Κορωνοϊός: Παρατείνεται το lockdown μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου

Πώς θα ανοίξει το λιανεμπόριο - Μέτρα και μετά τη λήξη της καραντίνας

Ακούστε τι δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, στον ΣΚΑΙ

Παράταση μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου θα πάρει το lockdown, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη.

Lockdown: Οι πιθανές ημερομηνίες για το άνοιγμα των σχολείων

«Είναι δεδομένη η παράταση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταμπουλίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ενώ ξεκαθάρισε πως περιοριστικά μέτρα θα παραμείνουν όλο τον Δεκέμβριο. «Αν αποδώσουν τα μέτρα θα μπούμε σε μια κανονικότητα με νέους κανόνες. Δε θα ξαναδούμε εικόνες που θα είμαστε όλοι μαζί στους δρόμους προκειμένου να μη χάσουμε ό,τι χτίσαμε» τόνισε.

Αναφερόμενος στη μετά-lockdown περίοδο ο κ. Σταμπουλίδης δήλωσε ότι θα υπάρχουν αυστηροί κανόνες στο άνοιγμα των επιχειρησέων και των δραστηριοτήτων που θα ανοίξουν. 

Θα ανοίξουν πρώτα τα μικρά καταστήματα 

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, δήλωσε ότι οι λοιμωξιολόγοι είναι αυτοί που θα δώσουν το «πράσινο φως» για να ανοίξει η εστίαση. Αυτό οφείλεται στο ότι παρατηρήθηκε μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού σε εστιατόρια και καφετέριες. 

«Πρέπει πάντοτε να τηρούμε τα μέτρα. Για οποιαδήποτε δουλειά και να πηγαίνουμε, θα φοράμε μάσκα» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης. 

Αυστηρά μέτρα θα τηρούνται και μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου. «Το λιανεμπόριο θα ανοίξει κλιμακωτά, όπως το κάναμε και τον Μάιο, από τα μικρότερα καταστήματα προς τα μεγαλύτερα και με πολύ αυστηρούς κανόνες» δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Πιθανές ημερομηνίες - κλειδιά για την άρση των μέτρων

Αν και ο Πρωθυπουργός εξήγησε την Τρίτη ότι η άρση των περιορισμών θα βασιστεί κυρίως στα επιδημιολογικά δεδομένα, υπάρχουν ημερομηνίες-κλειδιά που ενδέχεται να σηματοδοτήσουν την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Κορωνοϊός: Κρίσιμες οι επόμενες δύο μέρες για το lockdown

Οι πιθανές ημερομηνίες είναι:

  • Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου: Έναρξη Νηπιαγωγείων και Δημοτικών και άνοιγμα καταστημάτων εποχιακών ειδών  και παιχνιδιών.
  • Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου: Έναρξη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια και Λύκεια) και άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων 
  • Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου: Επανέναρξη λειτουργίας της εστίασης με αυστηρούς περιορισμούς, δηλαδή περιορισμό ατόμων ανά τραπέζι – τέσσερα άτομα, λειτουργία καταστήματος μόνο για καθήμενους – όχι όρθιοι πελάτες και απαγόρευση μουσικής.

Κλειστά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραμείνουν και τις ημέρες των γιορτών μπαρ και κέντρα διασκέδασης, όπως και οι χώροι άσκησης λατρείας.

Παράλληλα, δε θα επιτρέπονται τις ημέρες των γιορτών:

  • Μετακινήσεις εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Διαμονής
  • Μετάβαση σε τουριστικά χειμερινά θέρετρα
  • Μετάβαση στα χιονοδρομικά κέντρα, τα οποία αναμένεται να παραμείνουν κλειστά.

Μειώθηκαν τα κρούσματα αλλά αυξήθηκαν οι νεκροί

Την Τρίτη 24 Νοεμβρίου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.135 νέα κρούσματακορωνοϊού, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 95.137, εκ των οποίων το 53.3% άνδρες. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 562 ασθενείς με διάμεση ηλικία τα 65 έτη. 490 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, καταγράφηκαν 101 ακόμα νεκροί και 1.815 θανάτους συνολικά στη χώρα. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top