Κόκκινη κάρτα για τη διαφθορά στην Ελλάδα από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Ζητά την προσαρμογή στις συστάσεις

Συμβούλιο της Ευρώπης

Περαιτέρω ενέργειες για την πάταξη της διαφθοράς στην Ελλάδα ζητά από την ελληνική κυβέρνηση η Ομάδα Κρατών Κατά Της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (Greco) στη νέα της έκθεση. 

Όπως αναφέρει, η χώρα μας θα πρέπει να διαμορφώσει τον ποινικό κώδικα, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η διαφθορά, καθώς δεν έχει εφαρμοστεί έως τώρα καμία από τις τέσσερις συστάσεις που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση. 

Καλεί επίσης την κυβέρνηση να ποινικοποιήσει την παθητική δωροδοκία ξένων δημόσιων αξιωματούχων, μεταξύ αυτών δικαστών, μελών επιτροπών, ενόρκων και διαιτητών, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τη Σύμβαση Ποινικού Δικαίου για τη Διαφθορά. 

Η αναφορά της GRECO έγινε με αφορμή την αναθεώρηση του άρθρου 236 που υποβάθμισε τη δωροδοκία δημόσιων αξιωματούχων από κακούργημα σε πλημμέλημα τον περασμένο Ιούνιο. Μετά από ισχυρές συστάσεις της GRECO και του ΟΟΣΑ, τελικά η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε νέα τροπολογία που έκανε και πάλι κακούργημα τη δωροδοκία δημόσιων λειτουργών. 

Παρ’ όλ’ αυτά, το Συμβούλιο της Ευρώπης επιμένει πως υπάρχει περιθώριο και για περαιτέρω πρωτοβουλίες για την πάταξη της διαφθοράς στην Ελλάδα και θα πρέπει να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες έως τα τέλη Οκτωβρίου του 2021. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top