Το πλάνο της κυβέρνησης για Γυμνάσια - Λύκεια, εστίαση και χιονοδρομικά

Οι ημερομηνίες που εξετάζεται να ανοίξουν

Δεκάδες πρόστιμα για μη τήρηση των μέτρων - ρεπορτάζ κεντρικού δελτίου ειδήσεων Star 19/01/21

Με στόχο τη σταδιακή άρση των περιορισμών και το άνοιγμα των δραστηριοτήτων βήμα-βήμα πορεύεται η κυβέρνηση, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην επιδημιολογική κατάσταση που εμφανίζει η χώρα. 

Τα επόμενα σχέδια της κυβέρνησης -Το βλέμμα στραμμένο στην 1η Φεβρουαρίου

Τα δεδομένα εξετάζονται στο τέλος κάθε εβδομάδας και αναλόγως γίνονται ανακοινώσεις κάθε Παρασκευή. Την ίδια ώρα, τα σενάρια δίνουν και παίρνουν για το ποιος τομέας θα είναι ο επόμενος που θα επανέλθει σε λειτουργία, με απώτερο σκοπό να επιστρέψει η κανονικότητα στη ζωή των πολιτών. 

Η αρχή έγινε με τα δημοτικά σχολεία και το λιανεμπόριο, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται τα χιονοδρομικά κέντρα, Γυμνάσια - Λύκεια, η άρση της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης είπε σήμερα, στον ΣΚΑΪ 100,3, ότι θα μπορούσε να εξεταστεί μαζί με το άνοιγμα των χιονοδρομικών και το άνοιγμα των χώρων ενοικίασης στολών με την είσοδο ατόμων με βάση τα τετραγωνικά μέτρα. 

Πώς θα γίνεται η μετακίνηση από νομό σε νομό όταν ανοίξουν τα χιονοδρομικά

Στο μεταξύ, οι λοιμωξιολόγοι είναι πιο επιφυλακτικοί, καθώς χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να καταλήξουν στην απόφαση να προτείνουν το άνοιγμα μιας δραστηριότητας. «Όταν αποφασίζεται το άνοιγμα οποιασδήποτε δραστηριότητας έχει μεγαλύτερο όφελος από ένα πιθανό κίνδυνο» είχε επισημάνει στο Mega, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής για τον κορωνοϊό, Νικόλαος Σύψας.

Σύψας: «Αν υπάρξει συνωστισμός στα καταστήματα, τα μέτρα θα αρθούν»

«Για να αποφασίσουμε ένα άνοιγμα, πρέπει να δούμε τα δεδομένα 1 έως 2 εβδομάδων. Θα δούμε τι έγινε όχι μόνο επιδημιολογικά αλλά και από την τήρηση των μέτρων. Θα συζητήσουμε τι έγινε με το λιανεμπόριο και θα συζητήσουμε αν μπορεί να ανοίξει κάτι άλλο» είπε σήμερα ο ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, στο Mega.

Σε αυτό το πλαίσιο, ίσως να χρειάζεται να μεσολαβήσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της μίας εβδομάδας για τη λήψη αποφάσεων. 

Δύσκολη απόφαση το άνοιγμα της εστίασης 

Δύσκολη απόφαση παραμένει το άνοιγμα της εστίασης για κυβέρνηση και ειδικούς. Ακόμη, κι αν ανοίξει με αυστηρά περιοριστικά μέτρα, δηλαδή με θερμάστρες για να κάθονται οι πελάτες σε εξωτερικό χώρο, η εστίαση συμπαρασύρει και άλλες πτυχές της καθημερινότητας, όπως αλλαγές στο ωράριο των μετακινήσεων, αλλά και ακόμα μεγαλύτερη κινητικότητα από εργαζόμενους και πελάτες. Οι λοιμωξιολόγοι λένε ότι η εστίαση αποτελεί εστία υπερμετάδοσης, άρα ένα οριζόντιο άνοιγμα θα έφερνε ραγδαία αύξηση κρουσμάτων.

Δύσκολο σταυρόλεξο για την κυβέρνηση το άνοιγμα της εστίασης 

Την ίδια ώρα, ο κλάδος ίσως έχει πληγεί όσο κανείς άλλος, με τους επιχειρηματίες να τονίζουν ότι το παρατεταμένο κλείσιμο θα οδηγήσει σε λουκέτα. 

Πάντως, φαίνεται πως δεν υπάρχουν πιθανά σενάρια για άρση της απαγόρευση τη νύχτα σύντομα. «Με την απαγόρευση το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ελαττώνεις τις ευκαιρίες του ιού, ελαττώνεις τον μη αναγκαίο συνωστισμό» εξήγησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος στον ΣΚΑΪ.

Τα επικρατέστερα σενάρια με ημερομηνίες

Βάσει των τελευταίων στοιχείων -και αν όλα πηγαίνουν καλά με την επιδημιολογική κατάσταση- φαίνεται πως αυτά είναι τα επικρατέστερα σενάρια για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων:

  • Δευτέρα 25 Ιανουαρίου: πρακτορεία ΟΠΑΠ, κέντρα τατουάζ, ίσως κυνήγι και ψάρεμα
  • Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου: επιστροφή των μαθητών σε Γυμνάσια – Λύκεια
  • Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου: χιονοδρομικά κέντρα 
  • 15 Φεβρουαρίου: ίσως ανοίξουν οι εξωτερικοί χώροι σε εστιατόρια και καφετέριες
  • 15 Μαρτίου χρονολογούν κάποιοι ειδικοί το καθολικό άνοιγμα της εστίασης με πελάτες στο εσωτερικό των καταστημάτων

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top