Κορωνοϊός: Μπορεί η νέα μετάλλαξη του ιού να επηρεάσει το εμβόλιο;

Τι είπε ο λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος

Για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού που εντοπίστηκε αρχικά στη Βρετανία και έχει σημάνει συναγερμό και στη χώρα μας, αλλά και για το πόσο μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου τοποθετήθηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.

Κορωνοϊός Μετάλλαξη: Τι θα γίνει με τις πτήσεις Αθήνας - Ηνωμένου Βασιλείου

Ο κ. Γώγος, μιλώντας στο MEGA, επεσήμανε ότι «αυτός ο ιός μεταλλάσσεται συχνά». 

«Τώρα έχουμε έναν καινούργιο στέλεχος του ιού που φαίνεται ότι έχει παρουσιαστεί στην Αγγλία, και αποδόθηκε σε αύξηση της μεταδοτικότητάς του. Οι ιοί προσπαθούν να επιβιώσουν, και κάνουν μεταλλάξεις που αυξάνουν τη μεταδοτικότητα, αλλά μειώνουν τη θνητότητα, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους ιούς», ανέφερε.

Κορωνοϊός Μετάλλαξη: Ποιες χώρες «παγώνουν» τις συνδέσεις με Βρετανία

Πώς μπορεί να επηρεάσει το εμβόλιο

Αναφορικά με το εμβόλιο και την αποτελεσματικότητά του σε σχέση με τη νέα μετάλλαξη, ο λοιμωξιολόγος είπε ότι από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία εικόνα ότι θα επηρεάσει το εμβόλιο. «Το θέμα είναι σε εξέλιξη και περιμένουμε περισσότερα στοιχεία. Είναι κάτι που μας απασχολεί», πρόσθεσε.

Μόσιαλος: Επηρεάζει η μετάλλαξη του κορωνοϊού το εμβόλιο;


Αξίζει να σημειωθεί ότι σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι στη νέα μετάλλαξη, ο υπουργός της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν είπε από την πλευρά του ότι «Σε αυτό το στάδιο δεν εντοπίσαμε παγκοσμίως διαφοροποιήσεις του ιού πάνω στις οποίες τα εμβόλια που διαθέτουμε σήμερα δεν θα είναι αποτελεσματικά κι αυτό είναι ένα καλό νέο. Τώρα αν υπάρξει διαφοροποίηση του DNA ή του RNA θα πρέπει να πράξουμε όπως κάνουμε κάθε χρόνο για τη γρίπη, δηλαδή να επικαιροποιήσουμε το εμβόλιο. Σε αυτή την περίπτωση θα το κάνουμε».

Τέλος, σχετικά με το αν θα διακοπούν οι πτήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία ο κ. Γώγος τόνισε ότι «Είχαμε μια γρήγορη συζήτηση χθες και σήμερα θα έχουμε μια πιο εκτεταμένη, με βάση και τα δεδομένα τα δικά μας. Πρέπει να παρθεί μια απόφαση κεντρικά, δεν υπάρχει τόσο βάρος ώστε να μπούμε σε ολικό αποκλεισμό. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει κεντρική οδηγία για το τι θα κάνουμε με τον κόσμο από τη Βρετανία». 

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Κυριακή, ανακοινώθηκε η προληπτική καραντίνα επτά ημερών για τους ταξιδιώτες από τη Μ. Βρετανία, σε αντίθεση με την τριήμερη καραντίνα που ισχύει για τους ταξιδιώτες που έρχονται από άλλες χώρες.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top