Κορωνοϊός: Οι τέσσερις λόγοι που έφεραν το lockdown στην Κοζάνη

Ποιες άλλες περιοχές κινδυνεύουν

Ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star για το lockdown στην Κοζάνη

Η Κοζάνη είναι από χθες η πρώτη περιοχή, που κοκκίνισε στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να επιβληθεί το πρώτο τοπικό lockdown.

«Βρισκόμαστε σε μία πολύ κρίσιμη φάση της πανδημίας. Η ενεργοποίηση του επιπέδου συναγερμού 4 για την Κοζάνη, σύμφωνα πάντα με τις εισηγήσεις των ειδικών μας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όλους μας, σε όλη τη χώρα», επεσήμανε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς.

Κορωνοϊός: Ανοικτά τελικά τα σχολεία στην Κοζάνη μετά το αλαλούμ

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Κοζάνη υπάρχουν 227 ενεργά κρούσματα και 554 επαφές αυτών, που βρίσκονται σε περιορισμό. 

Η απόφαση για το τοπικό lockdown βασίστηκε σε τέσσερις παράγοντες:

  • τα υψηλότατα επίπεδα του αθροιστικού αριθμού νέων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού σε διάστημα 14 ημερών, που ξεπέρασε το κριτήριο, το οποίο έχει υιοθετήσει η ΕΕ.
  • η συνεχής αυξητική πορεία του ημερήσιου αριθμού νέων κρουσμάτων. Μόνο κατά τη χθεσινή ημέρα, η Κοζάνη κατέγραψε 22 νέα περιστατικά με Covid-19 και 3 εισαγωγές στο Μαμάτσειο νοσοκομείο.
  • η αποδεδειγμένη από την ιχνηλάτηση εκτεταμένη διασπορά των κρουσμάτων στην κοινότητα, όπως μαρτυρούν τα περισσότερα από 220 ενεργά κρούσματα και οι 554 στενές επαφές τους που βρίσκονται σε απομόνωση.
  • τα δεκάδες μικρά ελεγχόμενα, επικίνδυνα όμως και χωροταξικά διάσπαρτα clusters (εστίες κορωνοϊού) σε όλη την περιοχή.

Κορωνοϊός: Τι προβλέπει το lockdown στην Κοζάνη

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εισήγησης της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, από χθες Πέμπτη 15 Οκτωβρίου και μέχρι τις 29 Οκτωβρίου, προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Κορωνοϊός: 21 κρούσματα στην πλατεία Βικτωρίας- Διάμεση ηλικία τα 27,6 έτη

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία των κάτωθι:

  • Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»
  • Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια
  • Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες
  • Κινηματογραφικές προβολές
  • Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων - Πρόβες μέσω τηλεδιάσκεψης
  • Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ
  • Μουσικές σκηνές
  • Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through]
  • Παιδότοποι
  • Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων [επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση]
  • Γυμναστήρια
  • Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α’ 171)
  • Λιανεμπόριο
  • Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κ.λπ.
  • Συνέδρια / Εκθέσεις
  • Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων

Σημειώνεται ότι η λειτουργία των σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών συνεχίζεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, ενώ για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) θα ισχύει μόνο η τηλε-εκπαίδευση.

Αντιδήμαρχος Κοζάνης: Κυρίως νέοι οι ασθενείς με κορωνοϊό

Μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ ο αντιδήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, δήλωσε πως ακόμα δεν είναι γνωστό τι έφταιξε, όμως, όπως είπε, εδώ και δέκα μέρες, ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν αυξημένος. 

Κορωνοϊός: Lockdown στην Κοζάνη - Πέρασε στο επίπεδο 4 αυξημένου κινδύνου

Σύμφωνα με τον ίδιο, το «Μαμάτσειο» νοσοκομείο της Κοζάνης έχει φτάσει στα όριά του, καθώς νοσηλεύονται πάρα πολλοί ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ κάποιοι πάνε και σε νοσοκομεία γειτονικών περιοχών, καθώς δεν είναι δυνατόν να νοσηλευτούν εκεί. 

Σημείωσε τέλος, ότι ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων αφορά νεαρές ηλικίες, κάτω των 35 ετών, οι οποίοι παρά τις εκκλήσεις των αρχών δεν τηρούν τα μέτρα. 

Κορωνοϊός: Ποιες άλλες περιοχές κινδυνεύουν με lockdown

Εκτός από την Κοζάνη, ένα βήμα πριν… «κοκκινίσουν» είναι επίσης οι περιφερειακές ενότητες Ιωαννίνων, Καστοριάς και Πέλλας, που κάθε μέρα έχουν αυξημένα κρούσματα, ενώ συνεχώς προστίθενται περισσότεροι άνθρωποι στους ασθενείς με λοίμωξη covid-19, είτε στα νοσοκομεία, είτε σε απομόνωση κατ' οίκον.

Κορωνοϊός: Δραματική αύξηση κρουσμάτων- 453 νέα, τα 207 στην Αττική

Συγκεκριμένα, στα Ιωάννινα εντοπίστηκε τις τελευταίες ημέρες νέα επικίνδυνη εστία υπερμετάδοσης του κορωνοϊού στο Γηροκομείο Ζωσιμάδων της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων, το οποίο τέθηκε σε καραντίνα για 10 μέρες.

Συνολικά επτά ηλικιωμένοι του γηροκομείου έχουν μεταφερθεί στη Μονάδα Λοιμωδών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, καθώς έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top