Κορωνοϊός: Πόσους θανάτους έχει καταγράψει κάθε περιοχή - Δείτε τον χάρτη

Η γεωγραφική κατανομή των θυμάτων του Covid-19

Τα στοιχεία για τον κορωνοϊό στη χώρα μας στις 15 Δεκεμβρίου.

Η πανδημία του κορωνοϊού «θερίζει» ακόμα τη χώρα μας και παρόλο που ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων φαίνεται να μειώνεται με αργούς ρυθμούς, ο αριθμός διασωληνωμένων ασθενών και νεκρών παραμένει υψηλός. 

ΑΧΕΠΑ: Κατέληξε 54χρονη νοσηλεύτρια της μονάδας Covid

Κορωνοϊός: Μειώνεται ο δείκτης θετικότητας, αλλά οι ΜΕΘ στενάζουν

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τρίτη, καταγράφηκαν στη χώρα μας 1.240 νέα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι ασθενείς «άγγιξαν» τους 500, ενώ ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων έφτασε τους 98.

Κορωνοϊός: Αυξήθηκε και πάλι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων - 98 οι νεκροί

Μέχρι σήμερα, ο συνολικός αριθμός καταγεγραμμένων θανάτων από την πανδημία στη χώρα μας είναι 3.785. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον συνολικό αριθμό των θανάτων, οι 3.061 χάθηκαν από την 1η Νοεμβρίου έως και τις 14 Δεκεμβρίου. 

Παγώνη: «Ούτε Πάσχα θα κάνουμε στα χωριά. Μέτρα έως το καλοκαίρι»

Ποιες περιοχές, όμως, έχουν καταγράψει τους περισσότερους θανάτους από την πανδημία; Ο ΕΟΔΥ δίνει στοιχεία για τη γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων, δε δημοσιεύει, όμως, αναλυτικά στοιχεία για τους θανάτους από την πανδημία.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του iMEdD Lab για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, η Βόρεια Ελλάδα μετρά τους περισσότερους νεκρούς. 

Οι περιοχές της Ελλάδας με τους περισσότερους καταγεγραμμένους θανάτους

Το iMEdD Lab κατάφερε να συγκεντρώσει ανωνυμοποιημένα στοιχεία για τη γεωγραφική κατανομή 3.214 θανάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα από την αρχή της πανδημίας (αντιστοιχεί στο 87% των 3.687 συνολικών θανάτων έως τις 14 Δεκεμβρίου).

Η ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι οι περιοχές με τους περισσότερους θανάτους είναι:

-    η Θεσσαλονίκη (750),

-    η Αττική (659), η Πέλλα (208),

-    οι Σέρρες (184),

-    η Πιερία (148),

-    η Ημαθία (138),

-    η Δράμα (140) 

-    η Λάρισα (122).

Όμως, η αναγωγή των θανάτων ανά 100.000 πληθυσμού (υπολογισμός που μας επιτρέπει να συγκρίνουμε περιοχές μεταξύ τους) δείχνει ότι οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία είναι οι:

-    Πέλλα (148,9 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού),

-    Δράμα (142,4),

-    Πιερία (116,8) 

-    Σέρρες (104,3).

Η Θεσσαλονίκη έχει 67,5 νεκρούς ανά 100.000 πληθυσμού και η Αττική 17,2.

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των νεκρών ανά περιφερειακή ενότητα

νεκροί κορωνοϊός

θάνατοι κορωνοϊός

θανατοι κορωνοϊός 2

θάνατοι κορωνοϊός 3

θανατος κορωνοϊός 4

κορωνοϊός θάνατοι 6

Η γεωγραφική κατανομή των θανάτων από Covid-19

Ο δείκτης της θνητότητας μας δείχνει πόσοι από αυτούς που έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό, έχασαν τη ζωή τους. Παρά το γεγονός ότι η θνητότητα είναι πολύ σημαντικός δείκτης, θα πρέπει να τον διαβάζουμε με εξαιρετικά μεγάλη προσοχή. Αυτό διότι ο αριθμός των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με Covid-19 δεν ανταποκρίνεται στον πραγματικό πληθυσμό που έχει κολλήσει τον ιό. Αυτό συμβαίνει, από τη μία, επειδή δεν υποβάλλεται σε τεστ το σύνολο του πληθυσμού και, από την άλλη, επειδή εκείνοι που υποβάλλονται σε τεστ συνήθως είναι άτομα που έχουν ήδη εμφανίσει κάποια συμπτώματα. Εξαιτίας αυτών των λόγων, το ποσοστό θνητότητας ενδέχεται να είναι υπερτιμημένο σε σύγκριση με τον πραγματικό κίνδυνο θανάτου από τον Covid-19.

Αναλογία θανάτων ανά πληθυσμό στον κόσμο

κορωνοϊός νεκροί

Το διάγραμμα αποτυπώνει πώς εξελίσσεται η αναλογία νέων θανάτων ανά 100.000 κατοίκους στον χρόνο για κάθε χώρα, παρουσιάζοντας τον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων 7 ημερών για την εξομάλυνση των τιμών.

Το iMEdD Lab, από την αρχή της πανδημίας έως και τα μέσα Νοεμβρίου ενημέρωνε συστηματικά το σύνολο δεδομένων που αφορά στις απώλειες ανά Περιφερειακή Ενότητα, χρησιμοποιώντας ως βασική πηγή τις αναφορές στον Τύπο. Το σύνολο δεδομένων οπτικοποιούταν στην εξειδικευμένη εφαρμογή που έχει αναπτύξει για την Covid-19, ενώ είναι δημοσιευμένο και στο GitHub του. Από τις αρχές Νοεμβρίου, όμως, οι αναφορές στον τόπο κατοικίας των θανόντων έπαψαν να δημοσιεύονται. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top