Κοζάνη: Εκτροφέας βιζόν είναι θετικός στον κορωνοϊό

Βρέθηκαν άλλα δέκα κρούσματα σε φάρμες

Συναγερμός σήμανε, καθώς μετά τον εκτροφέα βιζόν, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό στον δήμο Βοΐου, άλλοι δέκα υπάλληλοι σε φάρμες μινκ, βρέθηκαν θετικοί στον ιό μετά από τα rapid tests στα οποία υποβλήθηκαν. 

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στη φάρμα μετέβη κλιμάκιο της Κτηνιατρικής υπηρεσίας, καθώς εκεί βρέθηκαν νεκρά ζώα, ενώ άλλα έχουν εμφανίσει συμπτώματα. 

Κορωνοϊός: Κρούσματα σε μονάδες εκτροφής βιζόν σε έξι χώρες

Το κλιμάκιο θα εξετάσει όλα τα ζώα για να διαπιστώσει τα αίτια που αρρώστησαν. 

Ο εκτροφέας που είναι θετικός στον κορωνοϊό παραμένει σε καραντίνα εδώ και μέρες, καθώς προέβη σε τεστ μετά από συμπτώματα που είχε τις προηγούμενες ημέρες.

Νέο μεταλλαγμένο στέλεχος κορωνοϊού στη Δανία - Θανατώνονται όλα τα βιζόν

Κοζάνη: Άλλα δέκα θατικά κρούσματα σε φάρμες

Σύμφωνα με το kozan.gr, στο πλαίσιο δειγματοληπτικών ελέγχων rapid tests σε εργαζόμενους σε φάρμες μινκ στη Δυτική  Μακεδονία προέκυψαν τα παρακάτω:

  • Σε 21 rapid tests σε εργαζόμενους σε φάρμες στα Γρεβενά, όλα τα δείγματα ήταν αρνητικά.
  • Σε 91 rapid tests σε εργαζόμενους σε φάρμες στην Καστοριά, διαγνώσθηκαν 10 θετικά δείγματα.
  • Σε 22 rapid tests σε εργαζόμενους σε φάρμες στη Φλώρινα, όλα τα δείγματα ήταν αρνητικά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν ληφθεί δείγματα από μινκ και αναμένονται τα αποτελέσματα το απόγευμα.

Γιατί θανατώνουν τα βιζόν στη Δανία 

Στις αρχές του μήνα έγινε γνωστό πως η Δανία θα σφαγιάσει συνολικά 17 εκατομμύρια βιζόν που εκτράφηκαν στο έδαφός της εξαιτίας μιας μετάλλαξης τoυ κορωνοϊού που ήδη έχει μεταδοθεί σε 12 ανθρώπους και απειλεί την αποτελεσματικότητα ενός μελλοντικού εμβολίου για τον άνθρωπο.

Έως τις αρχές Νοεμβρίου 216 φάρμες φάρμες βιζόν στη Δανία είχαν πια μολυνθεί. Η απόφαση να σφαγιασθούν 17.000.000 ζώα προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και πολιτική κρίση στη χώρα. Η πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η κίνηση ήταν βιαστική και δεν είχε βάση νομιμότητας, ενώ τα ζωάκια τάφηκαν σε μαζικούς τάφους στην επαρχία.

Αγρότες σε περιοχές της Δανίας που δεν έχουν επηρεαστεί από το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού έχουν το δικαίωμα να πωλούν γούνα από μινκ, ωστόσο υποχρεούνται να θανατώσουν όλα τα ζώα τους μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Συναγερμός σήμανε και στην Ολλανδία όπου σύμφωνα με τους επιστήμονες επιβεβαιώθηκαν περιστατικά μετάδοσης του κορωνοϊού, τόσο από ανθρώπους σε ζώα βιζόν, όσο και αντίστροφα από τα βιζόν στους ανθρώπους.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top