Ένα βήμα πριν από το «red alert» η Αττική - Όλα τα σενάρια στο τραπέζι

Σκέψεις για αυστηρότερα μέτρα- Επανεξετάζεται το άνοιγμα γυμνασίων, λυκείων

Ένα βήμα πριν από το «red alert» βρίσκεται η Αττική, στην οποία «καλπάζει» ο κορωνοϊός. Τα κρούσματα στην μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας αυξάνονται μέρα με τη μέρα, δύο εβδομάδες μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου και οι ειδικοί ανησυχούν σοβαρά. Mάλιστα, το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων τίθεται εκ νέου στο τραπέζι. Κρίσιμη είναι η σημερινή έκτακτη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων στις 19:00, καθώς οι συνθήκες οδηγούν σε σκέψεις για σύσταση επιβολής πιο αυστηρών μέτρων.

Κορωνοϊός: Προ των πυλών το τρίτο κύμα – «Κοκκινίζει» η Αττική

Γαλάτσι, Καισαριανή, Ζωγράφου, Πατήσια, Παγκράτι, Κυψέλη είναι κάποιες από τις πυκνοκατοικημένες γειτονιές της Αθήνας, που βρίσκονται στο «κόκκινο». Κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο υπουργός Υγείας έκανε γνωστό πως από τα 5.324 ενεργά κρούσματα στη χώρα μας, τα 2.374 εντοπίζονται στην Αττική.

Σαρηγιάννης: «Τετραψήφιος ο αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού τον Φεβρουάριο»

Οι προβλέψεις δεν είναι καλές ούτε για το άμεσο μέλλον. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε πως βάσει ειδικού μοντέλου που έχει αναπτυχθεί, τον Φεβρουάριο τα κρούσματα αναμένεται να αγγίξουν τετραψήφιο αριθμό. 

«Ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν, τις περιορίζουμε όταν αυτά αναζωπυρώνονται. Κρατάμε τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας, αποφασίζοντας κάθε εβδομάδα ανάλογα με τα δεδομένα», εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επανεξετάζεται το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων

Το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων τίθεται εκ νέου στο τραπέζι. Δεν αποκλείεται το άνοιγμά τους να μετατεθεί μια εβδομάδα αργότερα. 

«Όταν μπαίνει μια περιοχή στο κόκκινο δε θα ανοίγουν τα γυμνάσια και τα λύκεια. Κυρίως τα λύκεια. Τώρα η Αττική είναι μια μεγάλη περιοχή είναι η μισή Ελλάδα, οπότε θα δημιουργηθούν προβλήματα αναλογικότητας στην εκπαίδευση.  Αυτό που θέλουμε εμείς είναι να μην έχουμε την εξέλιξη που είχαμε πριν από λίγο καιρό. Να προλάβουμε. Αυτή τη στιγμή η απόφαση υπάρχει αλλά σήμερα και αύριο θα αποφασίσουμε αν πρέπει κάτι να αλλάξει» είπε ο καθηγητής παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος στο Mega.

Τα σενάρια για λιανεμπόριο και περιορισμούς

Την επιβολή νέων περιορισμών, σε περίπτωση αναζωπύρωσης των κρουσμάτων, προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο. «Ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν, τις περιορίζουμε όταν αυτά αναζωπυρώνονται. Κρατάμε τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας, αποφασίζοντας κάθε εβδομάδα ανάλογα με τα δεδομένα», είπε χαρακτηριστικά.

Στις σκέψεις ειδικών και κυβέρνησης είναι να επιστρέψει το click away σε Αττική και «κόκκινες περιοχές», εκτός από τα καταστήματα ένδυσης και υπόδυσης που θα λειτουργούν με click in shop. Δεν αποκλείεται αυτά τα μέτρα να εφαρμοστούν σε άμεσο χρονικό διάστημα, δηλαδή εντός των επόμενων ημερών.

Ένα ακόμη σενάριο είναι να εφαρμοστεί απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί στις «κόκκινες» περιοχές, κάτι που ήδη εφαρμόζεται σε επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές στην Ευρώπη, αλλά και ως έκτακτο περιοριστικό μέτρο στη χώρα μας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top