Lockdown: Κάθε Παρασκευή θα ανακοινώνονται νέα μέτρα από τον Νίκο Χαρδαλιά

«Βελτιωμένη η επιδημιολογική κατάσταση σε σχέση με Δεκέμβριο»

Κάθε Παρασκευή θα επανακαθορίζονται και θα ανακοινώνονται τα μέτρα για την πανδημία του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε ο Χρήστος Ταραντίλης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως κάθε Παρασκευή η επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάζει και θα δίνει το «πόρισμά» της στην κυβέρνηση, για τις αποφάσεις της οποίας θα ενημερώνονται οι πολίτες το απόγευμα της ίδιας ημέρας από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά. 

«Συνεχίζουμε να παίζουμε άμυνα και ταυτόχρονα αναπτύσσουμε την αντεπίθεσή μας, με βάση το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης "Ελευθερία"», τόνισε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Ταραντίλης σημείωσε πως η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας έχει βελτιωθεί σε σχέση με τις αρχές Δεκεμβρίου. Υπάρχει μείωση των ενεργών κρουσμάτων αλλά και της πίεσης στο Σύστημα Υγείας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η κατάσταση στην Ελλάδα είναι καλύτερη σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

«Ο εμβολιασμός προχωρά με ικανοποιητικό ρυθμό»

Αναφερόμενος στον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού, ανέφερε: «Μέχρι στιγμής ο εμβολιασμός στη χώρα μας προχωράει με ικανοποιητικό ρυθμό, μεθοδικότητα, ασφάλεια και διαφάνεια. Μέχρι χθες είχαν πραγματοποιηθεί 44.620 εμβολιασμοί, δηλαδή το 0,42% του πληθυσμού, ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 0,31%».

«Η ταχύτητα των εμβολιασμών εξαρτάται πρωτίστως από τις ποσότητες των εμβολίων που φτάνουν στη χώρα μας. Μέσα στον Ιανουάριο -με βάση τη συμφωνία που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις εταιρείες Pfizer και Moderna και σύμφωνα με την προβλεπόμενη (κατ’ αναλογία του πληθυσμού) κατανομή- η Ελλάδα θα πάρει 424.624 δόσεις, δηλαδή 212.312 εμβόλια. Και οι ποσότητες αυτές θα αυξηθούν σημαντικά κατά το επόμενο διάστημα. Είναι, άλλωστε, καλά γνωστό ότι η Ελλάδα έχει κλειδώσει, στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, τις δόσεις που της αναλογούν και φτάνουν για τον εμβολιασμό περίπου 15 εκατομμυρίων πολιτών», συμπλήρωσε.

Ο κ. Ταραντίλης αναφέρθηκε στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr  του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από σήμερα το απόγευμα.

Ακολούθως, θα ξεκινήσουν τα ραντεβού για τον εμβολιασμό όσων είναι άνω των 85 ετών.

Πρόσθετα μέτρα στα σχολεία 

Ο κ. Ταραντίλης αναφέρθηκε στη επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων, των δημοτικών και των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων, σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Lockdown: Στο σχολείο με μάσκα και… κουβέρτα

«Για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας δίνεται στους εκπαιδευτικούς η δυνατότητα να εξεταστούν προληπτικά για κορωνοϊό και έχουν ήδη γίνει τα πρώτα τεστ. Παράλληλα, διατηρούνται σε ισχύ όλα τα μέτρα πρόληψης και προστασίας και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα μέτρα για τα κυλικεία, τα  εργαστήρια πληροφορικής, τα μουσικά όργανα. Επιπλέον έχουν δοθεί οδηγίες για πρόσθετα μέτρα αποφυγής του συγχρωτισμού γονέων και κηδεμόνων που συνοδεύουν τα παιδιά, όπως ο ορισμός διαφορετικής ώρας προσέλευσης και αναχώρησης, καθώς και η χρήση περισσότερων της μίας εισόδου, όπου υπάρχουν», είπε.

Παράλληλα, σχολιάζοντας το περιστατικό με την κουβέρτα στη Χαλάστρα, ο κ. Ταραντίλης έκανε λόγο για μεμονωμένο περιστατικό.

Στη Βουλή τα 12 μίλια στο Ιόνιο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια προς δυσμάς.

Όπως είπε, από αύριο ξεκινάει η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας και «υλοποιείται έτσι μια ιστορικής σημασίας απόφαση, με την Ελλάδα να διευρύνει για πρώτη φορά μετά το 1947 την έκταση της επικράτειάς της».

Παράλληλα, τόνισε πως σήμερα κατίθεται και το νομοσχέδιο για την αγορά μιας μοίρας γαλλικών αεροσκάφών Rafale.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top