Παλαιός Παντελεήμονας: Το χωριό της Πιερίας που δεν «άγγιξε»​​​​​​​ ο Covid

Ένας μοναδικός προορισμός ζωντανός όλο τον χρόνο

Παλαιός Παντελεήμονας

Ταξιδεύοντας προς τη βόρεια Ελλάδα δεν μπορείς να μην κάνεις μια στάση στο πανέμορφο χωριό του Παλαιού Παντελεήμονα στην Πιερία. 

Σκαρφαλωμένο στους πρόποδες του Ολύμπου, σε υψόμετρο 440 μέτρων, το χωριό διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα, ο οποίος απορρέει από τη μακεδονική αρχιτεκτονική των κτιρίων του.

Εκκλησία στον Παλαιό Παντελεήμονα

Η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα στην πλατεία του χωριού / Φωτογραφία: Κορίνα Φλεβάρη

Παραδοσιακοί ξενώνες με θέα που κόβει την ανάσα, ταβέρνες και γραφικά καφέ, μαγαζάκια κατά μήκος του λιθόστρωτου δρόμου και παρθένα φύση είναι λίγα από αυτά που συναντά κανείς με μια πρώτη βόλτα στο χωριό.

Ο κορωνοϊός δεν «άγγιξε» το χωριό

Συνολικά στον Παλαιό Παντελεήμονα ζουν μόνιμα 20 οικογένειες, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε δικές τους επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την κ. Βούλα, επιχειρηματία της περιοχής, το χωριό έμεινε ανεπηρέαστο από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο Παλαιός Παντελεήμονας από μακριά

Το χωριό στους πρόποδες του Ολύμπου / Φωτογραφία: Κορίνα Φλεβάρη

«Είχαμε πάρα πολύ κόσμο τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη, ήμασταν γεμάτοι. Βέβαια τηρούμε πάντα τα απαραίτητα μέτρα, φοράμε μάσκα παντού και κρατάμε αποστάσεις».

Το χωριό που προστατεύεται από την UNESCO, είναι εύκολα προσβάσιμο όλο τον χρόνο. Ο επισκέπτης μπορεί να αφήσει το αυτοκίνητό του λίγα μόλις μέτρα από την είσοδο του χωριού και να περιπλανηθεί στα πέτρινα σοκάκια.

Πέτρινα σοκάκια στον Παλαιό Παντελεήμονα

Βόλτα στα σοκάκια του χωριού / Φωτογραφία: Κορίνα Φλεβάρη

«Όταν χιονίσει, δεν μπαίνουν αυτοκίνητα μέσα στο χωριό. Ρίχνουμε άμμο για να μπορεί να περπατήσει ο κόσμος» είπε η κ. Βούλα.

«Ο τόπος σφύζει πάντα από ζωή»

Πέρα από τους φιλόξενους ανθρώπους του, το χωριό αποτελεί πόλο έλξης τουριστών, καθώς βρίσκεται μόλις έξι χιλιόμετρα από την Εθνική Οδό, κοντά στον Πλαταμώνα.

Όπως είπαν οι κάτοικοι, το χωριό είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε χώρες της Ευρώπης, όπως η Πολωνία και κάθε χρόνο δέχεται επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη. 

Άγιος Παντελεήμονας Πιερίας

Βόλτα στον Άγιο Παντελεήμονα / Φωτογραφία: Κορίνα Φλεβάρη

«Έχουμε πολλά σχολεία από όλο τον κόσμο που επισκέπτονται τον Παλαιό Παντελεήμονα. Έρχονται πολλοί μαθητές με το πρόγραμμα Erasmus» είπε η κ. Βούλα.

Αυτό που ξεχωρίζει το χωριό είναι ότι μένει πάντα ζωντανό. Η κουβέντα, τα σπιτικά λικέρ και τα γλυκά του κουταλιού δε λείπουν όποια εποχή και αν διαλέξει κανείς να το επισκεφτεί. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top