των αποφάσεων από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Oλικό lockdown: Πάνω από 3 δισ. ευρώ μηνιαίως το κόστος είπε ο Σταϊκούρας
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Κ. Μακρή «γεμίζουν πλέον οι απλές κλίνες, γεμίζουν και οι ΜΕΘ, στις οποίες σήμερα υπάρχουν μόνο 38 κενά κρεβάτια στην Αττική, με την πληρότητα να ανέρχεται στο 71%».
Συναγερμό προκάλεσε και ο δείκτης μεταδοτικότητας, ο οποίος κινείται από το 2 έως το 4, δηλαδή ένας ασθενής μεταδίδει τον κορωνοϊό σε 2 έως 4 άτομα.
Νέο Lockdown: Την Τετάρτη η εξειδίκευση των μέτρων από τον Χαρδαλιά
Σε αυτά τα στοιχεία πρέπει να προστεθούν οι μεταλλάξεις, η κακοκαιρία που έρχεται και το χαμηλό ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί (ούτε το 4%).
Η Κ. Μακρή κατέληξε σχετικά με τη σημερινή απόφαση για ολικό lockdown:
«Η πίεση από τους λοιμωξιολόγους ήταν ασφυκτική στην κυβέρνηση που προσπαθούσε να ισορροπήσει μεταξύ υγείας και οικονομίας. Το πήρε πάνω του ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος είπε στον Βασίλη Κικίλια: “Πρέπει να κλείσουμε τώρα”, κάνοντας πολύ ζοφερές προβλέψεις για το μέλλον».