Κοζάνη: Ανησυχία για την τροφοδοσία της πόλης μετά το μίνι locldown

Ποια καταστήματα έκλεισαν και ποια όχι

Ανάστατη είναι η κοινωνία της Κοζάνης μετά το lockdown που μπήκε σε εφαρμογή από σήμερα και θα διαρκέσει για 14 ημέρες. Η πόλη έχει ερημώσει, τα καταστήματα έχουν κλείσει, ενώ αναμένεται να προκύψουν και προβλήματα στην τροφοδοσία της πόλης.

Κορωνοϊός: Οι τέσσερις λόγοι που έφεραν το lockdown στην Κοζάνη

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star η Λευκή Γεωργάκη, από το πρωί έχουν στηθεί μπλόκα της αστυνομίας σε όλες τις εξόδους της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, όπου η αστυνομία ενημερώνει τους πολίτες ότι επιτρέπεται η είσοδος στην Κοζάνη αλλά απαγορεύεται η έξοδος, όπως ισχύει στις περιοχές που είναι στο επίπεδο 4.

Η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε όσους είναι μόνιμοι κάτοικοι Κοζάνης, εάν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι και σε περιπτώσεις επαγγελματιών μόνο εάν έχουν σαφή προορισμό.

Κορωνοϊός: Ανοικτά τελικά τα σχολεία στην Κοζάνη μετά το αλαλούμ

Παράλληλα, υπάρχει ανησυχία για το πώς θα γίνεται η τροφοδοσία των καταστημάτων, καθώς δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα ο ΦΕΚ που να γίνονται διευκρινήσεις.

Στην πόλη θα μεταβεί και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Κορωνοϊός: Lockdown στην Κοζάνη - Πέρασε στο επίπεδο 4 αυξημένου κινδύνου

Ποια καταστήματα έκλεισαν και ποια όχι

Δείτε στο βίντεο το ρεπορτάζ για το lockdown στην Κοζάνη.

Σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, καταστήματα εστίασης - μόνο οι υπηρεσίες delivery και take away - καταστήματα οπτικών και συνεργεία αυτοκινήτων θα παραμείνουν ανοιχτά. 

Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες των υπόλοιπων καταστημάτων που θα κατεβάσουν ρολά  ανησυχούν ότι το μίνι lockdown θα προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία του τόπου. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου Καφετεριών και Εστίασης Κοζάνης, Ιωάννη Μπασινά, «Αρκετές επιχειρήσεις δε θα ανοίξουν, θα κλείσουν πάνω από 30 - 40% των επιχειρήσεων της εστίασης στην Κοζάνη. Είμασταν μέσα στο βούρκο και πλέον βουλιάζουμε».

Τα μέτρα στήριξης

Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που κατεβάζουν υποχρεωτικά ρολά αλλά και όσων πλήττονται, μπαίνουν σε αναστολή σύμβασης εργασίας και δικαιούνται επίδομα 534 ευρώ, με κάλυψη εισφορών. Το ίδιο επίδομα δικαιούνται επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις.

Η «ομπρέλα» για τις επιχειρήσεις συμπεριλαμβάνει την αναστολή πληρωμής ΦΠΑ ως τον Απρίλιο, «κούρεμα» ενοικίου 40%, επιστρεπτέα προκαταβολή που στο 50% δεν θα επιστρέφεται. Για όλους, συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων δανείων.  Σε καραντίνα, όμως,  μπαίνει και το αεροδρόμιο της Κοζάνης. 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top