«Η ιατρική δεν είναι μαγεία»: Νοσοκόμα «ραπίζει» τους συνωμοσιολόγους

«Χρειάζεται ορός για να διαλυθεί το εμβόλιο»

Απαντήσεις στις θεωρίες συνωμοσίας γύρω από το εμβόλιο έδωσε η Ελένη Πέτρακα, νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο, «Μεταξά», θέλοντας να κάνει τους συνωμοσιολόγους να σωπάσουν την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη επιχείρηση «Ελευθερία» για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. 

Κορωνοϊός: Εφτασαν στη χώρα μας 83.850 δόσεις του εμβολίου

Η κ. Πέτρακα είναι αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού και χθες ανάρτησή της στο Facebook έγινε viral, καθώς αποδομούσε τις «ψεκασμένες θεωρίες για το εμβόλιο που χορηγήθηκε στον πρωθυπουργό, σε υγειονομικούς και σε άλλους πολιτικούς».

Όπως είπε η ίδια στο Mega, οδηγήθηκε στη συγκεκριμένη ανάρτηση λόγω της γνώσης του επαγγέλματος. 

Σε ποιες ομάδες ατόμων δε συστήνεται να κάνουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό

«Αλίμονο αν κάθε ασθενής μας ρωτούσε “πως διαλύσατε το φάρμακο, τι κάνατε, να μου δείξετε το μπουκαλάκι που πήρατε…” Όταν συνδιαλλαγείς με την ανοησία κινδυνεύεις να γίνεις εσύ ο περισσότερο ανόητος, όμως αυτό το θέμα ήταν πολύ σοβαρό, διακυβεύεται η εμπιστοσύνη απέναντι στη νοσηλευτική κοινότητα και στην ιατρική, αλίμονο ο κόσμος να χάσει την εμπιστοσύνη του, να μας χρειάζεται να φοβάται και να μην έρχεται, αυτό είναι αδιανόητο. Ασθενής μπορεί να αρνηθεί θεραπεία, δεν είναι καταδικαστέο, η επιλογή είναι δική του, είναι θέμα ενημέρωσης» διευκρίνισε. 

Σύμφωνα με την ίδια ομάδες συνωμοσιολόγων απομόνωσαν εικόνες από τον πρώτο εμβολιασμό, όπως τα χέρια των νοσηλευτών και αμπούλες φυσιολογικού ορού. 

Εμβόλιο Pfizer: Πότε θα ολοκληρωθεί η διανομή στις χώρες της Ε.Ε

Εξήγησε ωστόσο ότι ο φυσιολογικός ορός είναι απαραίτητος για τη διάλυση του εμβολίου πριν χορηγηθεί στους πολίτες. 

«Η χορήγηση των φαρμάκων γίνεται με τρόπο ενδεδειγμένο από τις εταιρείες, είναι πρωτόκολλα που χρησιμοποιούμε όλα αυτά τα χρόνια στα νοσοκομεία. Το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν είναι έτοιμη ένεση. Έρχεται σε φιαλίδιο το οποίο θέλει ένα προπαρασκευαστικό στάδιο που γίνεται στο νοσηλευτικό σταθμό πριν χορηγηθεί στον πολίτη», είπε και πρόσθεσε:

«Η διαδικασία αυτή είναι η διάλυση για να γίνει χορηγήσιμο. Οπωσδήποτε χρειάζεται ένας διαλύτης και αυτός ο διαλύτης είναι ένας φυσιολογικός ορός. Με 1,8 ml φυσιολογικού ορού γίνεται, αφού θέλουν και τέτοιες λεπτομέρειες. Η ιατρική δεν είναι μαγεία. Μετά αναρροφάται σε σύριγγα για να γίνει ο εμβολιασμός στον ασθενή, στον δελτοειδή ή στον γλουτό».

Πέτσας: Μόνο με το εμβόλιο θα τελειώσουμε οριστικά με τον κορωνοϊό

Εξηγώντας με κάθε λεπτομέρεια τη διαδικασία του εμβολιασμού, η κ. Πέτρακα σημείωσε πως από κάθε φιαλίδιο βγαίνουν πέντε δόσεις. 

«Δεν πρέπει να χαθεί κάποια δόση. Αυτά τα εμβόλια μετά τη βαθιά κατάψυξη, στο οικιακό ψυγείο που θα έχουν τα νοσοκομεία έχουν διάρκεια ζωής πέντε ημερών. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει προγραμματισμός στα ραντεβού των ανθρώπων που θέλουν και μπορούν να εμβολιαστούν, γιατί κάποιοι πρέπει να ρωτήσουν τον γιατρό τους. Αν είναι να χαθεί το ραντεβού θα πρέπει να ενημερώνουν έγκαιρα, ώστε να μη χαθεί καμία δόση», τόνισε.

Ιστορική στιγμή: Έγινε το πρώτο εμβόλιο για κορωνοϊό στην Ελλάδα

Η νοσηλεύτρια του «Μεταξά» επανέλαβε ότι δεν υπάρχει νοσηλευτής που δεν ξέρει ή δεν έχει εκπαιδευτεί να κάνει το εμβόλιο. 

Σε ερώτηση για την ανάρτηση της Ραχήλ Μακρή, η οποία είδε… εβραϊκή καρφίτσα στην πρώτη νοσηλεύτρια που εμβολιάστηκε η κυρία Πέτρακα απάντησε ενοχλημένη: «Σας παρακαλώ, κανένα σχόλιο. Έκαστος στο είδος του».

Κλήθηκε επίσης να σχολιάσει και την ανάρτηση του Παντελή Θαλασσινού λέγοντας:

«Νομίζω  ότι έχει ανασκευάσει ο κ. Θαλασσινός ήδη βέβαια ο τρόπος που τοποθετήθηκε σε ένα αδηφάγο κοινωνικό δίκτυο, καταλαβαίνετε έχει κάνει μια βλάβη, η οποία όμως μπορεί να αποκατασταθεί με το να τοποθετηθεί καθένας στο αντικείμενό του που ξέρει πώς γίνεται κι αφού αναγκάζεται να το περιγράψει,  ας το περιγράψει». 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top