Με λουκέτο απειλούνται χιλιάδες γυμναστήρια - Τι θα γίνει με τις συνδρομές

Τι ζητούν ιδιοκτήτες γυμναστηρίων από την πολιτεία μέσω του star.gr


Όλα όσα είπε ο Δώρος Κλεοβούλου Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Γυμναστηρίων

Τεράστιο είναι το οικονομικό πλήγμα που έχουν δεχθεί τα γυμναστήρια, κατά τη διάρκεια των lockdown, λόγω της πανδημίας κορωνοϊού στη χώρα μας. 

«Η κατάσταση είναι δραματική. Άγνωστο παραμένει πότε θα επαναλειτουργήσουμε. Είμαστε κλειστά ήδη κοντά στους δυόμισι μήνες, ενώ το πρώτο στάδιο υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας διήρκησε τρεις μήνες», είπε στο star.gr ο Δώρος Κλεοβούλου Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Γυμναστηρίων.

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: «Μαύρο» ρεκόρ για την επιβατική κίνηση το 2020

Το πρώτο lockdown επιβλήθηκε από το Μάρτιο έως τον Ιούνιο, διάστημα που θεωρείται το καλύτερο για τον κλάδο, καθώς τότε τα γυμναστήρια πραγματοποιούν σχεδόν το 40% του ετήσιου τζίρου τους. 

«Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ούτως ή άλλως ήταν προβληματική η προσέλευση του κοινού. Δουλέψαμε και δύο μήνες μετά το καλοκαίρι και έπειτα ξανακλείσαμε», σημείωσε ο κ. Κλεοβούλου.

Σαρηγιάννης: «Στο τέλος το μήνα θα αγγίξουμε τα 1.000 κρούσματα ημερησίως»

«Κίνδυνος για λουκέτα στα γυμναστήρια»

Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 2.500 μονάδες παροχής υπηρεσιών σωματικής άσκησης, οι οποίες απασχολούν περίπου 42.000 εργαζόμενους, γυμναστές, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό. Σύμφωνα με τον κ. Κλεοβούλου, ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος κάποιες από αυτές τις επιχειρήσεις να μην μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός θέσεων εργασίας να χαθεί.

Κορωνοϊός: Νέα μετάλλαξη του ιού εντοπίστηκε στην Ιαπωνία

Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες αναμένουν το πράσινο φως από την κυβέρνηση για το άνοιγμα των γυμναστηρίων, ενώ την ίδια ώρα σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους, προκειμένου να σώσουν τις επιχειρήσεις τους.

 «Πρώτος στόχος μας είναι να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά μέτρα στήριξης από την πολιτεία. Δεύτερος να ανοίξουμε όσο πιο νωρίς γίνεται και τρίτος τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία θα συνοδεύουν το άνοιγμα των γυμναστηρίων, να είναι εφαρμόσιμα και εφικτά», εξήγησε ο κ. Κλεοβούλου.

Lockdown: Κάθε Παρασκευή θα ανακοινώνονται νέα μέτρα από τον Νίκο Χαρδαλιά

«Ζητούν τη μείωση του ΦΠΑ στο 6%» 

Αν και η μείωση στο 6% του συντελεστή ΦΠΑ για την παροχή υπηρεσιών σωματικής άσκησης αποτελεί ένα πάγιο αίτημα του κλάδου, σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Κλεοβούλου, η ανάγκη θέσπισης του μέτρου προβάλλει επιτακτικότερη. 

«Καλούμε την πολιτεία να υιοθετήσει την πρότασή μας, προκειμένου να παραμείνουν όρθιες οι επιχειρήσεις και να συνεχίσουν να παρέχουν στον κόσμο τη δυνατότητα να γυμνάζεται. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, άλλωστε, ότι η σωματική άσκηση ισχυροποιεί και θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού», σημείωσε.

Lockdown: Στο σχολείο με μάσκα και… κουβέρτα

Αναφερόμενος στη μερίδα του κόσμου που μπορεί να διστάζει να επισκεφθεί τα γυμναστήρια μέσα στην πανδημία, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι τόσο κατά τη διάρκεια της επαναλειτουργίας τους, όσο και στο διάστημα πριν από την πρώτη καραντίνα, δεν καταγράφηκαν κρούσματα μετάδοσης του κορωνοϊού, στους χώρους των γυμναστηρίων.

Lockdown: Εξ αποστάσεως η εξεταστική στα Πανεπιστήμια

Τι θα γίνει με τις συνδρομές στα γυμναστήρια

Ένα από τα καυτά ζητήματα που θα κληθούν να διαχειριστούν τα γυμναστήρια το χρονικό διάστημα μετά την επαναλειτουργία τους, αφορά στις προπληρωμένες συνδρομές των μελών τους, ιδιαίτερα για το διάστημα που παρέμειναν κλειστά λόγω της καραντίνας.

«Δεν υπάρχει για την ώρα κάποια εντολή από την κυβέρνηση σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα. Εναπόκειται επομένως στη διακριτική ευχέρεια του κάθε επιχειρηματία, πώς θα χειριστεί το ζήτημα», είπε ο κ. Κλεοβούλου.

Κορωνοϊός: «Ένα τρίτο κύμα θα μπορούσε να είναι ολέθριο για την Αττική»

Πόσες ώρες άσκησης χρειαζόμαστε την εβδομάδα

Εκτός από τις συνέπειες της καραντίνας στην αγορά και την οικονομία, σημαντικές αναμένονται και οι επιπτώσεις του παρατεταμένου εγκλεισμού στην υγεία. 

«Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι πήγαιναν στα γυμναστήρια για λόγους υγείας, εφάρμοζαν κάποια προγράμματα μυϊκής ενδυνάμωσης και πρέπει οπωσδήποτε να τους παρέχονται αυτές οι υπηρεσίες», σημείωσε ο κ. Κλεοβούλου τονίζοντας την ανάγκη επαναλειτουργίας των γυμναστηρίων.

Κορωνοϊός: Τα λύματα δείχνουν αύξηση κρουσμάτων στην Αττική

Σε κάθε περίπτωση όπως τόνισε, για να διατηρήσει κάποιος μία καλή φυσική κατάσταση, θα πρέπει να γυμνάζεται τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα.

«Χρειάζεται μία μορφή σωματικής άσκησης η οποία να κινητοποιεί το αναπνευστικό και το μυϊκό του σύστημα, αλλιώς θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις συνέπειες από την ακινησία και την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας», συμπλήρωσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top