Θεσσαλονίκη: Ακυρώνεται η δοξολογία στον Άγιο Δημήτριο την 26η Οκτωβρίου

Κανονικά η Θεία Λειτουργία

Άγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκη

Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη φέρνει νέα δεδομένα και στους εορτασμούς που ήταν προγραμματισμένοι για την 26η Οκτωβρίου, ανήμερα του Αγίου Δημητρίου που είναι και ο Πολιούχος της πόλης.

Θεσσαλονίκη: Πάνω από 50 κρούσματα σε μαθητές και αθλητές στη Νεάπολη

Έτσι, δε θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη επίσημη δοξολογία στην οποία επρόκειτο να παραστούν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,  η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Επίσης, δε θα παραστούν τελικά ούτε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ούτε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Ωστόσο, η Θεία Λειτουργία θα τελεστεί κανονικά το πρωί.

Τζιτζικώστας: «Η Θεσσαλονίκη οδεύει προς lockdown»

Μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις και τους νέους υγειονομικούς περιορισμούς που ανακοινώθηκαν για τη Θεσσαλονίκη, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Αθανασίου, δήλωσε στο GRTimes.gr, πως οι εορτασμοί θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τα υγειονομικά μέτρα που προβλέπονται. 

Τι θα ισχύει – Πώς θα γίνει το προσκύνημα

Όπως ανέφερε ο Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Αθανασίου, οι πιστοί θα πρέπει να μπαίνουν λίγοι μέσα στον ναό, «ίσα ίσα για το προσκύνημα και ελάχιστοι για τη λειτουργία» και τόνισε ότι «Δε θα γίνει η επίσημη Δοξολογία, δε θα γίνει η Λιτανεία την παραμονή το πρωί. Θα προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε το προαύλιο όσο περισσότερο μπορούμε».

Για αν θα πρέπει να γίνεται με επαφή στα λείψανα το προσκύνημα των πιστών, ο Αρχιμανδρίτης επεσήμανε πως θα ζητηθεί από τον κόσμο να προσέχει και είπε ότι κανονικά θα πρέπει να μην το κάνει. «Θα τους ζητήσουμε να προσέχουν. Αυτή θα είναι η οδηγία. Εμείς έχουμε security, έχουμε κανονίσει να μπαίνουν ελάχιστοι στον ναό και να τηρούνται οι αποστάσεις».

Μήνυμα Ιερώνυμου για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου εν μέσω πανδημίας

Ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος έκανε στο Α.Π.Ε.- Μ.Π.Ε. την ακόλουθη δήλωση:

«Οι στιγμές για την πατρίδα μας είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού απειλεί την υγεία και την ζωή πολλών συνανθρώπων μας.

Η Εκκλησία μας, που από την πρώτη στιγμή μπήκε στην πρώτη γραμμή της εθνικής προσπάθειας για την προστασία του ανθρώπινου προσώπου, και τήρησε και τηρεί όλες τις οδηγίες και όλες τις υποδείξεις των αρμοδίων υγειονομικών αρχών της χώρας μας, καλεί ενόψει της Δοξολογίας για την εθνική μας επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και μέσα στα όρια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας, τους δημοτικούς, περιφερειακούς και λοιπούς πολιτικούς αξιωματούχους να συμμετάσχουν αυτή τη χρονιά με έναν διαφορετικό τρόπο.

Να τιμήσουν τις ηρωικές θυσίες των προγόνων μας, των Ελλήνων και των Ελληνίδων που έδωσαν τη ζωή τους για τον τόπο μας, χωρίς να λάβουν μέρος στις επίσημες τελετές, δίνοντας έτσι το καλό παράδειγμα για την αποφυγή των μαζικών συναθροίσεων, που, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελούν τη βασική πηγή διασποράς του ιού.

Άλλωστε, κάθε εθνική εορτή είναι ημέρα μνήμης είναι ημέρα ευθύνης και χρέους για όλους μας. Είναι ευκαιρία να προσευχηθούμε στην Υπέρμαχο Στρατηγό και Μητέρα όλων μας, την Υπεραγία Θεοτόκο, να σκεπάζει την πατρίδα μας από κάθε είδους ορατή ή αόρατη απειλή και μάστιγα».
 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top