Παπαευαγγέλου: Γιατί οι ειδικοί εισηγήθηκαν το άνοιγμα των σχολείων

«Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική»

Για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας και για τους παράγοντες που οδήγησαν στο άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου αναφέρθηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας το απόγευμα της Παρασκευής.

Κορωνοϊός: 721 νέα κρούσματα και 49 νεκροί το τελευταίο 24ωρο

Όπως χαρακτηριστικά είπε η κ. Παπαευαγγέλου, οι ειδικοί αναμένουν ακόμα την αύξηση των κρουσμάτων από τις γιορτές όπου και υπήρξε διασπορά του ιού, αναφέροντας ότι είναι «Αξιοσημείωτη η σταθερή αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που παρατηρείται στην Αττική, καθώς και το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο σε διάφορες περιοχές της χώρας. Γενικότερα, στη χώρα παρατηρείται σταθεροποίηση των κρουσμάτων. Η χώρα μας σε σχέση με την Ευρώπη παρουσιάζει πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα. Αναμένουμε ακόμα τα κρούσματα από τις ημέρες των εορτών».

Κρούσματα Σήμερα: Σχεδόν τριπλάσια στην Αττική απ΄ότι στη Θεσσαλονίκη

Όσον αφορά τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ, όπως υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου παρατηρείται πολύ μικρή και ανεπαίσθητη μείωση, ενώ από τον Νοέμβριο παρατηρείται αύξηση 20%-25% στους νοσηλευόμενους στην Αττική. «Πάση θυσία πρέπει να διορθώσουμε την πιθανή αύξηση των κρουσμάτων που προκλήθηκε από τις ημέρες των εορτών. Η εικόνα του περασμένου Νοεμβρίου ίσως έρθει γρήγορα, αν δεν προσέξουμε. Παρότι ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί, η πανδημία θα μας επηρεάζει για αρκετούς μήνες ακόμα», τόνισε.

Θεσσαλονίκη: Μειώθηκε το ιικό φορτίο στα λύματα παρά τις γιορτές

Γιατί οι ειδικοί εισηγήθηκαν το άνοιγμα των σχολείων

Όσον αφορά το άνοιγμα δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων την ερχόμενη Δευτέρα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής επεσήμανε ότι «τα σχολεία είναι τα τελευταία που θα πρέπει να κλείνουν και τα πρώτα που πρέπει να ανοίγουν».

Λοιμωξιολόγοι: Άνοιγμα σχολείων και στις περιοχές με αυστηρό lockdown

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις που έχει το κλείσιμό τους στην υγεία των μαθητών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όλοι μας βλέπουμε την επιβάρυνση που παρουσιάζουν πολλά παιδιά από τη μακροχρόνια παραμονή στο σπίτι. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες κατάφεραν να συντηρήσουν τη διά ζώσης εκπαίδευση, παρά τα μέτρα που έχουν πάρει για τον ιό. Εξακολουθούμε να στηρίζουμε πως δεν παρατηρείται αυξημένη μετάδοση εντός των σχολείων».

Άνοιγμα σχολείων: Τι SMS θα πρέπει να στέλνουν οι γονείς

«Η εκπαίδευση αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα μας, πρωτίστως για αναπτυξιακούς και δευτερευόντως για μαθησιακούς λόγους. Αν και δικαίως αναφερόμαστε συνεχώς στους ήρωες της πανδημίας, δηλαδή τους γιατρούς μας, εξαιρετική δουλειά έχουν κάνει και οι εκπαιδευτικοί μας», πρόσθεσε.

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία 

Τέλος, η Βάνα Παπαευαγγέλου συμπλήρωσε πως τα σχολεία θα ανοίξουν με «επιπλέον μέτρα», όπως η σταδιακή προσέλευση και αποχώρηση μαθητών και εκπαιδευτικών για τη μείωση του συγχρωτισμού. 

«Στόχος μας είναι να παραμείνουν ανοικτά τα δημοτικά και να ανοίξει σύντομα και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ανησυχούμε για την τυχόν υπερμετάδοση στις γιορτές για αυτό και οι εισηγήσεις μας είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, πηγαίνουμε βήμα-βήμα ώστε να αποφασίζουμε έχοντας την καλύτερη δυνατή εικόνα», κατέληξε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top