Μαγιορκίνης: «Αργή και δύσκολη η συρρίκνωση της πανδημίας»

Τι είπε ο καθηγητής για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού

«Στην Ελλάδα, παρατηρείται μείωση των ενεργών κρουσμάτων» ανέφερε στη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης. «Υποχωρούν τα σημεία πίεσης στο ΕΣΥ, όμως η κατάσταση παραμένει δύσκολη» συμπλήρωσε.

Κρούσματα σήμερα: Πρώτη σε κρούσματα η Αττική - Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην Αττική, είπε ότι παρατηρείται 15% πτώση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ στη Θεσσαλονίκη μέχρι και 28% μείωση από την προηγούμενη εβδομάδα. Στην Θεσσαλονίκη το φορτίο είναι τρεις φορές υψηλότερο από την Αττική.

Αναφορικά με την ηλικιακή κατανομή, το βάρος είναι ξανά στις μεγαλύτερες ηλικίες, δηλαδή 40-65 και 65 και πάνω.

«Αργή και δύσκολη η συρρίκνωση της πανδημίας»

Όπως τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, παρατηρείται μείωση των ενεργών κρουσμάτων ωστόσο η η συρρίκνωση της πανδημίας είναι αργή και δύσκολη.

«Είναι πολύ σημαντικό στις γιορτές να αποφύγουμε τις συναντήσεις σε μικρούς χώρους με χορούς και τραγούδια. Καλό θα ήταν να διατηρήσουμε κοινωνική φούσκα σε όλες τις γιορτές. Να μην συμμετάσχουν σε αυτές σίγουρα ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες» ανέφερε.

Τι είπε για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στο νέο στέλεχος του ιού που εντοπίστηκε αρχικά στη Βρετανία. Όπως είπε, φαίνεται να μεταδίδεται πιο εύκολα, γεγονός όμως που δεν έχει επαληθευτεί.

Κορωνοϊός: Αυτές είναι οι πιο επιβαρυμένες περιοχές της Αθήνας

«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού. Η βασική υπόθεση είναι ότι έχει ελαφρώς αυξημένη μολυσματικότητα. Δεν έχει επαληθευτεί. Το στέλεχος περιγράφηκε πρώτη φορά το Σεπτέμβριο και υπάρχουν ενδείξεις ότι κυκλοφορούσε εδώ και μήνες. Δεν αλλάζει ο σχεδιασμός μας για τους επόμενους μήνες και τον εμβολιασμό ακόμα και αν επιβεβαιωθούν αυτές οι ενδείξεις».

H ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τον κορωνοϊό

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα, τρίτη 22 Δεκεμβρίου, 853 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 132.430, εκ των οποίων το 52.5% άνδρες.

5.248 (4.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 38.804 (29.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

491 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 156 (31.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 78.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 823 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 83 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4.340 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1.754 (40.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top