Μαγιορκίνης: «Είμαστε σε μάχη με τον χρόνο και τον κακό μας εαυτό»

Τι είπε για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα και τη μετάλλαξη «Nelly»

Στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, τα στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων, αλλά και τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Κορωνοϊός: Η πανδημία παρουσιάζει σταθεροποίηση τις τελευταίες εβδομάδες

Όπως είπε, η Ελλάδα παρουσιάζει στοιχεία σταθεροποίησης αλλά και ελαφράς ύφεσης. Συγκεκριμένα, την τελευταία εβδομάδα υπάρχει μείωση της τάξης 8-9% στις εισαγωγές στις ΜΕΘ, ωστόσο η κατάσταση παραμένει επιβαρυμένη, με τις νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία να είναι περίπου 100 την ημέρα. «Εξ αυτών ένα σημαντικό ποσοστό θα χρειαστεί διασωλήνωση. Αξίζει να αναφερθεί πως τους περασμένους μήνες φτάσαμε μέχρι και 500 εισαγωγές την ημέρα», επεσήμανε.

Κορωνοϊός: Αυξήθηκαν τα νέα κρούσματα - 28 οι θάνατοι

Πώς εξελίσσεται η πανδημία σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στην επιδημιολογική εικόνα των δύο μεγάλων περιφερειών της χώρας, την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, παρατηρείται σημαντική υποχώρηση στην Αττική με πτώση 20% από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ στη Θεσσαλονίκη υπάρχει ακόμα πιο ισχυρή, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο μειώθηκε κατά 30%.

Κρούσματα σήμερα: Πόσα εντοπίστηκαν σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Ωστόσο, παρόλο που τα επιδημιολογικά στοιχεία φαίνεται να είναι με το μέρος μας, ο καθηγητής τόνισε την ανάγκη να είμαστε όλοι προσεκτικοί.

«Μπήκαμε πλέον σε μια περίοδο σταθεροποίησης και ύφεσης. Είναι όμως μια περίοδος εξαιρετικά εύθραυστη και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Τους επόμενους μήνες θα είμαστε σε μάχη με τον χρόνο, αλλά και τον κακό μας εαυτό. Ζητούμε από τον κόσμο να αντλήσει υπομονή από τα ψυχικά του αποθέματα», είπε.

«Είμαστε σε μάχη με τον χρόνο και τον κακό μας εαυτό», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι γνωρίζουμε τα όπλα μας, τα οποία είναι τα μέτρα προστασίας, και πως η επιστημονική κοινότητα είναι σε θέση να προτείνει εκ νέου μέτρα για την αποφυγή διασποράς εάν χρειαστεί», πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Μαγιορκίνης μίλησε και για τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, και συγκεκριμένα στη μετάλλαξη «Nelly», που πρωτοεμφανίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως ανέφερε, τα νέα στελέχη του ιού έχουν συσχετιστεί με επιδημιολογικές αυξήσεις σε κάποιες περιοχές. Η παγκόσμια κοινότητα θα παρακολουθήσει στενά τα φαινόμενα, ενώ ήδη στη Βρετανία φαίνεται η κάμψη της επιδημίας εξαιτίας των σωστών μέτρων πρόληψης.

Όλες οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top