Κορωνοϊός: Μειωμένα και σήμερα τα κρούσματα - 98 νεκροί σε ένα 24ωρο

Παπαευαγγέλου: Αυξήθηκε ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων

Η ενημέρωση για τον κορωνοϊό στις 4 Δεκεμβρίου από την καθηγήτρια και παιδίατρο, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Μειωμένος είναι και σήμερα ο νέος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς ανακοινώθηκαν ακόμα 1.667 νέα, εκ των οποίων τα 316 εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 367 στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τη Βάνα Παπαευαγγέλου. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών έφτασε τους 612, ενώ ο αριθμός των ασθενών που κατέξηξαν μέσα σε μία ημέρα ανέρχεται τους 98.

Θεσσαλονίκη: Δεν πέφτει το ιικό φορτίο στα λύματα – Ανησυχητικά ευρήματα

Από τον νέο αριθμό κρουσμάτων, τα εννέα εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 113.185, εκ των οποίων το 52.8% άνδρες. 4.966 (4.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 29.765 (26.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Λαζανάς: «Κάθε μέρα είναι σαν να πέφτει ένα αεροπλάνο στη χώρα μας»

Συνολικά 612 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 175 (28.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

635 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 98 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2804 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1118 (39.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πιο χαμηλοί οι αριθμοί από την προηγούμενη Παρασκευή

κρούσματα σήμερα

Δείτε στο βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star το σχετικό ρεπορτάζ για τα κρούσματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αριθμοί που καταγράφηκαν σήμερα είναι ελαφρώς πιο χαμηλοί, συγκριτικά με αυτούς της προηγούμενης Παρασκευής. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου καταγράφηκαν, 2.013 κρούσματα, 101 θάνατοι ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς ήταν 607.

Επίσης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα έχει καταγραφεί μια μικρή μείωση στις μολύνσεις κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα: στην Αττική η μείωση φτάνει στο 10%, ενώ στη Θεσσαλονίκη στο 20-22%.

Παπαευαγγέλου: Ο κορωνοϊός επιμένει σε κάποιες περιοχές – Αυξήθηκε ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων

Κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως η καμπύλη των νέων κρουσμάτων μειώνεται, ενώ ο εβδομαδιαίος μέσος όρος μολύνσεων είναι 1.750 ανά ημέρα. Όπως είπε, την τρίτη αυτή η εβδομάδα η μείωση ήταν σημαντικά μεγαλύτερη. Ωστόσο, σε περιοχές όπως η Πιερία, η Φθιώτιδα και η Αιτωλοακαρνανία παραμένει η υψηλή διάδοση του κορωνοϊού.

Η κα. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε επίσης σε μια μικρή αύξηση της διάμεσης ηλικίας των κρουσμάτων, η οποία υπολογίζεται στα 49 χρόνια.

Φαίνεται πως η σταδιακή αύξηση του μέσου όρου ηλικίας παρατηρήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου. Είναι χαρακτηριστικό πως στις αρχές Νοεμβρίου η διάμεση ηλικία ήταν τα 32 χρόνια. Αυτό, σημαίνει πως οι νέες μολύνσεις αφορούν μεγαλύτερους σε ηλικία ασθενείς που έχουν και υψηλότερη πιθανότητα να εισαχθούν σε ΜΕΘ και κίνδυνος να διασωληνωθούν.

Επιπλέον, φαίνεται πως την τελευταία εβδομάδα, διαπιστώθηκαν 2.600 κρούσματα άνω των 65 την τελευταία εβδομάδα.

«Δε σπάει η αλυσίδα μετάδοσης του κορωνοϊού»

«Δε σπάει η αλυσίδα μετάδοσης του κορωνοϊού», σημείωσε η κα. Παπαευαγγέλου, αναφέροντας ότι η διασπορά στην κοινότητα ήταν και παραμένει μεγάλη, καθώς η κινητικότητα του πληθυσμού δεν μειώθηκε όπως στο πρώτο lockdown.

Η παιδίατρος έκανε λόγο για ένα «συνεχές πινγκ πονγκ μεταξύ εργασιακών χώρων και οικογενειακού περιβάλλοντος». Κάθε φορά που μια περιφέρεια μοιάζει να «ηρεμεί», ένα cluster προκύπτει σε κάποιον εργασιακό χώρο και από εκεί μεταδίδεται και στα σπίτια. «Δυστυχώς ο ιός έχει αποδείξει ότι είναι πολύ πιο πονηρός από εμάς και παραμονεύει» σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Τι είπε για το εμβόλιο

Σε ό,τι αφορά στο εμβόλιο, η κα. Παπαευαγγέλου τόνισε πως χρειάζονται αρκετούς μήνες προκειμένου αυτό να λειτουργήσει. «Επτά μέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, έναν με ενάμιση μήνα μετά τον πρώτο εμβολιασμό» θα μπορεί κανείς να είναι ασφαλής απέναντι στην ασθένεια.

Η επιτροπή για τον κορωνοϊό συζήτησε τον τρόπο χορήγησης των εμβολίων τις τελευταίες ημέρες. Η κυρία Παπαευαγγέλου σημείωσε πως τα βασικά κριτήρια της επιλογής είναι ο βαθμός έκθεσης στην λοίμωξη και εκείνος που υποδηλώνει σοβαρή νόσο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top