«Έφυγε» από τη ζωή η Λήδα Βαρδινογιάννη

Το συγκινητικό «αντίο» της Όλγας Κεφαλογιάννη

«Έφυγε» από τη ζωή χθες, Πέμπτη, η γνωστή επιχειρηματίας και συλλέκτρια έργων τέχνης, Λήδα Κατακουζηνού-Βαρδινογιάννη, σε ηλικία 91 ετών.

Γεννήθηκε στο Ελληνικό και ήταν κόρη του Ιωάννη Κατακουζηνού, επιχειρηματία, και της Ειρήνης Κουτλίδη, αδερφής του Ευρυπίδη Κουτλίδη, επιχειρηματία και συλλέκτη έργων τέχνης. Τα μέλη της οικογένειάς της συναναστρέφονταν με ποιητές και ζωγράφους με αποτέλεσμα να στραφεί και η ίδια προς την τέχνη.

Η εντυπωσιακή συλλογή της περιλαμβάνει έργα των Πικάσο, Μαρκ Σαγκάλ, Ανρί Ματίς, Ζουάν Μιρό, Νικηφόρο Λύτρα, Κωνσταντίνο Βολανάκη, Γιάννη Τσαρούχη, Νίκο Χατζηκυριάκο - Γκίκα, Δημήτρη Γαλάνη, Σπύρο Βασιλείου, Παναγιώτη Τέτση κ.α.

Ήταν παντρεμένη με τον Παύλο Βαρδινογιάννη, ενώ κουμπάρος στον γάμο τους ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Η τρυφερή ανάρτηση της Όλγας Κεφαλογιάννη

Η Λήδα Κατακουζηνού - Βαρδινογιάννη ήταν αγαπημένη θεία της Όλγας Κεφαλογιάννη. Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρέτησε τη θεία της με μία συγκινητική ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram.

«Η Λήδα Κατακουζηνού-Βαρδινογιάννη, η θεία Λήδα για την οικογένειά μας, έφυγε σήμερα από κοντά μας... η τελευταία grande dame των Αθηνών, με το μοναδικό στυλ, την πνευματική καλλιέργεια, τη λατρεία για την τέχνη, τη διάθεση για ευεργεσία, τους καλούς τρόπους, την αστική ευγένεια και την κοσμοπολίτικη αύρα, μας μάγευε πάντα με την ιδιαίτερη προσωπικότητά της. Την αποχαιρετούμε με συγκίνηση και μεγάλη αγάπη!

Η φωτογραφία είναι από την έκθεση «Στο σπίτι της Λήδας Βαρδινογιάννη» που διοργανώθηκε το 2014 στο Μουσείο Μπενάκη (Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα), όπου εκτέθηκε μέρος της προσωπικής της συλλογής έργων τέχνης, από Σαγκάλ και Ματίς μέχρι Βολανάκη και Τσαρούχη», ανέφερε στην ανάρτησή της.


 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top