Μαγιορκίνης: Μείωση των ενεργών κρουσμάτων, αλλά η συρρίκνωση είναι μικρή

«Η επιδημία μπορεί να γίνει εκρηκτική ανά πάσα στιγμή»

Για την πορεία της πανδημίας παγκοσμίως μίλησε αρχικά κατά τη σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Μαγιορκίνης: Σαφείς ενδείξεις για μείωση στα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού

Μέχρι σήμερα λοιπόν 68 εκατ. άνθρωποι σε όλον τον κόσμο βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, εκ των οποίων τα 47 εκατ. έχουν αναρρώσει, 20 εκατ. παραμένουν ενεργές λοιμώξεις, ενώ 1,5 εκατ. έχει καταλήξει. Ο ρυθμός διαγνώσεων ενισχύθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο φτάνοντας τις 680.000 ανά ημέρα. Το ίδιο και ο αριθμός θανάτων, φτάνοντας 12.800 ανά ημέρα.

Κορωνοϊός: Μειωμένα και σήμερα τα κρούσματα - Υψηλός ο αριθμός των νεκρών

Σταθεροποιείται η πανδημία στις ευρωπαϊκές χώρες

Στην Ευρώπη φαίνεται ότι η πανδημία μπαίνει σε μια σχετική ύφεση, καταγράφοντας 18,5 εκατ. διαγνώσεις και περισσότερους από 420.000 θανάτους, ενώ ο αριθμός των διαγνώσεων διατηρείται στα επίπεδα των 200.000 ανά ημέρα. 

Ειδικότερα, στη Γαλλία η επιδημία σταθεροποιήθηκε με περίπου 10.000 διαγνώσεις τη μέρα, ενώ οι θάνατοι καταγράφουν πτωτική πορεία με λιγότερους από 500 θανάτους τη μέρα. Στη Γερμανία, η πανδημία παραμένει σταθερή με περίπου 15.000 – 20.000 διαγνώσεις ανά ημέρα. Συγχρόνως καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων συγκριτικά με την αρχή της πανδημίας. Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει σταθεροποίηση, με 15.000 διαγνώσεις ανά ημέρα. Στην Ιταλία τα κρούσματα εμφάνισαν πτώση στα 20.000, όμως το επίπεδο θανάτων είναι υψηλό, αντίστοιχα με αυτά του προηγούμενου κύματος, δηλαδή περισσότερους από 800 την ημέρα.

Τα ενεργά κρούσματα μειώνονται στην Ελλάδα, αλλά η συρρίκνωση είναι μικρή

Τα ενεργά κρούσματα μειώνονται στην Ελλάδα, αλλά η συρρίκνωση είναι μικρότερη από τις δύο προηγούμενες εβδομάδες. Σε Αττική και Θεσσαλονίκη τα ενεργά κρούσματα παραμένουν υψηλά, αλλά υποχωρούν σταδιακά στα επίπεδα που είχαν στα τέλη Οκτωβρίου. 

Πέρασε μπροστά η Αττική στα κρούσματα - «Έκρηξη» και στο Κιλκίς

Στην Αττική η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων υπολογίζεται στο 7-8%, ενώ η Θεσσαλονίκη επιτάχυνε τη μείωση σε ποσοστό 25%. Σταθερά κάτω από το 1 βρίσκονται, βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων, οι ρυθμοί αναπαραγωγής (RT) και στις δύο περιοχές, ωστόσο η συμπρωτεύουσα έχει υψηλό ιικό φορτίο.

Οι διαγνώσεις στις ηλικίες 40 με 65 και 65+ παραμένουν υψηλές. Στα παιδιά οι διαγνώσεις είναι αρκετά χαμηλές. 

«Η βελτίωση του δεύτερου κύματος είναι πιο δύσκολη από το πρώτο κύμα. Η χαλάρωση των μέτρων σε αυτή τη φάση θα μπορούσε να φέρει έντονη πίεση στο σύστημα υγείας. Η επιδημία μπορεί να γίνει "εκρηκτική" ανά πάσα στιγμή», σημείωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top