Βασιλακόπουλος: «Θα βγάλουμε τον χειμώνα με επαναλαμβανόμενα lockdown»

Η συμπεριφορά μας τον Δεκέμβριο θα καθορίσει πότε θα ξαναγίνει το επόμενο

Με επαναλαμβανόμενα lockdown θα συνεχίσει ο χειμώνας, υποστήριξε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Κορωνοϊός: Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown

«Αυτό σίγουρα δεν είναι το τελευταίο, καθώς θα μας λύσει το πρόβλημα για τον επόμενο μήνα. Η συμπεριφορά μας τον Δεκέμβριο θα είναι αυτή που θα καθορίσει πότε θα ξαναγίνει το επόμενο», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ.

Ο καθηγητής σημείωσε επίσης ότι το lockdown ήταν μεν επιβεβλημένο, αλλά από μόνο του δε φτάνει, αν δεν αλλάξει η συμπεριφορά κάποιων πολιτών. «Μόλις σταματήσει το lockdown, θα ξαναμιλάμε για περιορισμούς» πρόσθεσε.

Οι επιστήμονες υπολόγιζαν ότι στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του Νοεμβρίου, θα φαινόταν αν τα μέτρα που είχαν προτείνει και ελήφθησαν από την κυβέρνηση ήταν αποτελεσματικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν ήταν λάθος τα μέτρα, αλλά το ποσοστό εφαρμογής τους δεν ήταν αυτός που έπρεπε.

Τη μετάλλαξη του ιού επιβεβαίωσε και ο καθηγητής Βασιλακόπουλος, προσθέτοντας ότι o ιός δείχνει να έχει αυξημένη μεταδοτικότητα και μειωμένη θνησιμότητα. Οι χαμηλές θερμοκρασίες συμβάλλουν στη μεταδοτικότητά του. Τέλος, υποστήριξε ότι για να μειωθεί η κυκλοφορία του θα πρέπει να εμβολιαστεί η μισή Ελλάδα. Ωστόσο, όταν κι εφόσον εγκριθεί κάποιο εμβόλιο, οι πρώτες 400.000-500.000 δόσεις που θα ληφθούν το πρώτο διάστημα, θα αφορούν στις ευπαθείς ομάδες και τους υγειονομικούς.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top